PlusMuziek

Ack en Jerry van Rooyen: meesters van de timing

Erik Voermans
Metropole Orkest Then and now cover kosteloos Beeld -
Metropole Orkest Then and now cover kosteloosBeeld -

Op de driedubbelplaat Then And Now (alleen op vinyl uitgebracht) celebreert het Metropole Orkest het kunstenaarschap van Ack en Jerry van Rooyen, de uiterst getalenteerde broers die hun leven in dienst van de muziek stelden. Jerry was de componist en arrangeur (hij overleed in 2009), Ack is op zijn 91ste nog actief als trompettist en flügelhornist.

Op Then And Now zijn beiden te horen op de toppen van hun kunnen. De meeste opnamen stammen uit de jaren tachtig. Het orkest speelt stukken van Van Rooyen (waaronder het schitterende Colores, een opname uit 1975), Strayhorn/Ellington, John Lewis, Benny Golsen en Joe Zawinul (Shadow and Light, prachtig) en wordt geleid door Dolf van der Linden, Rogier van Otterloo, Rob Pronk, Lex Jasper en uiteraard Jerry van Rooyen zelf.

Het lyrische en bedachtzame spel van Ack van Rooyen – die geen noot te veel speelt en zich nooit verlustigt in atletische vinger-motorische oefeningen – is een lust voor het oor. En als hij dan een keer aan het boppen slaat, zoals in That’s Live (geschreven door zijn broer), slaat de vlam werkelijk in de pan. Dat noemen we het meesterschap van de timing.

De uitgave is fraai vormgegeven, met in het binnenwerk vertederende foto’s van de broers Van Rooyen, voor wie hiermee een waardig monumentje is opgericht.

Jazz

Metropole Orkest
Then and now
(Zennez Records)

Meer over