Acteur Soy Kroon speelt Jezus in The Passion

Acteur Soy Kroon (26) neemt in de twaalfde editie van The Passion de rol van Jezus op zich. Het paasspektakel van omroep KRO-NCRV, op Witte Donderdag 14 april op televisie, komt dit jaar live vanuit Doetinchem. Het thema van de twaalfde editie is Alles komt Goed?!

Jeroen Schmale
Soy Kroon. Beeld Stijn Ghijsen
Soy Kroon.Beeld Stijn Ghijsen

Kroon, op televisie eerder te zien in onder meer Goede Tijden, Slechte Tijden en Hoogvliegers, is de jongste Jezus in de geschiedenis van The Passion: “Dat maakt het ook zo eervol voor mij. Met het thema en mijn rol als Jezus wil KRO-NCRV vooral ook een signaal afgeven naar de jongeren, voor wie de afgelopen twee jaar natuurlijk niet makkelijk waren. Zo van: uiteindelijk komt alles goed. Ik wil een jonge, brutale versie van Jezus neerzetten.”

Twee jaar geleden zou Kroon, die in Amsterdam woont, een heel andere rol spelen in The Passion: die van Judas. Maar die editie ging toen niet door vanwege de net opgekomen pandemie. “Ik heb wel het hele repetitieproces meegemaakt en daarmee ook het vertrouwen gekregen dat ik de rol van Jezus aan zou kunnen. Dat leek me destijds nog een iets te grote verantwoordelijkheid. The Passion is echt een traditie geworden in het Nederlandse televisielandschap. Voor een zanger/acteur is het echt heel tof om gebeld te worden door de makers van dit spektakel.”

Zonder publiek

Hoewel minister Kuipers dinsdagavond coronaversoepelingen bekendmaakte, blijft deze editie van The Passion zonder publiek. Toen de voorbereidingen van de grootschalige productie begonnen, was bij geen enkel evenement publiek welkom en ontbrak ook zicht op de versoepelingen.

Meer over