Alle Nederlandse films en series komen online

Het initiatief komt van Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten, het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Beeld
Het initiatief komt van Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten, het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

AMSTERDAM - Alle Nederlandse films die ooit zijn gemaakt en waarvan nog een print bestaat, komen online beschikbaar in een nieuwe webvideotheek. De database gaat ook alle televisieseries bevatten die ooit door de publieke omroepen zijn gemaakt.

Een woordvoerder van Filmotech, de nieuwe organisatie die het project gaat uitvoeren, heeft een bericht daarover op de website van de Volkskrant maandag bevestigd.

Het initiatief is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het project wordt op 28 september officieel gepresenteerd op het Nederlands Filmfestival.

Kosten

Het is de bedoeling dat binnen een jaar ''vele duizenden uren aan materiaal online staan'', aldus de zegsman. ''We willen alle Nederlandse producties op deze manier goed toegankelijk maken'', stelt hij. Volgens de drie initiatiefnemers is daar grote vraag naar. ''Alleen heel grote en recente Nederlandse titels zijn gemakkelijk op dvd te krijgen.'' In Nederland zijn in totaal meer dan 1200 films gemaakt en honderden series.

Het downloaden van oudere films en afleveringen van series gaat 1 euro kosten. Voor nieuwe films betalen kijkers bijna 5 euro, evenveel als in videotheken. Voor hele series moet de prijs nog worden bepaald. Ook bestaat de mogelijkheid een abonnement op de site af te sluiten, al is nog niet duidelijk hoe die er precies uit gaat zien.

Volgens Filmotech is het project vermoedelijk uniek in de wereld. Rechtentechnisch is het verspreiden van de films online overigens nog niet geregeld met alle grote Nederlandse producenten. ''Maar vooral omdat de Vereniging van Producenten één van de initiatiefnemers is, gaan we er vanuit dat we daar wel uit gaan komen'', stelt de woordvoerder. Ook heeft het grootste deel van de publieke omroepen zich al achter het project geschaard. (ANP)

Meer over