Amsterdamse culturele instellingen willen het MC Theater redden

Een alliantie van 23 Amsterdamse culturele instellingen wil het MC Theater op het Westergasfabriekterrein behouden voor culturele programmering.

Simon van den Berg
Het MC Theater. Beeld Floris Lok
Het MC Theater.Beeld Floris Lok

De alliantie dient daartoe vandaag een plan in bij de commissie Kunst & Cultuur van de gemeenteraad. De 23 instellingen - van de Stadsschouwburg, Chicago Social Club en theatergroep Likeminds tot platenlabel Top Notch en filmproducent Habbekrats - willen 'een stadspodium creëren waar 'nieuw Amsterdam' zich kan presenteren en elkaar kan ontmoeten'. Het gebouw wordt omgedoopt tot Westergastheater.

De alliantie wil het gebouw gezamenlijk bespelen via een programmeringsstichting. De nadruk komt te liggen op urban arts, mediakunst en internationale voorstellingen en concerten. Daarnaast moet het theater de doorstroming van cultureel divers aanbod en talent naar andere podia in de stad bewerkstelligen.

Podiumkunstenaanbod
Het MC Theater staat leeg sinds het faillissement van de theatergroep, eind september. Daardoor is er een lacune ontstaan op het gebied van het multiculturele podiumkunstenaanbod in de stad.

Begin december loopt het huurcontract van het pand af. De alliantie vraagt de gemeente extra tijd om tot een sluitende exploitatiebegroting te komen en financiers te vinden.

Meer over