PlusInterview

Ares rapt op nieuw album ‘op Mars’: ‘Ik wilde ontsnappen aan de wereld’

Op zijn zesde soloalbum Wavyman – Live From Mars geeft rapper Ares een concert ‘op Mars.’ Het verlangen om aan dit leven te ontsnappen, bracht hem op het idee.

Rajko Disseldorp
Rapper Ares. Beeld Robin den Ridder
Rapper Ares.Beeld Robin den Ridder

Het was meer dan een jaar geleden, midden in de pandemie, toen rapper Ares (Rens Ottema, 26) alleen in zijn auto over de snelweg raasde. Hij reed bijna 200 kilometer per uur terwijl hij ook nog achter het stuur een joint probeerde te draaien. Ineens vroeg hij zichzelf af: wat ben ik aan het doen? Hij dacht aan de afgelopen jaren, waarin hij dagelijks minstens zeven joints rookte en aan hoe hij daarmee probeerde te ontsnappen aan zijn negatieve gevoelens en gedachten. “Ik gooide alles uit het raam, reed naar huis en zei tegen mijn vriendin dat ik zou gaan stoppen. Het was gewoon klaar. Het was de druppel die de emmer deed overlopen.”

Natuurlijk ontsnappen

Op het kantoor van zijn label 162 Records op een industrieterrein in Tilburg vertelt Ares dat dit een belangrijk moment was in de aanloop naar het maken van zijn nieuwe plaat. “Er zijn bij mij altijd twee dingen voordat ik tot een idee voor een nieuw album kom: er is een overkoepelend gevoel in een periode, in dit geval het verlangen om te ontsnappen, en er gebeurt iets toevalligs.” Deze keer vond dat toevallige moment in de studio plaats, toen hij het nummer Wederopstand maakte. “Ik rapte: ‘Ze loven Wavyman, nu ook op Mars.’ Dat was meer een grap, dat ik door mijn fans zo erg word gewaardeerd dat ze me zelfs op Mars zouden loven.”

Twee dagen later kwam Ares terug in de studio en dacht: Mars is de ontsnapping. Nu niet de ontsnapping door te blowen, maar de ontsnapping op een natuurlijke manier. Het idee voor het nieuwe album was geboren. Hij wist ook al zeker dat hij het album als een film wilde benaderen. “Vroeger werd me altijd gevraagd wie mij inspireert en dan had ik nooit een antwoord, omdat ik aan andere muzikanten dacht. Maar eigenlijk word ik geïnspireerd door Disney, Harry Potter, Star Wars – door hoe die werelden worden gecreëerd.”

Lanzarote

Tijdens een meeting schreef Ares op een bord het ‘script’ voor zijn album. “Ik had het waarom: ik wil ontsnappen aan de wereld. Ik had het karakter: Wavyman. De locatie: Mars. En het tijdstip: 3000 na Christus. Het album moest in de toekomst plaatsvinden, zodat ik als beschouwer terug kon kijken op de samenleving van nu.” Daarna begon Ares research te doen over Mars en de ruimte. “We ontdekten dat de Nasa astronauten test op het eiland Lanzarote. Het landschap daar lijkt op Mars. We hebben daar twee weken het artwork geschoten.”

Op een schrijverskamp dat Ares met zijn team organiseerde, werd het grootste gedeelte van het album opgenomen. “We gingen volledig op in onze rol. Ik praatte tegen andere rappers en producers alleen maar over Mars en ik liet ze de film Interstellar heel vaak kijken.” Volgens Ares werd iedereen in dezelfde energie gezogen. “Ik zette zelfs mijn stagiair achter het keyboard. Als er een bezorger of postbode binnen was gekomen, had diegene op dat moment nog iets aan mijn album toegevoegd. Je kon niet aan die energie ontsnappen.”

Meer gevoel

Die energie is op Wavyman – Live From Mars absoluut voelbaar. Het album, dat precies een uur duurt, is muzikaal zijn sterkste ooit. Waar op zijn recente werk de tekst de boventoon voerde, klinkt het nu meer als een geheel, waarbij tekst een onderdeel is. Hierdoor is het album opvallend genoeg ook persoonlijker geworden. Ares: “Dat was niet de bedoeling. Het was lang geleden dat ik iets persoonlijks had gemaakt. Vanwege het blowen had ik niet echt gevoel meer, maar nu zit er weer gevoel in mijn werk. Dat is wel gek.”

Wavyman – Live From Mars is vanaf morgen te beluisteren op Spotify en iTunes.

null Beeld Robin den Ridder
Beeld Robin den Ridder

Ares

Ares behaalde in 2012 op 16-jarige leeftijd de finale van The Next MC, een talentenjacht voor rappers van BNN/Vara. Hij tekende al snel een contract bij platenlabel TopNotch en bracht hier onder andere de albums Roadtrip (2014) en Prins (2017) uit. Sinds 2017 is hij volledig afhankelijk en sinds een jaar opereert hij zonder manager. Vanuit het label 162 Records bracht hij de albums Alice (2018), Lotus (2020) en Langetermijnvisie (2020) uit. Veel van zijn nummers, zoals Camera’s, Russian Spies en Alice behalen miljoenen Spotifystreams.

Meer over