PlusAlbumrecensie

Aaron Frazer: falset met een ijzersterk debuut

Peter van Brummelen
Aaron Frazer, Introducing... Beeld
Aaron Frazer, Introducing...

Zo zien en horen we het graag. 2021 is nog maar net op gang of daar verschijnt het eerste ijzersterke debuutalbum al. Helemaal nieuw is debutant Aaron Frazer echter niet. Wie een beetje thuis is in de wereld van de retrosoul zou de Amerikaan kunnen kennen als de ook zingende drummer van de band Durand Jones. Dan Auerbach, bekend geworden als zanger en gitarist van rockduo The Black Keys, maar tegenwoordig vooral in de weer als producer en platenbaas, hoorde dat er meer school in Frazer.

Op Introducing… horen we Aaron Frazer zingen als een late (en witte) nazaat van jarenzeventigsoulsterren als Curtis Mayfield en Al Green. Falsetzang is zijn specialiteit en hij bereikt er letterlijk en figuurlijk grote hoogten mee. Het album werd in slechts een week opgenomen in Dan Auerbachs eigen studio in Nashville, Easy Eye Sound (ook de naam van zijn platenlabel).

Zoals vaker bij Auerbachproducties deden er studiomuzikanten mee die vroeger deel uitmaakten van The Memphis Boys, de huisband van de legendarische American Sound Studio en als zodanig te horen op platen van Aretha Franklin, Dusty Springfield en zelfs Elvis Presley. Introducing… heeft de sound die inmiddels als Auerbachs handelsmerk kan worden beschouwd: analoog, kraakhelder en lekker droog.

Soul

Aaron Frazer
Introducing...
(Easy Eye Sound)

Meer over