Update

Adele en Foo Fighters grote winnaars Grammy Awards

De 54ste uitreiking van de Grammy Awards, de belangrijkste onderscheiding van de platenindustrie, is gisteren in Los Angeles uitgelopen op een zegetocht voor zangeres Adele en, in haar kielzog, de band Foo Fighters. Adele won zes prijzen met onder meer de onderscheiding voor het album van het jaar (21) en het liedje van het jaar (Rolling in the Deep). De Foo Fighters sleepten vijf Grammy's in de wacht.

Redactie
Adele zondag tijdens haar vertolking van 'Rolling in the Deep', de song waarmee ze twee Grammy's won. Beeld REUTERS
Adele zondag tijdens haar vertolking van 'Rolling in the Deep', de song waarmee ze twee Grammy's won.Beeld REUTERS

Hun prestaties stonden in de schaduw van het eerbetoon aan de zaterdag overleden zangeres Whitney Houston, die door veel sprekers werd herdacht. Het muzikale saluut dat aan Houston werd gebracht door zangeres Jennifer Hudson, een vertolking van Houstons wereldhit 'I Will Always Love You', werd door Amerikaanse media omschreven als 'adembenemend' en 'ijzingwekkend in al zijn pracht'.

Staande ovatie
Ook het optreden van Adele, het eerste sinds een operatie aan haar stembanden in november, werd met gejuich onthaald. Na 'Rolling in the Deep', zowel bekroond tot plaat van het jaar als liedje van het jaar, was een staande ovatie haar deel.

Met zes Grammy's evenaart ze het record voor een vrouwelijke act dat twee jaar geleden werd gevestigd door de zangeres Beyonce. Adele noemde haar eigen prestatie 'belachelijk'. Ze was genomineerd in zes categorieën en won ze alle zes. De laatste onderscheiding, die voor het album van het jaar, nam ze trillend in ontvangst. Daarna leek ze tot tranen toe geroerd.

Amy Winehouse
Tijdens de uren durende prijzenmarathon werden zondag in het Staples Center Grammy's uitgereikt in 75 categorieën. Die voor het beste popduo was voor Tony Bennett en de overleden Amy Winehouse, waarbij Amy Winehouse' ouders op het podium kwamen om de onderscheiding in ontvangst te nemen.

De prijs voor de beste dance-opname en het beste dance-album ging naar 'Scary Monsters and Nice Sprites' van Skrillex. In de categorie beste rocksong won 'Walk' van de Foo Fighters, de band van oud-Nirvanadrummer Dave Grohl. De Foo Fighters wonnen ook de Grammy voor het beste rockalbum.

Surfplanken
Opzienbarend was verder het optreden van de Beach Boys, het eerste dat de drie nog levende oprichters van de legendarische band gaven in twintig jaar tijd. Op een podium vol surfplanken zongen ze 'Good Vibrations', een opmaat voor de nieuwe plaat die ze dit jaar willen uitbrengen. Vanwege het 50-jarig bestaan van hun band zijn ze ook van plan een wereldtournee te ondernemen.

Dave Grohl van de Foo Fighters met de onderscheiding voor 'best rock performance'. Beeld getty
Dave Grohl van de Foo Fighters met de onderscheiding voor 'best rock performance'.Beeld getty
Jennifer Hudson tijdens haar gezongen afscheidssaluut aan Whitney Houston, 'I Will Always Love You'. Beeld getty
Jennifer Hudson tijdens haar gezongen afscheidssaluut aan Whitney Houston, 'I Will Always Love You'.Beeld getty
Brian Wilson (links) en Mike Love van de Beach Boys op het podium. Beeld getty
Brian Wilson (links) en Mike Love van de Beach Boys op het podium.Beeld getty
Meer over