Nieuws

Alec Baldwin ontkent verantwoordelijkheid dodelijke schietpartij in tv-interview

Acteur Alec Baldwin voelt zich niet schuldig na de fatale schietpartij op de set van de film Rust, waarbij cameravrouw Halyna Hutchins om het leven kwam. In een tv-interview met de Amerikaanse tv-zender ABC zei hij donderdag dat iemand hier verantwoordelijk voor is, maar ‘ik ben dat niet. Als ik het idee had gehad dat dat wel zo was, had ik misschien wel een einde aan mijn leven gemaakt.’

Het Parool
Acteur/producent Alec Baldwin (links) in gesprek met interviewer George Stephanopoulos van de tv-zender ABC in het eerste tv-interview sinds de dodelijke schietpartij op de set van de film Rust. Beeld AP
Acteur/producent Alec Baldwin (links) in gesprek met interviewer George Stephanopoulos van de tv-zender ABC in het eerste tv-interview sinds de dodelijke schietpartij op de set van de film Rust.Beeld AP

De 63-jarige acteur had in het emotionele vraaggesprek geen antwoorden op de vraag wat er precies is misgegaan op 21 oktober, toen de 42-jarige cameravrouw Halyna Hutchins fataal werd geraakt door een projectiel uit het wapen dat Baldwin vast had voor de repetitie van een scène. Hij zei geen idee te hebben hoe er munitie in het wapen kon zitten, of waarom er überhaupt kogels op de set aanwezig waren.

Baldwin verklaarde de trekker van het wapen niet te hebben overgehaald. “Ik zou nooit een wapen op iemand richten en de trekker overhalen,” zei hij in een fragment dat eerder al was vrijgegeven. Volgens de acteur besprak hij de scène met Hutchins en was hij het wapen aan het doorladen toen het fatale schot afging. “Doe je dat zo?”, vroeg Baldwin naar eigen zeggen aan Hutchins, toen hij het wapen doorlaadde. Bij doorladen komt er een kogel uit het magazijn in de loop. Toen hij vervolgens de hamer van het wapen losliet ging het ineens af, aldus Baldwin.

Flauwgevallen

De acteur zei dat hij er zo van overtuigd was dat er geen kogels in het wapen zaten, dat hij niet doorhad dat hij Hutchins had geraakt. In eerste instantie dacht hij dat ze flauw was gevallen, maar toen bleek ook regisseur Joel Souza gewond. Pas nadat hij door de politie was verhoord, kreeg Baldwin te horen dat er munitie in het wapen zat en Hutchins het incident niet had overleefd.

De acteur verwacht niet te worden vervolgd voor het incident. Mensen ‘met kennis van de zaak’ zouden hem hebben verteld dat dat zeer onwaarschijnlijk is. “De verantwoordelijkheid van een acteur is te doen wat de wapenexpert hem opdraagt,” aldus Baldwin.

Baldwin was ook een van de producenten van Rust, maar hij verklaarde dat zijn betrokkenheid als producer zich beperkte tot het plot en de acteurs.

Meer over