Angst moet de kijkers trekken

AMSTERDAM - Angst is de nieuwe trend op de Nederlandse tv. Veronica begint dit najaar met het programma Fobiac, waarin presentatoren zich schrik laten aanjagen. Giel Beelen doorstaat wekelijks doodsangsten in Factor Giel, terwijl de Evangelische Omroep mensen van hun fobie probeert te verlossen in Fearfighters.

Volgens Sander Koole, universitair hoofddocent Sociale Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, wordt de samenleving steeds angstiger en spelen de omroepen daarop in. "Wat wij tegenwoordig als een normaal angstniveau ervaren, was in de jaren tachtig zo hoog dat je in een gesticht belandde." Minder geborgenheid in het leven, zoals lossere familiebanden, kan daar een oorzaak van zijn.

Emoties scoren op televisie, zoals programma's als Boer zoekt vrouw en Spoorloos bewijzen. En angst is een extreme emotie, en daarmee ook een krachtige kijkertrekker, meent mediahistoricus Huub Wijfjes. "Het is heel simpel: met emoties weet je gewoon dat het scoort."

De mediageschiedenis leert dat angst altijd al zijn effect heeft gesorteerd, aldus Wijfjes. Hij wijst erop dat kranten al in de negentiende eeuw probeerden te scoren met dreigende rampen en angstaanjagende moorden. (HET PAROOL)

undefined

De samenleving wordt steeds angstiger en de omroepen spelen daarop in. Foto ANP Beeld
De samenleving wordt steeds angstiger en de omroepen spelen daarop in. Foto ANP
Meer over