Annie Leibovitz behoudt rechten foto's

Annie Leibovitz is bekend van haar extravagante fotoshoots. Foto AP Beeld
Annie Leibovitz is bekend van haar extravagante fotoshoots. Foto AP

AMSTERDAM - Annie Leibovitz, de wereldberoemde celebrityfotograaf, heeft een deal gesloten met de investeringsmaatschappij Colony Capital, waardoor ze de rechten op haar fotografische werk behoudt.

Colony neemt haar schulden over en Leibovitz behoudt de rechten op haar meer dan honderdduizend foto's en één miljoen negatieven.

Leibovitz, die al decennia fotografeert voor bladen als Rolling Stone Magazine en Vanity Fair, is de maker van iconische beelden als John Lennon en Yoko Ono in bed (op de cover van de Rolling Stone) en een hoogzwangere Demi Moore (op de cover van de Vanity Fair). Zij zette Bruce Springsteen voor een grote Amerikaanse vlag voor de cover van het album Born to run.

De fotografe is bekend van haar extravagante fotoshoots, die nog het meest lijken op grote filmsets met talloze assistenten.

Mede door slechte investeringen had Leibovitz een persoonlijke schuld van 24 miljoen dollar bij Art Capital opgebouwd, een bedrijf dat artiesten financieel ondersteunt. Leibovitz had haar immense fotoarchief als onderpand voor de lening gebruikt. Toen ze niet langer in staat bleek te zijn om de schuld af te betalen, spande het bedrijf een proces tegen haar aan en dreigde de fotografe de rechten op haar eigen werk kwijt te raken. Daarmee zou ook haar voornaamste bron van inkomsten opdrogen.

De Financial Times sprak met Leibovitz die opgelucht was dat ze de vrijheid had behouden in haar eigen archief te werken.

Als tegenprestatie gaat ze een aantal projecten voor Colony uitvoeren. Er komt een reizende tentoonstelling met hoogtepunten uit haar werk en er zal binnenkort een luxe kunstboek met haar foto's verschijnen. Er is ook gesproken over de verkoop van originele afdrukken uit de collectie.

Colony is een bedrijf dat zich vooral richtte op vastgoedinvesteringen, maar eerder ook de rechten verwierf op Neverland, het landgoed van Michael Jackson. (HET PAROOL)

Meer over