PlusInterview

Amstelpark krijgt 14 meter lange V2-raket gevuld met zaden

De zadenraket onderweg naar Nederland. Beeld Jos Volkers
De zadenraket onderweg naar Nederland.Beeld Jos Volkers

Vrijdag arriveert een veertien meter lange raket in het Amstelpark. De neus van de door kunstenaar Jos Volkers gebouwde Bioremediating Missile is gevuld met zaden. ‘Flower power, zou je kunnen zeggen.’

Peter van Brummelen

Bijna 2,5 jaar werkte Jos Volkers in Roemenië – waar hij woont – aan zijn Bioremediating Missile, die hij baseerde op de door nazi’s ontwikkelde V2-raket. Bouwtekeningen hiervan waren, tot zijn verbazing, na enig zoeken gewoon te vinden op internet. De V2 (Vergeltungswaffe 2) werd ontwikkeld om te vernietigen. Waarom bouwde Volkers zijn raket?

“Mijn doel is mensen ervan bewust te maken dat technologie ons helpt, maar ook heel veel ellende kan brengen. Mijn raket, die is gebouwd van biologisch afbreekbare middelen als hout, textiel en klei, bevat geen bom, maar is gevuld met zaden en sporen van planten. Flower power, zou je kunnen zeggen. Hij brengt geen verderf, maar leven.”

De originele V2 laat goed zien hoe ingewikkeld onze verhouding met technologie is, vindt Volkers. “De V2 is een oorlogssymbool bij uitstek. Tegelijkertijd heeft de ontwikkeling ervan de ruimtevaarttechniek veel verder gebracht. Zonder de V2 waren we misschien wel helemaal de ruimte niet ingegaan, waardoor we misschien ook niet de telecommunicatiemiddelen zouden hebben waar we nu over beschikken.”

Kleine dorpjes

In Amsterdam zal Volkers’ raket te zien zijn bij het Glazen Huis in het Amstelpark, waar de organisatie Zone2Source regelmatig tentoonstellingen en presentaties organiseert op het snijvlak van kunst, natuur en techniek. Eerder al werd de Bioremediating Missile in Nederland tentoongesteld in Groningen. De reis van Roemenië naar Groningen werd per vrachtwagen gemaakt. Hoe reageerden mensen op het transport?

“Op snelwegen gingen mensen naast ons rijden. Ze zwaaiden en maakten foto’s. Maar het leukste waren de reacties in kleine dorpjes. In Roemenië reden we over het platteland. Daar kennen ze dit soort kunst helemaal niet. Kunst is daar een schilderij of muziek, zeker geen raket. Ik zag mensen langs de kant van de weg met hun handen in de zij heel verwonderd kijken: wat was dat!?”

De reis met de raket verliep voorspoedig, vertelt Volkers, alleen in Oostenrijk was er lang oponthoud. “Wat er nou precies aan de hand was, is mij niet duidelijk geworden, maar pas na een week kregen we toestemming om verder te rijden.”

De Bioremediating Missile zelf is volkomen milieuverantwoord, hoe zat het met de vrachtwagen waarop hij werd vervoerd? “Dat was een gewone en dus vervuilende vrachtwagen. Met mijn fictieve onderneming Ecological Space Engineering, die zich bezighoudt met speculatief design voor het verbeteren van de leefkwaliteit op aarde, loop ik vaak tegen dit soort problemen op. Om een groene boodschap uit te dragen moet ik soms gebruik maken van vervuilende techniek. Vergelijk het met de biologische boer die zijn producten toch in de supermarkt moet zien te krijgen.”

De Bioremediating Missile is tot 8 september te zien in het Amstelpark.

Meer over