Advocaat: spelregel Miljoenenjacht aangepast na 'blunder' kandidaat

De spelregels van het RTL-spel Miljoenenjacht zijn op de website van het spelprogramma aangepast, nadat een kandidaat per abuis op de rode knop drukte en daardoor met een veel lager bedrag naar huis ging dan in het koffertje zat. Dat heeft Peter Plasman, de advocaat van de kandidaat, vanavond gezegd in Nieuwsuur.

Thomas van der Kolk
null Beeld Miljoenenjacht
Beeld Miljoenenjacht

In de uitzending van 3 november drukte kandidaat Arrold van den Hurk op de rode knop waarmee hij een bod van 125 duizend euro van de bank accepteerde. Hij liep daarmee het bedrag van 5 miljoen euro dat in het koffertje bleek te zitten mis. Van den Hurk zei meteen dat hij per ongeluk, door de zenuwen, op de knop had gedrukt. Hij had eigenlijk willen doorspelen. De notaris werd geraadpleegd, maar die oordeelde dat de druk op de knop definitief was. 'Ik vind het bijzonder spijtig, maar de reglementen zijn de reglementen. Gedrukt is gedrukt. Dus helaas.'

Onafhankelijk
Advocaat Plasman suggereerde bij Nieuwsuur dat de notaris niet helemaal onafhankelijk handelde, omdat hij van tevoren al weet wat er in de koffertjes zit. Bovendien zouden na de uitzending de spelregels op de website zijn veranderd. Er zou een zin aan de officiële regels zijn toegevoegd: Indien de finalist het bod wil aanvaarden dient hij op de 'rode knop' te drukken en daarmee stopt het spel. Van den Hurk had voor zijn deelname de spelregels toegestuurd gekregen, en die heeft hij ook moeten ondertekenen. Maar de zin over de rode knop zou daar niet in hebben gestaan.

Plasman stelt het programma, producent Endemol en de notaris die in het programma zit aansprakelijk. Als zij niet over de brug komen stapt hij naar de rechter.

Toevoeging aangebracht
Endemol ontkent tegenover Nieuwsuur dat de spelregels zijn veranderd. 'Er zijn geen wijzigingen aangebracht in de spelregels die aan de deelnemers van Miljoenenjacht zijn verstrekt. Wel zijn de spelregels na de opname op 16 oktober op de website Miljoenenjacht.nl gepubliceerd en is er een toevoeging aangebracht op de spelregels om eventuele vragen van kijkers n.a.v. de uitzending van 3 november te beantwoorden. De toevoeging dient ter onderstreping van de spelregels. De regels als zodanig zijn niet gewijzigd.'

Notaris Van Harseler benadrukt tegenover Nieuwsuur dat de regels duidelijk zijn bij de kandidaten. 'De kandidaat opent of sluit een kastje en drukt op de knop om het bod van de bank te accepteren. Of hij doet het kastje dicht. Dat wordt de kandidaten verteld en het wordt uitgebreid geoefend.

Meer over