Update

Anouk trekt bijna 6 miljoen kijkers

Het Eurovisie Songfestival trok gisteravond gemiddeld 4.859.000 Nederlandse kijkers. Het optreden van Anouk was het hoogtepunt met 5,9 miljoen kijkers. Ook de voorbeschouwing 'Op weg naar het Songfestival' scoorde goed met ruim 2 miljoen kijkers. De winst in Zweden ging naar de Deense Emmelie de Forest met het nummer Only Teardrops. De Nederlandse deelneemster Anouk eindigde met het nummer Bird op de negende plaats. Aan de finale deden 26 landen mee.

Redactie en ANP
Anouk na haar optreden in Malmö. Beeld ANP/Kippa
Anouk na haar optreden in Malmö.Beeld ANP/Kippa

Denemarken, vooraf bestempeld als favoriet, haalde 281 punten en versloeg de concurrentie met een ruime marge. Azerbeidjan werd tweede op 47 punten. Oekraïne volgde op de derde plaats.

Uitzinnig
De Forest was op de persconferentie na afloop uitzinnig van vreugde. 'Dit zal ik nooit meer vergeten. Ik ben het gelukkigste meisje van de wereld', aldus de 20-jarige Deense, die haar zege behaalde op blote voeten. 'Ik kon de fans en alle energie in de zaal voelen', zei De Forest, die er trots op was dat ze de overwinning uitgerekend in de wacht sleepte in Zweden, het land van haar overleden vader.

Het was voor het eerst in negen jaar dat Nederland meedeed in de eindstrijd van het liedjesfestijn. Naar schatting 150 miljoen kijkers zagen zaterdag rond middernacht hoe Anouk met Birds 114 punten en een plekje in de top 10 in de wacht sleepte.

Ingetogen
De uitvoering was vrijwel hetzelfde als dinsdag tijdens de eerste halve finale: ingetogen, met alleen een achtergrondkoor en vogels die op een projectie waren te zien. Wel maakte de in het zwart gehulde zangeres meer contact met het publiek dan tijdens de halve finale.

Na afloop kreeg Anouk een daverend applaus en klapte ze zelf voor het publiek. Eerder waren de meningen nogal verdeeld over het nummer, waarvan afgelopen week in de videoclip bekend werd dat het over een ballerina gaat die zelfmoord pleegt.

Zin in
Het was duidelijk te zien dat Anouk er zaterdagavond zin in had. Bij de opening kwam ze lachend, huppelend en zwaaiend met een oranje sjaal op in de vlaggenparade. Ze liet zich de afgelopen dagen nauwelijks zien, maar kreeg desondanks veel aandacht van buitenlandse media.

Emmelie de Forest tijdens de persconferentie na afloop. Beeld ap
Emmelie de Forest tijdens de persconferentie na afloop.Beeld ap
Emmelie de Forest en de winnaarstrofee. Beeld epa
Emmelie de Forest en de winnaarstrofee.Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Emmelie de Forest namens Denemarken tijdens de finale. Beeld getty
Emmelie de Forest namens Denemarken tijdens de finale.Beeld getty
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over