interview

Amsterdamse ontwerpster verovert Amerika met handtas

De Amsterdamse ontwerpster Carolina Riffi Ollite (33) zit midden in een droom waaruit ze voorlopig niet hoopt wakker te worden. Sinds ze de award voor beste ecologische handtas binnensleepte, zit haar carrière in de lift. Het werk van Riffi Ollite verovert nu de catwalks van de Amerikaanse fashionweeks.

Suzanne Borgdorff
Carolina Riffi Ollite met links de Casual Sand. Beeld The Handbag Awards
Carolina Riffi Ollite met links de Casual Sand.Beeld The Handbag Awards

Met slimme verkooptrucs en een vleugje polderglamour wist de Amsterdamse blondine de Amerikaanse harten te veroveren en lopen beroemdheden als 50 Cent en Pharrell met haar tassen rond.

'Ben je klaar om de wereld te veroveren?', werd Riffi Ollite in juni gevraagd door tassenontwerpster Emily Blumenthal, wiens werk was te zien in de hitserie Sex and the City. Na het in de wacht slepen van de awards voor Best Green Handbag voor een tas van haar label Carat23 zit de Amsterdamse op een roze wolk. Nauwelijks terug uit New York wordt ze nu in de publiciteitsmolen van Los Angeles gezogen, met een show op de LA Fashion Week, inclusief fotoshoots en interviews.

Van 50 Cent naar Paris Hilton
'Het is een gekkenhuis', vertelt ze. Ze fluistert, want het is nog vroeg in LA als we haar opbellen. 'Ik ben heel erg blij. De show ging heel goed. In New York ging het om trendsetten, maar in LA zijn alle inkopers en pers aanwezig.' Prompt werd Riffi Ollite nadien aangesproken door de stylist van socialité Paris Hilton. 'Of ze een clutch uit de show mag gebruiken. Natuurlijk!'

Riffi Ollite valt in de categorie 'slimme styling'. Ze zet Nederland op de kaart door mode en accessoires van Nederlandse ontwerpers met haar milieuvriendelijke tassen te combineren. In LA werd het werk van House of Byfield van de Rotterdamse designer Carl Michael - die met vliegangst kampt en Riffi Ollite met alle liefde naar Amerika ziet vliegen - de catwalk opgestuurd met de tassen van Carat23, brillen van JOS Eyewear uit Den Bosch en schoenaccessoires van Molinis uit Enschede.

'Dutch design moet samengebracht worden', vindt Riffi Ollite. Ze ontdekte waar Amerikanen helemaal warm voor lopen en blijft dat trucje herhalen. 'Als Nederlander heb je een streepje voor in de States omdat ze gek zijn op onze ontwerpen. Ze houden van onze simpelheid en vooral gadgets. Ik word constant gevraagd hoe ik mijn tassentechniek heb bedacht.' Want de Casual Sand kan in één handeling worden veranderd van schouder- naar handtas.

Het modesprookje van Riffi Ollite, moeder van twee, begon tweeënhalf jaar geleden toen ze op het vliegveld van Cyprus werd gespot door rapper 50 Cent. 'Hij had een concert gehad en zag mij de tas in een handomdraai inkorten. Het leek me handiger, omdat het hengsel anders aan de vliegtuigstoelen zou blijven hangen. Hij was gek van het concept.' In maart volgde een collectie voor de Amerikaanse retailer Timberland. En omdat zanger Pharrell Williams voor dit schoenenmerk ontwerpt, draagt ook hij de tassen van Carat23. Na de LA Fashion Week hoopt de Amsterdamse nu op Rihanna. 'Zij is fan van pure merken. Ik heb goede hoop.'

Borstvoeding
Volgens de ontwerpster is haar succes prima te combineren met het moederschap, maar daar is wel een 'open mind' voor nodig. Lachend: 'Ik heb denk ik de beste man die je kunt bedenken. We zijn nu 13 jaar samen. Mijn kindje was zes weken oud toen ik naar Amerika moest. Tussen de bedrijven door gaf ik borstvoeding. Ik werk veel vanuit huis, want mijn oudste zelf naar school brengen is heilig.'

Model Hadassah Richardson (America's Next Top Model) met een clutch van Carat23. Beeld Carat23
Model Hadassah Richardson (America's Next Top Model) met een clutch van Carat23.Beeld Carat23
Miss United Nations Sherrie Gearheart op de catwalk in New York. Beeld Carat23
Miss United Nations Sherrie Gearheart op de catwalk in New York.Beeld Carat23
Victoria Mendez (Miss World America) met de 'shoe caps' van Molinis. Beeld Carat23
Victoria Mendez (Miss World America) met de 'shoe caps' van Molinis.Beeld Carat23
Meer over