PlusGallery Viewer

Advocaat Emma van der Minne: ‘Liever discussie dan compromiskunst’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Voor advocaat Emma van der Minne (32) is Instagram is een belangrijke bron.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Raquel van Haver, The definition of a System (2020), Kers Gallery. Beeld GALLERY VIEWER
Raquel van Haver, The definition of a System (2020), Kers Gallery.Beeld GALLERY VIEWER

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is voor mij een uitlaatklep. Uiteindelijk is kunst het bijzonderste communicatiemiddel dat we hebben, en maakt het bij mij meestal veel fijne gevoelens los.”

Hebt u kunst van huis uit meegekregen of hebt u zelf uw pad moeten vinden?

“Mijn ouders hebben mij vroeger meegesleurd naar allerlei musea in binnen- en buitenland, vooral tijdens vakanties. Nu moet ik wel opmerken dat ik al die museumbezoeken als kind niet altijd alleen maar geweldig vond. Zo vond ik het jaarlijkse bezoek aan het Jopie Huisman museum in Workum als kind maar saai. De leukste herinneringen heb ik aan musea waar iets spannends te beleven was, zoals een tentoonstelling in het Groninger Museum, waar je de kunst mocht aanraken.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?

“Waar eigenlijk niet? Ik vind het heerlijk om lekker het internet af te struinen naar informatie over kunst. Instagram is daarbij een belangrijke bron.”

Waar bekijkt u het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?

“Mooie overzichtstentoonstellingen of exposities in musea (op zichzelf vaak al coole gebouwen) zijn natuurlijk het sensationeelst. Aan de andere kant kom je via galeries en beurzen weer vaker in contact met andere kunstliefhebbers. Dat sociale aspect is voor mij ook belangrijk. Ook bezoek ik graag de open dagen van kunstopleidingen.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst? En is dat in oplage of liefst uniek werk?

“Het verschilt een beetje, maar ik denk zo’n twee tot vijf keer per jaar. Het maakt mij op zich niet uit of een werk uniek is of gedrukt in oplage, maar als het dan een werk in oplage is, koop ik bij voorkeur geen werk waarvan meer dan tien exemplaren zijn gedrukt. Ik maak trouwens ook dankbaar gebruik van de KunstKoopregeling.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Meestal doe ik eerst online inspiratie op en surf vervolgens naar de galerie of kunstenaar waar ik informatie over heb gevonden. Ik koop ook wel kunst online, al haal ik dan minder plezier uit het proces dan dat ik in real life contact heb met de galeriehouder of kunstenaar.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Wij zijn het niet altijd eens, maar dat smaken verschillen is alleen maar leuk. Ik vind het boeiender om het volstrekt oneens te zijn over een kunstwerk of kunstenaar, en daarover een stevige te discussie met elkaar te kunnen voeren, dan dat je huis gevuld is met ‘compromiskunst’ waar geen van beiden echt iets bij voelt.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee hebt?

“Mijn favoriete galerie in Amsterdam is de Mini Galerie aan de Kinkerstraat. Daar wordt abstracte kunst verkocht van jonge kunstenaars zoals Merijn Hos en Rutger de Vries. Heel frisse, urban kunst.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk willen aankopen?

“Ik ben heel erg fan van Maria Lass­nig en Marlene Dumas, dus om daar werk van te bezitten zou wel helemaal fantastisch zijn, natuurlijk. Ook zou ik wel een werk van Caroline Walker willen hebben.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars op Gallery Viewer en waarom?

“Ik ben gek op de olijke sculpturen van Tom Claassen en de overdonderende, grote werken van Raquel van Haver. Ook houd ik van de kleurrijke, dromerige schilderijen over alledaagse onderwerpen van Guy Yanai, en verder noem ik graag de mysterieuze, maar briljante foto’s van Misha de Ridder.

Emma van der Minne, advocaat. Beeld -
Emma van der Minne, advocaat.Beeld -

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over