PlusAlbumrecensie

André van Noord stoort zich ook postuum niet aan oude structuren

Peter van Brummelen
null Beeld

Bij een concert van The Stones werd hij ontdekt. Drie decennia lang was André van Noord fotomodel en geen Nederlandse man die daar zo succesvol in was als hij. Maar Van Noord, die in 2018 op 54-jarige leeftijd overleed aan een hersentumor, was ook beeldend kunstenaar, dichter, fotograaf én singer-songwriter.

Onlangs is van hem Godverdomme Godverdomme de liefde Godverdomme de dood verschenen, een album met nagelaten opnames. De leden van de Bond Tegen Vloeken zullen een rolberoerte krijgen van die titel, maar het is toch een heel bijzonder album; rauw, aards en aangrijpend. Je hoort Jacques Brel, je hoort de blues en je hoort de Zaankant (waar Van Noord vandaan kwam).

Waanzin, of iets wat er op lijkt, hoor je ook in de negen songs, die zich niets aantrekken van de gebruikelijke couplet-refreinstructuur. De Gracht, dat moet gaan over echtelijke ruzies, draait vooral om de telkens maar herhaalde woorden ‘Ik ben het niet me je eens’. De muziek en teksten op Goverdomme et cetera zijn zo emotioneel dat de songs zich moeilijk in één sessie laten beluisteren.

Zaterdagavond 16 oktober wordt vanaf zeven uur werk van Van Noord in het Zaans Museum uitgevoerd door Zea en De Avonden. Het optreden maakt deel uit van Vaarwel, een tentoonstelling van werk van Van Noord en zijn echtgenote Marisca Voskamp.

Singer-songwriter

André van Noord
Godverdomme Godverdomme de liefde Godverdomme de dood
(Makkum Records)

Meer over