PlusInterview

Amsterdamse band Altin Gün maakt kans op Grammy

De zes leden van Altin Gün, met helemaal rechts Jasper Verhulst.   Beeld Sanja Marusic
De zes leden van Altin Gün, met helemaal rechts Jasper Verhulst.Beeld Sanja Marusic

Het Turks-Nederlandse Altin Gün is genomineerd voor een Grammy. Zondag (lokale tijd) wordt in het Staples Center in Los Angeles bekend gemaakt of de muzikanten de award krijgen in de categorie ‘Best World Music’. De awardshow begint om 2.00 uur Nederlandse tijd.

Peter Van Brummelen

Je zou Altin Gün een coverband kunnen noemen, maar bassist Jasper Verhulst spreekt liever van een folkband. “We spelen geen eigen songs, maar we voeren niet klakkeloos werk van anderen uit. Het gaat om Turkse traditionals, je zou ook kunnen zeggen standards waar we onze eigen draai aan geven.”

Een belangrijke bron van inspiratie is de licht psychedelische folkrock die in de vroege jaren zeventig in Turkije werd gemaakt. Verhulst, fanatiek platenverzamelaar, viel voor het genre toen hij een jaar of vijf geleden als lid van de begeleidingsband van de Nederlandse zanger Jacco Gardner in Istanboel was.

“Ik had bij Concerto een elpee van de Turkse folkzangeres Selda Bagcan gekocht, een heruitgave van een plaat uit de jaren zeventig. Ik was er erg van onder de indruk. In Istanboel dacht ik: er moet hier meer van zulke muziek te vinden zijn. Dat klopte. Er zijn in Istanboel veel tweedehandsplatenzaken, want ook daar wordt druk verzameld. Ik heb toen veel oude singles en elpees gekocht.”

Gouden dag

De liefde voor die oude Turkse muziek leidde in Nederland tot de oprichting van Altin Gün (Gouden Dag), dat net als de Turkse folkrockers uit de jaren zeventig traditionele instrumenten als de saz (een soort luit) en de darboeka (een vaastrommel) combineert met een westers popinstrumentarium.

Twee van de zes leden van de Amsterdamse groep hebben een Turkse achtergrond: Erdinc Ecevit Yildiz, die zingt en onder meer de saz bespeelt, is geboren en getogen in Nederland; zangeres en toetseniste Merve Dasdemir kwam vijf jaar geleden van Istanboel naar Nederland. Zij zijn het die Altin Gün echt Turks laten klinken, volgens Jasper Verhulst.

“Turkse muziek is microtonaal, wat betekent dat je toonladders in kwartnoten hebt. Maar voor het bespelen van de bas maakt dat, anders dan bij de saz, niet uit; de grondtonen zijn gelijk aan die van westerse toonladders.”

De in Turkse muziek gebruikte maatsoorten, die nogal eens afwijken van wat in het Westen gebruikelijk is, baren hem evenmin zorgen. “Onze meeste nummers zijn gewoon in vierkwartsmaat. We hebben ook wel dingen in … wat is het, ik weet het niet eens, 7/8ste maat? Ik tel nooit eigenlijk, ik luister naar het ritme en speel op gevoel.”

Waar de songs van Altin Gün over gaan, weet Verhulst niet. “Het zijn nummers die door ongeveer elke Turk, hier of In Turkije, probleemloos worden meegezongen. Ik hoor ze avond aan avond, maar herken alleen bepaalde woorden. Ik vind dat wel lekker eigenlijk; je kunt door een tekst enorm worden afgeleid. Als ik luister naar exotische muziek – nou ja, exotisch voor iemand van mijn afkomst dan – gaat het me puur om emotie, melodie, geluiden en productie.”

Dat er een groot en internationaal publiek is voor de muziek van Altin Gün, had Verhulst vijf jaar geleden niet voorzien. “Optreden in Pacific Park, misschien een keer bij de Rollende Keukens, verder dachten we niet. Maar nu gaan we de hele wereld rond. Canada, Australië, Indonesië, de Verenigde Staten: we spelen overal en vaak worden onze nummers fonetisch meegezongen.”

Wereldmuziek

Bij de uitreiking van de Grammy’s, de Oscars van de muziekwereld, is de groep later deze maand een van de kanshebbers: hun vorig jaar verschenen tweede album, Gece, is genomineerd in de categorie Wereldmuziek. Komend voorjaar staat Altin Gün bovendien op Coachella, het belangrijke zesdaagse popfestival, dat wordt gehouden in de woestijn van Californië.

Nog helemaal niet zo lang geleden was het ondenkbaar dat een Nederlandse groep het zo ver zou schoppen. Verhulst is er opmerkelijk nuchter onder; hij vindt het ook mooi dat de groep komend weekend in Groningen op festival Noorderslag staat. “Twee jaar geleden speelden we daar ook: hartstikke leuk. Op Coachella ben ik nooit geweest, ik weet niet wat ik ervan moet verwachten, maar het is eervol ervoor te worden gevraagd natuurlijk. Zoals we ook trots zijn op die Grammynominatie. Gece is het eerste Turkstalige album dat voor een Grammy werd genomineerd. Vooral in Turkije is dat een big deal.”

Wat vinden Turken er eigenlijk van dat Altin Gün als deels Nederlandse band Turkse muziek maakt? “Als we in Paradiso staan, is het publiek voor zo’n dertig procent Turks. In Duitsland zijn het er al veel meer, misschien wel zestig procent. En in Istanboel spelen we voor een volledig Turks publiek, Ze horen daar vooral de zang van Erdinc en Merve. In Istanboel is Altin Gün gewoon een Turkse band.”

Noorderslag, zaterdag in Groningen, is uitverkocht. Altin Gün speelt 19/7 in Het Concertgebouw. Voor dat concert zijn nog wel kaarten.

Meer over