PlusGallery Viewer

Albertine Zoetmulder-Sanders: ‘Kunstenaars lopen altijd vooruit’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Bestuurslid van Museum Haarlem Albertine Zoetmulder-Sanders (50) werd geïnspireerd door haar grootvader.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Laurence Aëgerter, Compositions catalytiques (2017), galerie Caroline O’Breen. Beeld Gallery Viewer
Laurence Aëgerter, Compositions catalytiques (2017), galerie Caroline O’Breen.Beeld Gallery Viewer

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is heel belangrijk voor mij. Ik weet niet beter dan dat kunst in mijn leven was. Kunstenaars lopen altijd vooruit met hun kijk op de werkelijkheid.”

Kreeg u kunst van huis uit mee?

“Ik ben ermee opgegroeid, zowel mijn grootouders als mijn ouders zijn bekende kunstverzamelaars. Zij namen ons veel mee naar musea en galeries. Laatst was ik met alle drie de zoons bij de opening van de tentoonstelling The Factory van Carlos Amorales in het Stedelijk Museum. Dat inspireerde, al die vlinders die zo weg wilden vliegen, en ze mochten ook nog zo hard als ze konden op de bekkens slaan.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Ik kijk heel intuïtief naar kunst, daar heb ik helemaal niet zoveel informatie voor nodig. Natuurlijk lees ik erover in kranten en tijdschriften, maar vaak volg ik galeries in hun keuzes.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik ga graag naar galeries, musea en naar de belangrijke beurzen: in Nederland en soms ook in het buitenland. Ik bekijk kunst het minst on­line, ik gebruik het internet vooral om dingen op te zoeken.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“We kopen meerdere keren per jaar kunst, zowel werk in oplage als uniek werk.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“We kopen zowel in galeries (heel veel verschillende) als op kunstbeurzen. Eigenlijk nooit online of op een veiling.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Mijn man en ik kopen in principe altijd samen. Een werk moet ons beiden iets doen. Als we het niet eens zijn, dan kopen we het niet.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“We hebben een periode veel bij Livingstone in Den Haag gekocht: Raquel Maulwurf, Jan Wattjes, Klaas Gubbels, Ruri Matsumoto en Hugo Tieleman. De laatste jaren hebben we ook vaker werk gekocht bij galerie Stigter Van Doesburg: een foto van Elspeth Diederix en een prachtig werk van Maaike Schoorel.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Met de kunstclub zijn we vorig jaar naar Tel Aviv geweest. Daar zijn we toen ontvangen in een galerie die een tentoonstelling van Guy Yanai had. De hele galerie hing vol met nieuw werk en we waren met z’n allen zeer onder de indruk.”

“Toen mijn man en ik vervolgens op de PAN bij galerie Flatland binnenliepen, zagen we een werk van hem hangen. Ik was gelijk verkocht. Het werk was alleen veel duurder dan we gewoonlijk voor een kunstwerk willen uitgeven, dus kochten we het niet. Uiteindelijk heb ik het als verrassing gekregen, voor mijn 50ste verjaardag.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Van Jan Wattjes hebben we een prachtig werk gekocht op Art Rotterdam bij galerie Livingstone: Mary Boone, NYC II. Het trok ons aan om zijn eenvoud, maar ook diepte en kracht, het werk is helemaal wit en toch herken je wat het is: de voorkant van de galerie in New York.”

“Van Rik Smits bezitten we een droomstad als maquette. The sky is the limit! We bouwen maar door. Als laatste wil ik Laurence Aëgerter noemen. We hebben van haar bij Galerie Caroline O’Breen een foto van een kerk gekocht, die alleen met zonlicht te zien is.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over