After Earth en Movie 43 slechtste films van 2013

De films After Earth en Movie 43 zijn 'bekroond' tot de slechtste films van 2013. Beide producties gingen met 3 van de twijfelachtige prijzen naar huis bij de uitreiking van de Razzies, die traditiegetrouw plaatsvindt aan de vooravond van de Oscar-uitreiking in Los Angeles.

null Beeld AP
Beeld AP

Adam Sandler ging daarentegen voor het eerst in jaren met lege handen naar huis. En dat terwijl hij met de komedie Grown Ups 2 met maar liefst acht nominaties de meeste kans had op een Golden Raspberry voor slechtste filmprestatie van het jaar. Sandler werd eerder 20 keer genomineerd voor een Razzie.

Slechtste vader-zoonduo
After Earth, waarin vader Will Smith en zoon Jaden schitteren en die zes keer werd genomineerd, viel niet in de smaak bij de jury. Zo kreeg Jaden Smith een Razzie voor slechtste acteur en ging zijn vader ervandoor met de prijs voor slechtste ondersteunende rol. Ook als duo werden ze niet bepaald beloond: de familie Smith was het slechtste vader-zoonduo.

Ook Movie 43, een komedie met onder anderen Halle Berry, Kate Winslet en Hugh Jackman, wist van de 6 nominaties 3 prijzen in de wacht te slepen: voor slechtste scenario, slechtste regisseur en slechtste film. De eerste en tweede mogen gedeeld worden door alle 19 scenarioschrijvers en 13 filmmakers.

Will Smith en zijn zoon Jaden. Beeld ap
Will Smith en zijn zoon Jaden.Beeld ap

Actrices
Daarnaast waren er Razzies voor de slechtste actrices van 2013. Die ondankbare eer viel ten deel aan Tyler Perry voor zijn rol in A Madea Christmas waarin hij een travestiet speelt. Kim Kardashian kreeg de prijs voor slechtste ondersteunende actrice in Tyler Perry's Temptation.

Vorig jaar werd The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 uitgeroepen tot slechtste film. De fantasyfilm was de grote 'winnaar' met zeven Golden Raspberry Awards.

De Razzies zijn goudkleurige beeldjes in de vorm van een framboos, een satirische tegenhanger van de Oscars. 'Winnaars' van de Razzies zijn bij de uitreiking meestal in geen velden of wegen te bekennen. Paul Verhoeven was de eerste die bij de uitreiking aanwezig was, toen zijn film Showgirls in 1996 de prijs kreeg voor slechtste regie. De prijzen werden dit jaar voor de 34ste keer uitgereikt.

Tyler Perry: 'slechtste actrice' Beeld ap
Tyler Perry: 'slechtste actrice'Beeld ap
Meer over