PlusAchtergrond

Annabertha Veninga toverde Theater de Omval om tot culturele huiskamer van Diemen

Na 25 jaar neemt Annabertha Veninga afscheid als directeur bij Theater de Omval. Ze trad op 1 januari 1996 in dienst en toverde het pand in de loop der jaren om tot culturele huiskamer van Diemen.

Dianne Bleeker
Annabertha Veninga: ‘Ik begon hier met weinig kennis.’  Beeld Marly Kimmel
Annabertha Veninga: ‘Ik begon hier met weinig kennis.’Beeld Marly Kimmel

Er stond een groot afscheid gepland, maar door corona vertrekt ze in onzekere tijden. “Vier keer per week zat ik met zoveel plezier in de zaal te kijken naar voorstellingen. Het geeft me een warm ­gevoel als artiesten zeggen dat ze graag speelden bij ons. Zelf ben ik nu best wankel en een beetje verdrietig. Ik heb dit werk met zoveel plezier en liefde gedaan. Theater de Omval zal altijd een bijzondere plek zijn voor mij.”

In 1996 stond er een gebouw in de Ouddiemerlaan waar vrijwilligers vier keer per jaar een theatervoorstelling konden geven. Inmiddels staat het opvallende blauwe gebouw, ontworpen door Sjoerd Soeters, bekend als de culturele huiskamer van ­Diemen en biedt het voorstellingen op het gebied van toneel, cabaret en muziek voor alle leeftijden aan. Zelfs in de foyer worden lezingen georganiseerd en zijn kleine optredens te zien. Er is veel veranderd in het theater waarvoor Annabertha Veninga het fundament legde.

In slaapzak voor de deur

“Ik ben begonnen zonder telefoon en werkkamer. Je krijgt een hoop ­gedaan met doorzetten en brutaal zijn, want het komische is dat ik maar weinig kennis had. De eerste keer dat ik grotere namen kon boeken, gingen er mensen ’s nachts in de rij staan of met een slaapzak voor de deur liggen. Er zijn zulke bizarre ontwikkelingen ­geweest. De tijden zijn enorm veranderd.”

Na 25 jaar draagt ze het stokje nu over aan opvolger Danny van Zuijlen. De programmering stond vast, Veninga zou een adviserende rol aannemen en er stond een groot afscheid gepland. Corona gooide roet in het eten. “Het emotioneert me nog steeds. Mijn laatste theaterseizoen stonden geweldige tentoonstellingen op de agenda, allemaal naar verwachting uitverkocht. Ik had een heel leuk afscheid gepland met borrels en met artiesten van de afgelopen jaren. Dat gaat nu niet gebeuren en ik vertrek door de zijdeur. Het is vooral een ramp voor de artiesten, maar voor het theater is het ook best pittig, want de reserves slinken.”

Trouw publiek

Het theater ontvangt een subsidie van de gemeente Diemen, die een groot deel van de salarissen overeind houdt. Op dit moment zijn er alleen films te zien, maar in de zomer zullen er ook weer theatervoorstellingen te zien zijn in de Omval, in een ‘nachtclubsetting’. “Het blijft spannend voor het theater. Gelukkig laten bezoekers ­weten dat ze ons trouw blijven en zit er enorm veel enthousiasme en passie bij onze werknemers en vrijwilligers. Voor hen blijven we open.”

De koers van het theater gaat inhoudelijk en qua programmering onder de nieuwe directeur niet veranderen. Er zullen wel accent­verschuivingen zijn. “Het is nu erg ­urgent om meer artiesten met een ­andere culturele achtergrond een ­podium te geven. Over twee jaar gaan we samenwerken met de OBA en komt er een kleine zaal bij. Dat is fantastisch. De warmte en gastvrijheid moeten vooral behouden blijven. Het niveau van de voorstellingen is hoog en zal hoog blijven. Er zijn zo ontzettend veel goede ­artiesten.”

Geen soloactie

Veninga is nu bezig met de overdracht aan Van Zuijlen en probeert te adviseren en te ondersteunen. “Ik had gehoopt een adviserende rol aan te kunnen nemen in de theatersector, maar ik ga nu niet als oudere concurreren op de arbeidsmarkt. Jonge mensen gaan voor. Ik wil niet uit de theatersector weg, maar ik wil ook privé dingen doen en meer tijd aan mijn gezin en kleinkinderen besteden. Ze hebben het op verjaardagen en familieaangelegenheden vaak zonder mij moeten doen.”

Ze benadrukt dat de ontwikkeling van het theater geen soloactie is geweest. “Zo veel vrijwilligers en medewerkers hebben zich vol overgave ­ingezet voor het theater. Dat is een ­belangrijke poot om op te staan. Zonder hen had ik lang niet alles voor ­elkaar gekregen.”

 
Meer over