Afgebrand theater Helmond gesloopt

Het afgebrande theater 't Speelhuis in Helmond is onherstelbaar beschadigd en moet worden gesloopt. De gemeente vraagt dinsdag een sloopvergunning aan en wil op 16 april met de sloop beginnen. Cultuurwethouder Jan van den Heuvel heeft dat vandaag bekendgemaakt.

ANP/Redactie
Theater 't Speelhuis in Helmond was door een grote brand verwoest Beeld ANP
Theater 't Speelhuis in Helmond was door een grote brand verwoestBeeld ANP

Het karakteristieke theater werd op 29 december verwoest door een grote brand. Ook een aangrenzende paalwoning ging verloren.

'Volledige sloop is de enige optie en is onvermijdelijk', zei de wethouder. De gemeente is nog op zoek naar de locatie voor een tijdelijk theater. Pas later beslist de gemeente of een nieuw permanent theater op dezelfde plek terugkomt.

Herbouw van het theater op dezelfde plek is mogelijk maar precies hetzelfde kan niet vanwege de strengere bouweisen van dit moment. De wethouder denkt dat er een nieuw theater met een nieuwe naam op dezelfde plek moet komen, zei hij vandaag. De verzekering dekt niet de kosten voor de herbouw en dat gaat de gemeente geld kosten, voorspelde Van den Heuvel.

Op straatniveau aan de buitenkant is de ernst van de schade niet goed te zien, maar bouwkundig inspecteur Rolf Bartelds van de gemeente legde vandaag uit dat de betonfundering, staalconstructies en draagwanden door de enorme hitte verwoest zijn.

Handhaven van restanten is zinloos omdat er geen samenhang meer is in de constructie, legde hij uit. De restanten zijn niet stabiel. Herstel zorgt voor hogere bouwkosten en lagere uitkering door de verzekering.

De monumentencommissie sluit zich bij het standpunt van de gemeente aan. Helmond trekt de monumentenstatus van het gebouw van architect Piet Blom in.

Meer over