Review

Alles is familie is minder behaagziek ****

Mark Moorman
De familie: schoondochter Winnie (Carice van Houten), schoonzoon Dick (Jacob Derwig), moeder De Roover (Martine Bijl), zoon Charlie (Benja Bruijning) en zoon Rutmer (Thijs Römer, vlnr). Beeld
De familie: schoondochter Winnie (Carice van Houten), schoonzoon Dick (Jacob Derwig), moeder De Roover (Martine Bijl), zoon Charlie (Benja Bruijning) en zoon Rutmer (Thijs Römer, vlnr).

Vijf jaar geleden gingen een miljoen mensen naar Alles is liefde, een geestige film over de dwaalwegen van de liefde, gemodelleerd naar de Britse Richard Curtiskerstknaller Love actually. Scenarist Kim van Kooten toonde dat ze een scherp oog heeft voor de valkuilen van de menselijke communicatie (geestig en tragisch tegelijk), Carice van Houten liet, voor de zoveelste maal, zien dat ze de beste filmactrice in Nederland is.

En regisseur Joram Lürsen bewees zich als een regisseur die een heel ensemble van compleet verschillende acteurs tot leven kan brengen, en heel elegant komedie en drama vervlecht, op een manier die in Nederland bepaald niet vanzelfsprekend is.

Alles is familie brengt hetzelfde team bij elkaar, maar de lat is hoger gelegd. Het Britse model is losgelaten en het scenario bestaat minder uit een verzameling losse fuifnummers die elkaars pad kruisen. Alles is familie is een betere film, op alle fronten, minder behaagziek - eerder schrijnend-geestig, als dat al een kwalificatie is.

Van Kooten vertelt ditmaal het verhaal van de familie De Roover op een kruispunt in de familiegeschiedenis, die ieder lid van de familie op een zoektocht langs een long and winding road brengt, die uiteindelijk weer naar huis voert.

Centraal staat de relatie tussen de succesvolle therapeute/schrijfster Winnie de Roover (Carice van Houten) en haar man, Rutmer de Roover (Thijs Römer), muziekproducer, die zich specialiseert in het betere Jeroen van der Boomwerk. Het echtpaar handelt - weliswaar op uiteenlopende manieren - in emoties, maar struikelt over de eigen problemen, die opdoemen als Rutmer de kinderwens van het stel in de weg zit met zijn 'luie zaad'.

En dan is er nog broer Charlie de Roover (Benja Bruijning) als chef-kok, die van zijn leven een vrolijke puinhoop maakt en schoonzoon Dick Tasman (Jacob Derwig), die aanschuift omdat hij met de overleden dochter des huizes was getrouwd - maar nooit helemaal het gevoel krijgt dat hij wordt geaccepteerd.

En juist als de kinderen houvast nodig hebben, komen vader en moeder De Roover (Kees Hulst en Martine Bijl) in hun eigen huwelijkscrisis terecht, die voor de één voert naar een verlaten kampeerterrein en voor de ander naar de fontein voor hotel Americain, één van de vele fraaie Amsterdamse locaties in Alles is familie. "We rotzooien allemaal wat aan," zegt moeder, en daarmee geeft ze Alles is familie het motto.

De zoektocht naar een spermadonor voor Winnie brengt een hele kettingreactie aan misverstanden en slecht bewaarde geheimen in beweging, die leiden tot een herschikking van de familieverhoudingen.

Van Kooten verstaat de kunst om haar personages echt tot leven te brengen met gevatte, realistische dialogen. En de acteurs grijpen dat met beide handen aan. Dat Carice van Houten middelpunt van het feestgedruis is, verbaast niemand meer, maar dat Kees Hulst en Martine Bijl hun mooiste filmrollen spelen, is misschien wel de grootste verrassing van Alles is familie.

'Je laat er geen gras over groeien,' zegt Bijl afgemeten tegen haar schoonzoon, als hij twee jaar na het overlijden van haar dochter met een nieuwe vrouw verschijnt. Het zit er allemaal in: een eenvoudig zinnetje, complexe emoties; een coproductie van de scenarioschrijver Van Kooten en de actrice Bijl.

In een gezelschap van bekende topacteurs springt Benja Bruijning op het podium, alsof hij er altijd al bij heeft gehoord. Het is weliswaar een Nederlandse film, maar toch: a star is born. De hardste lach komt gewoon van, zoals het hoort, Kees, de vader van Kim. Hij schittert als een Cantaverkoper met een verkeerd dichtgeknoopt jasje. Hij heeft er maar een minuut voor nodig.

Je zou kunnen zeggen dat Alles is familie aan de lange kant is, dat uiteindelijk de ene emotionele climax op de andere wordt gestapeld, een beetje te veel van het goede misschien. Maar datzelfde zou je natuurlijk ook van een kerstdiner met je familie kunnen zeggen.

Meer over