Anneke Grönloh maakt acteerdebuut

AMSTERDAM - Anneke Grönloh maakt binnenkort haar debuut op het witte doek. De 65-jarige zangeres, die haar grootste hit scoorde met het nummer Brandend Zand, vertolkt één van de hoofdrollen in de speelfilm Ver Van Familie van schrijfster Marion Bloem. Dat heeft Bloem dinsdag gemeld.

Ver Van Familie is een filmbewerking van haar eigen boek uit 1998 over Indo's die in Nederland een nieuw leven hebben moeten opbouwen, maar zich nooit helemaal los hebben kunnen maken van hun verleden. De film verhaalt over een Amerikaanse jonge vrouw die na de dood van haar ouders naar haar Nederlandse oma Em wil verhuizen. Met haar komst worden echter allerlei vergeten tragedies, familiegeheimen en taboes uit het verleden opgerakeld.

Grönloh vertolkt de rol van oma Em. De rol van haar kleindochters worden vertolkt door actrices Terence Schreurs en Katja Schuurman. Andere belangrijke rollen in de film zijn voor Riem de Wolff (één van de twee Blue Diamonds), Martin Schwab (Baantjer), Gepke Witteveen (Goudkust), Elle van Rijn (GTST) en Nada van Nie. Ver Van Familie is de eerste speelfilm van schrijfster en regisseuse Marion Bloem. Eerder maakte zij wel een aantal korte films en documentaires.

Bloem omschrijft het project als ,,de eerste echte Indische speelfilm, die de geschiedenis van de Indo met zijn gespletenheid en zijn geprezen aanpassing aan Nederland recht doet''. Het project wordt gefinancierd door de stichting Het Gebaar, dat culturele projecten voor Indische mensen subsidieert. Het is nog niet bekend wanneer Ver Van Familie in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn.

Anneke Grönloh was in de jaren zestig een nationaal tieneridool, dat de hitparades beheerste met liedjes als Brandend Zand, Paradiso, Soerabaja en Cimeroni. In 1964 nam zij deel aan het Eurovisie Songfestival en eindigde op de tiende plaats. De artieste werd in 2000 uitgeroepen tot zangeres van de eeuw en begin dit jaar bekroond als ,,icoon van de jaren zestig''. (ANP)

null Beeld
Meer over