Plus

Architect K3-sound haalt inspiratie uit Bach en Mozart

K3 'slechts' kindermuziek? Miguel Wiels (46), architect van de K3-sound en getrouwd met Mega Mindy, haalt zijn inspiratie uit Bach en Mozart. Nu is er een biografie.

Stefan Raatgever
K3: al twintig jaar een daverend succes Beeld ANP
K3: al twintig jaar een daverend succesBeeld ANP

U bent de vaste pianist van Paul de Leeuw. Zender VTM prees u bij hem aan met: 'Je moet Miguel hebben. Hij schrijft de liedjes voor K3 en is getrouwd met Mega Mindy'. De Leeuw antwoordde meteen: 'We nemen hem'.
"Paul kwam naar Vlaanderen met zijn tv-show. Hij wilde Cor Bakker meenemen, maar VTM wilde een Vlaamse connectie. Dat mijn vrouw Mega Mindy speelde en ik voor K3 schrijf, bood mogelijkheid tot grappen, dat begreep ik wel."

In zijn theatershow betitelt hij uw composities steevast als 'ongelooflijke kutmuziek'.
"Dat zijn plaagstootjes uit liefde, hè. Paul maakt het K3-repertoire belachelijk. Het publiek trekt vervolgens partij voor mij en zingt liedjes als Alle kleuren of Tele-Romeo woordelijk mee."

U windt zich wel op als collega's laatdunkend spreken over K3's muziek.
"Ik ben ontzettend fier op K3. Dat we er na twintig jaar nog steeds staan, vind ik bijzonder. Dan is het spijtig wanneer mensen in het vak ons werk afdoen als muziek voor kinderen. Néé, het is muziek die óók voor kinderen is, maar tegelijk voor ouders en grootouders. Onze doelgroep loopt van drie tot honderd. 'Kidsmuziek' klinkt alsof we het onszelf makkelijk maken."

"Erg onterecht, omdat de andere schrijvers, Alain van de Putte en Peter Gillis, en ik ons echt in het zweet werken. We steken maatschappelijke thema's in onze liedjes en gieten die in een meezingbare vorm, omdat we altijd een zo groot mogelijk publiek willen bereiken. Juist voor liedjes zoals Prinsesje en Superman, waarin een prinsesje verliefd wordt op een ander prinsesje, lijkt me dat alleen maar goed."

Wanneer is een liedje geschikt voor K3?
"In de K3-wereld stralen we een boodschap van hoop uit. Negativisme weren we. Verder maken we wat we zelf mooi vinden. De melodieën zijn vaak geënt op die van de grote klassieke componisten, zoals Bach en Mozart. Goed in het gehoor liggende akkoorden, die The Beatles ook veel gebruikten."

Voor Alle Kleuren bedacht u een refrein met de namen Abdullah, Mohammed en Mustafa. Dat ging niet door. Waarom?
"We wilden een liedje dat paste bij de tijdsgeest. We hadden toen, en nu nog, in België veel last van extreemrechtse stromingen. Het Vlaams Blok kwam elke dag in de media. We wilden het onderwerp verdraagzaamheid te belichten. Het leek me een goed thema: welke naam je ook hebt, we horen bij elkaar. Alain bedacht een sterker beeld: Van Afrika tot in Amerika/Van op de Himalaya tot in de woestijn."

Uw echtgenote Free Souffriau zegt: 'Miguel is zakenman, dan componist en dan pianist.'
"Ik ben een atypische muzikant. Die zijn doorgaans slecht op de hoogte van hun administratie. Ik heb altijd gezorgd dat ik goed werd betaald en ik ging verstandig om met mijn geld."

Miguel Wiels Beeld Roza Schous
Miguel WielsBeeld Roza Schous

Bent u miljonair geworden met K3?
"Ik heb een aardige cent verdiend, maar het is lang niet zoveel als Gert Verhulst, die met Studio 100 eigenaar is van het concept K3."

Aanvankelijk leek K3 u een project met beperkte levensduur, begreep ik.
"Een paar jaar leek me het hoogst haalbare. Maar er volgden steeds nieuwe hits. En Nederland kwam erbij. Toen de personeelswissel van 2015 er aan kwam, dacht ik: nu is het afgelopen. Maar het publiek zag geen probleem."

Aanvankelijk maakte u zelf platen als pianist. U werd onder anderen geholpen door Koen Crucke, Meneer Spaghetti uit Samson & Gert.
"Op mijn 18de vroeg hij mij als begeleider in het theater. Hij was toen een klassiek tenor."

Het boek bevat uw eerste platenhoes. U was nog geen twintig, droeg een colbertje met schoudervullingen en een vlinderstrikje.
"Ik hoop dat duidelijk is dat ik in dit boek niet alleen mijn successen, maar ook mijn mislukkingen wil tonen. Ik wilde beroemd worden à la Jan Vayne of Richard Clayderman. Maar het stond mij niet. Ik ben geen candlelight-pianist."

Miguel Wiels, 35 jaar Wiels ongecensureerd, Manteau, €19,99. Het K3-album Roller Disco is nu verkrijgbaar.

Meer over