Akwasi maakt oprichting Omroep Zwart bekend

En alweer meldt zich een nieuwe omroep die toe wil treden tot het publieke bestel. Omroep Zwart is een initiatief van onder anderen rapper Akwasi, die op Instagram de oprichting bekendmaakte en mensen opriep om lid te worden. Achter Omroep Zwart zitten ook tal van Amsterdamse organisaties.

Het Parool
Akwasi. Beeld ANP
Akwasi.Beeld ANP

De nieuwe omroep heeft al een eigen website, al geeft die nog weinig inhoudelijke details. ‘Wij zijn omroep Zwart. Een klapper van een nieuwe omroep. Waar iedereen wordt gehoord, en iedereen wordt gezien. Vandaag beginnen we. Wakker? Word lid’, zo staat te lezen op de site.

Uit de KvK-gegevens van de omroep komt naar voren dat Akwasi een van de bestuurders van de omroep is. Ook filmregisseur Gianni Grot zit in het bestuur. Paradiso, de Melkweg, kledingmerk Patta, chocolademerk Tony’s Chocolonely en muzieklabel Top Notch zijn tevens verbonden met het initiatief, al is nog niet bekend wat hun bijdragen behelst. Later deze week brengt de omroep meer naar buiten over de plannen.

Omroep Zwart is niet de enige aspirant-omroep die diversiteit hoog in het vaandel heeft staan. Ook Omroep X, die zich een paar weken geleden meldde, heeft diversiteit als speerpunt. Daarnaast zijn er drie verschillende moslimomroepen en is er een omroep voor Nederlanders met Indonesische wortels.

Nieuwe omroepen moeten voor 1 januari 2021 50.000 leden hebben. Daarna moeten ze hun plannen overleggen aan onder meer het Commissariaat voor de Media. Uiteindelijk beslist de minister welke omroepen per 2022 worden toegelaten tot het publieke bestel. Er hebben zich al 15 omroepen gemeld die hiervoor in aanmerking willen komen. Ongehoord Nederland, dat gesteund wordt door de PVV en Forum voor Democratie, zegt de benodigde 50 duizend leden al binnen te hebben en maakt op internet al uitzendingen. Daarnaast wil ook festival de Zwarte Cross een publieke omroep worden en is er een Omroep Groen, die zich richt op duurzaamheid.

Meer over