Amour grote winnaar bij graadmeter Oscars

De zegetocht van het Franse drama Amour van regisseur Michael Haneke duurt voort. De National Society of Film Critics, de vereniging van de belangrijkste Amerikaanse filmrecensenten, bekroonde Amour zaterdag als beste film van het jaar. Ook regisseur Haneke en hoofdrolspeelster Emmanuelle Riva kregen prijzen voor hun prestaties.

Regisseur Michael Haneke met de acteurs Emmanuelle Riva en Jean-Louis Trintignant. Beeld AFP
Regisseur Michael Haneke met de acteurs Emmanuelle Riva en Jean-Louis Trintignant.Beeld AFP

De prijzen van de filmcritici worden gezien als belangrijke graadmeters voor de Oscars die eind februari worden uitgereikt. Amour won het afgelopen jaar al talloze belangrijke beeldjes, waaronder de Gouden Palm op het Festival van Cannes en een European Film Award voor beste drama van het jaar. Ook de Nederlandse filmcritici riepen Amour onlangs uit tot beste titel van 2012. De film verhaalt over een bejaard koppel waarvan de relatie zwaar wordt beproefd als de vrouw een herseninfarct krijgt.

De National Society of Film Critics riep Daniel-Day Lewis uit tot beste acteur van het jaar voor zijn hoofdrol in de film Lincoln van Steven Spielberg. De film vertelt over de 16e president van de Verenigde Staten, die zijn strijd tegen slavernij met de dood moest bekopen. De prijs voor beste bijrol ging naar Matthew McConaughey voor zijn rol als stripper in een midlifecrisis in Magic Mike. De beste vrouwelijke bijrol was volgens de recensenten Amy Adams in het drama The Master, over een religieuze sekte.

Daniel Day-Lewis als Abraham Lincoln. Beeld ap
Daniel Day-Lewis als Abraham Lincoln.Beeld ap
Meer over