Nieuws

André van Duin is Omroepman van het Jaar

André van Duin (74) is in Beeld en Geluid in Hilversum uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar. Hij schaart zich daarmee in een illuster rijtje, met als voorgangers onder anderen Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw en Eva Jinek.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De redactie van mediavakblad Broadcast Magazine, die de prijs uitreikte, vindt dat Van Duin ‘zichzelf opnieuw heeft uitgevonden als serieus acteur en betrokken tv-presentator en van geen ophouden weet, waardoor hij een permanent vurend kijkcijferkanon is geworden’.

In het juryrapport valt te lezen dat Van Duin een ‘springlevende carrière’ heeft. Op 20 februari wordt hij 75 jaar. Er wordt gerefereerd aan Heel Holland Bakt, zijn boottochten met Janny van der Heijden in Denkend aan Holland en tv-programma De grote kleine treinencompetitie.

De jury: “Alles wat hij aanraakt, verandert in kijkcijfergoud. En dat gold eveneens voor zijn gedenkwaardige 4 meitoespraak op de Dam, die alom lof oogstte. Zijn laagdrempelige, verbindende rede, recht uit het hart, was ook een mooi eerbetoon aan het Amsterdamse Homomonument.”

Lachen en huilen

Van Duin reageerde verheugd op zijn verkiezing. “Ik ben er heel blij mee. Ik vind het een ontzettende eer dat ik deze prijs heb gekregen.” Hij relativeert die ook: “Ik heb altijd dingen gedaan die ik zelf leuk vond. Qua humor: als ik erom kon lachen, hoopte ik dat een ander er ook om kon lachen. Naderhand liet ik mensen meer huilen.” Lachend vult hij aan: “Als ik erom kon huilen, kunnen anderen er ook om huilen.”

Van Duin is de 31ste winnaar van de vakprijs. Frans Klein, directeur Video bij de NPO en de vorige winnaar overhandigde de komiek/acteur de bijbehorende wisselbeker.

Meer over