PlusFilmrecensie

An Unexpected Love is net niet geloofwaardig

De Argentijnse film An Unexpected Love is vaak net niet geloofwaardig. Het romantische drama drijft voornamelijk op het charisma van de hoofdrolspelers.

Joost Broeren-Huitenga
Het echtpaar Ana ­(Mercedes Morán) en ­Marcos (Ricardo Darín), ruim 25 jaar harmonieus samen. Beeld
Het echtpaar Ana ­(Mercedes Morán) en ­Marcos (Ricardo Darín), ruim 25 jaar harmonieus samen.

Het Argentijnse romantische drama An Unexpected Love besteedt relatief veel tijd aan de aanloop. Dik een half-uur film is al voorbij voordat hoofdpersonages Marcos en Ana bij hun cruciale gesprek uitkomen.

Hun zoon, enig kind, is het huis uit; daar begint het mee. Voor zijn studie vertrekt hij naar Spanje, een halve wereld weg van het appartement waarin hij opgroeide. Dus zitten vijftigers Marcos (Ricardo Darín) en Ana (Mercedes Morán) plotseling samen in hun lege nest. Er is niets mis in hun relatie, al ruim 25 jaar zijn ze harmonieus samen. Toch gaat er iets knagen, een bijna onmerkbare ontevredenheid, of misschien juist een nieuwsgierigheid naar wat er nog meer zou kunnen zijn.

Regisseur Juan Vera neemt die lange aanloop in een poging die sluipende onvrede geloofwaardig te maken, maar slaagt daar net niet helemaal in. Een beetje zoals ook het appartement van het stel, hoe gedetailleerd en ingeleefd ook ontworpen, net te veel een filmset blijft.

Waarom besluiten Marcos en Ana eigenlijk precies om te gaan scheiden? Dat lijken ze zelf ook niet helemaal te weten. Goed, ze zijn niet meer verliefd – wie is dat nog wel na 25 jaar huwelijk? En goed, ze willen allebei wél weer verliefd zijn, maar het lijkt bij geen van beiden op te komen dat die mogelijkheid ook bestaat zonder uit elkaar te gaan. Alleen in de schijnwereld van de popcultuur zijn mensen een leven lang verliefd. Het drama van An Unexpected Love is gebouwd rond een kunstmatige tegenstelling, tussen de geborgenheid van de oude relatie en het avontuur van het nieuwe.

Voor wie dat kan accepteren als de sine qua non van de film, resteert een fijne publieksfilm. Niet voor niets trok hij in thuisland Argentinië volle zalen, mede dankzij de aantrekkingskracht van lokale grootheden Darín en Morán, die niet eerder zo intiem het scherm deelden. Na dat thuis­succes werd An Unexpected Love inmiddels al in bijna vijftig landen uitgebracht, en er staan remakes op stapel in Frankrijk en Mexico. Ook een Nederlandse versie met, pakweg, Monic Hendrickx en Gijs Scholten van Aschat in de hoofdrollen is prima voorstelbaar.

Het Argentijnse origineel drijft voornamelijk op het charisma van de twee hoofdrolspelers, die een schijnbaar vanzelfsprekende chemie hebben. Ook nadat Marcos en Ana hebben besloten uit elkaar te gaan, en hun schreden op de vleesmarkt van het vrijgezelle leven lang niet alleen maar avontuur bieden, blijft het prettig knetteren tussen de acteurs.

An Unexpected Love

Regie Juan Vera
Met Ricardo Darín, Mercedes Morán
Te zien in Filmhallen, Cinecenter, Rialto

Meer over