Architect Joan Busquets in Amsterdam geëerd met Erasmusprijs

De Spaanse architect en stedenbouwkundige Joan Busquets (1946) is vanmiddag in Amsterdam geëerd met de Erasmusprijs 2011. Prins Willem-Alexander reikte hem in het Koninklijk Paleis op de Dam de bijbehorende versierselen uit. Ook koningin Beatrix, prinses Máxima en prinses Margriet waren bij de ceremonie.

ANP/Redactie
Prins Wilem-Alexander reikt in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de Erasmusprijs 2011 uit aan de Catalaanse architect en stedenbouwkundige Joan Busquets. © anp Beeld
Prins Wilem-Alexander reikt in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de Erasmusprijs 2011 uit aan de Catalaanse architect en stedenbouwkundige Joan Busquets. © anp

Busquets krijgt de prijs, bestaande uit een geldbedrag van 150.000 euro, 'vanwege zijn indrukwekkend veelzijdige oeuvre op het gebied van stadsplanning'. Bij zijn ontwerpen in een steeds dichter bewoonde wereld stelt hij de maatschappelijke zaak op de eerste plaats, aldus de Stichting Praemium Erasmianum, die de prijs jaarlijks toekent.

Nederland
Busquets' ontwerpen omvatten nieuwe grootstedelijke centra, reconstructies van oude of verwaarloosde stedelijke gebieden en infrastructurele projecten. Ook in Nederland is hij actief. Hij was onder meer betrokken bij de ontwikkeling van de waterkant van Almere, de haven van Scheveningen en de herontwikkeling van het gebied rondom het station in Delft.

Willem-Alexander prees de architect vanwege 'zijn solide historische analyse en diepgaande onderzoek naar de omgeving' voordat hij aan de slag gaat met een project. Stedelijke ontwikkeling verkeert overigens 'in zwaar weer', zei de prins in zijn toespraak. 'Door de economische, financiële en kredietcrisis is de stedelijke ontwikkeling niet meer wat het geweest is. We zijn gedwongen opnieuw na te denken over hoe we de omgeving moeten inrichten en verbeteren.'

Charlie Chaplin
Het was voor het eerst sinds 2004 dat de Erasmusprijs weer in het Koninklijk Paleis in Amsterdam werd uitgereikt. De afgelopen jaren werd uitgeweken naar verschillende andere locaties, onder meer omdat het paleis een ingrijpende renovatie onderging.

De Erasmusprijs, in 1958 ingesteld door prins Bernhard, wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk gebied. Eerdere winnaars waren onder andere Jan Tinbergen en Charlie Chaplin.

Meer over