Amsterdamse lhbti-serie te zien in Frankrijk

De Amsterdamse dramaserie Anne+, over het liefdesleven van lesbische twintiger Anne, is geselecteerd voor de shortform competitie van het internationale festival Series Mania in Lille.

ANP
Een still uit de serie Anne+ Beeld -
Een still uit de serie Anne+Beeld -

In Anne+ denkt Anne terug aan haar liefdes van de afgelopen vier jaar als studente in Amsterdam.

De hoofdrol wordt gespeeld door Hanna van Vliet, die eerder te zien was in musicals als Fiddler on the Roof en De Tweeling en de film Oh Baby. De jonge makers ontwikkelden het idee voor de serie, vanwege de gebrekkige representatie van lesbische meisjes in de media.

Verboden liefde
"In veel bestaande films en series wordt lesbisch zijn nog gepresenteerd als onderdeel van een probleem," stelt scenarist Maud Wiemeijer.

"Vaak genoeg gaat het over een coming out of over een verboden liefde. Met Anne+ willen we lesbisch zijn normaliseren en positieve content maken waar meisjes die op meisjes vallen zich in kunnen herkennen en zien dat het oké is."

Drijfveer
Regisseur Valerie Bisscheroux zocht naar eigen zeggen zelf vaak naar films en series waarin zij zichzelf gepresenteerd voelde. "Content die ons kon laten zien dat homoseksualiteit normaal is en dat geaardheid niet een verhaallijn hoeft te bepalen. Genuanceerd en niet-stereotyperend. Drijfveer voor het maken van Anne+ is om jongeren overal ter wereld de beelden te bieden die wij in onze tienerjaren zo hard nodig hadden."

Anne+ bestaat uit zes afleveringen. Het is nog niet bekend wanneer en hoe de serie in Nederland te zien zal zijn. Tijdens het festival zullen de eerste afleveringen van de serie hun wereldpremie beleven, maakte producent MillStreet Films donderdag bekend.

Meer over