Alles is Familie uitgeroepen tot beste film

Alles is familie heeft woensdagavond de Rembandt Award 2013 voor beste Nederlandse film gewonnen. Filmjournalist René Mioch reikte samen met presentator Beau van Erven Dorens de publieksprijs uit in de Amsterdamse bioscoop Het Ketelhuis. De opvolger van Alles is liefde liet daarmee Alleen Maar Nette Mensen en De Marathon achter zich.

Scenarioschrijfster Kim van Kooten en acteurs Jacob Derwig, Carice van Houten, Benja Bruijning en Thijs Romer (van links naar rechts). Beeld anp
Scenarioschrijfster Kim van Kooten en acteurs Jacob Derwig, Carice van Houten, Benja Bruijning en Thijs Romer (van links naar rechts).Beeld anp

De film over de familie De Roover, waarin elk familielid voor cruciale keuzes staat, was dit jaar in vier van de vijf nationale categorieën genomineerd en sleepte alle vier de awards in de wacht. Hoofdrolspeelster Carice van Houten mocht voor de zesde keer een Rembrandt voor beste Nederlandse actrice in ontvangst nemen. Susan Visser (Taped) en Hanna Obbeek (Achtste-groepers huilen niet) dongen ook mee naar de titel.

Thijs Römer mocht namens Alles is familie de prijs voor beste Nederlandse acteur mee naar huis nemen en gaf zo Theo Maassen (Doodslag) en Stefan de Walle (De marathon) het nakijken.

Ook de award voor beste filmhitsong ging naar de publieksfavoriet: Racoon schreef voor Alles is familie het lied Oceaan. Andere kanshebbers waren Kim-Lian van der Meij (Achtste-groepers huilen niet) en Jochem Meijer (Brammetje Baas).

Achtste-groepers huilen niet (genomineerd in drie categorieën) ging er alleen vandoor met de prijs voor beste jeugdfilm, die voor de tweede keer werd uitgereikt. Brammetje Baas en Kauwboy streden mee voor deze Rembrandt Award, maar grepen net mis.

Het Nederlandse publiek verkoos Intouchables tot beste Buitenlandse film. Daniel Craig (Skyfall) en Meryl Streep (The Iron Lady) zijn uitgeroepen tot de beste buitenlandse acteur en actrice.

De Rembrandt Awards zijn de enige Nederlandse publieksfilmprijzen en worden toegekend in acht categorieën. Alles is familie trok ongeveer 860.000 bioscoopbezoekers.

Meer over