PlusGallery Viewer

Arnon Grunberg: ‘Ik heb een voorkeur voor het verhalende’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Auteur Arnon Grunberg (49) wordt in musea afgeleid door mensen, maar bekijkt ze daar toch graag.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
 Robin de Puy, Randy #017005 (2016), The Ravestijn Gallery. Beeld
Robin de Puy, Randy #017005 (2016), The Ravestijn Gallery.

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst verzoent ons met tegenstrijdigheden die bedreigend zijn voor ons en onze omgeving. Kunst stelt ons in staat fantasieën uit te leven zonder eraan onderdoor te gaan, en kunst kan ons inzicht verschaffen in onszelf en de wereld – en dan is er nog de sensatie van schoonheid.”

Heeft u kunst van huis uit mee-gekregen?

“Lezen werd aangemoedigd. Museumbezoek ook. Maar ik was meer een luisteraar en een lezer dan een kijker naar stilstaande beelden. Ik had en heb nog steeds een voorkeur voor het verhalende – misschien is dat iets infantiels – en ik heb daarom een voorkeur voor fotografie.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Krant. Tijdschrift. Ik lees eigenlijk geen vakbladen. Volgens een beroemde Nederlandse kunstenaar weet ik niets van kunst. Ik weet minder van kunst dan van literatuur, maar niets?”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Museum of galerie. Hoe leger hoe beter. Mensen leiden me af. Maar ik vind dat ook een legitieme functie van het museum: mensen kijken. Tegelijkertijd is het museum ook de dood. De grote overzichtstentoonstelling in een respectabel museum betekent ook een beetje het sterven van de kunstenaar.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik koop nog maar heel weinig. Ik verzamel Roland Topor. Aat Veldhoen heb ik ontmoet via zijn partner, Hedy d’Ancona. Een vriend heeft me ook iets van Aat gegeven. Veldhoen fascineerde me. Ik heb eens voorgesteld neukend voor hem te poseren, maar hij zei: ‘Dat doe ik niet meer.’”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Meestal op veilingen, al dan niet via tussenpersonen.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Mijn partner en ik wonen vooralsnog niet samen, dus we hoeven het zeker niet met elkaar eens te zijn over de aankopen, dat scheelt weer. Hoe dan ook geloof ik dat je partner en jij niet over kunst – of eigenlijk alles – hetzelfde hoeven te denken. Dat zou wat zijn, als dat zou moeten.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Ik weet niet of ik kan zeggen dat ik er een speciale band mee heb, maar ik was in januari dit jaar samen met een ex-vriendin in de galerie van Ron Mandos om naar werk van Julian Rosefeldt te kijken. Ik vond Rosefeldt heel goed. Ik kende zijn werk niet, wat veel zegt over mijn onwetendheid, maar vond dat een zeer aangename kennismaking.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Het is allicht weinig origineel, maar ik houd erg van Lucian Freud. Zoals hij schildert, zo hoop ik toch wel te schrijven – met liefdevolle mee­dogenloosheid. Ik zou niet weten hoe je anders naar de wereld moet kijken, zonder jezelf een schijnheilige leugenaar te vinden.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Met Robin de Puy heb ik een tijd intensief over het leven gecorrespondeerd per e-mail en WhatsApp. Ik ben gefascineerd door de manier waarop ze zich inlaat met haar onderwerpen, dat zie je ook terug in het werk. Misschien herken ik daar iets in.”

Paris, Texas van Wim Wenders was een openbaring. Ik was ook een tijd verliefd op Nastassja Kinski. De geësthetiseerde verlatenheid van die film zie je terug in het werk van Robby Müller.”

“Volgens Multatuli zijn schrijvers hoeren. Je kunt zeggen dat Lara Verheijden commentaar levert op Multatuli. Bewust of onbewust.”

Arnon Grunberg. Beeld ANP/Sander Koning
Arnon Grunberg.Beeld ANP/Sander Koning

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over