PlusAlbumrecensie

Altin Gün swingt als nooit tevoren - op een rare maar aantrekkelijke manier

Peter van Brummelen
Yol, van Altin Gün. Beeld Glitterbeat
Yol, van Altin Gün.Beeld Glitterbeat

Er wonen in Nederland meer dan 400.000 mensen met een Turkse achtergrond. Muziek speelt een grote rol in de Turkse cultuur, maar gek genoeg merk je daar in Nederland weinig van. Ja, bij mooi weer hoor je uit het open raam van de auto naast je wel eens flarden Turkse muziek komen, maar net als je denkt: leuk, springt het licht alweer op groen.

Gelukkig hebben we in Amsterdam wel de groep Altin Gün, die Turkse volksmuziek mixt met westerse pop en daar internationaal succesvol mee is. De groep werd genomineerd voor een Grammy en zou vorig jaar eigenlijk op Coachella spelen.

Op Yol klinkt Altin Gün anders dan voorheen. Werden traditionele Turkse liederen eerder gemend met psychedelische rock in jarenzeventigstijl, nu komt voor wat betreft de westerse kant van de muziek de inspiratie vooral uit jarentachtig­genres als electro en disco. Er wordt daarbij een hele speciaalzaak aan vintage synthesizers ingezet.

Die nieuwe richting is even wennen, maar zet als luisteraar vooral door. Op een rare maar aantrekkelijke, beetje dwarsige manier swingt Altin Gün als nooit tevoren.

Dat Bulunur Mu een heel Nederlands element heeft, zal buitenlandse fans van de groep waarschijnlijk ontgaan: het nummer doet zo denken aan Doe Maar dat sprake moet zijn van een welbewuste verwijzing.

Wereldmuziek

Atin Gün
Yol
(Glitterbeat)

Meer over