PlusFilmrecensie

A Thousand Fires: betoverende beelden van de Myanmarese olievelden

De documentaire A Thousand Fires levert subtiele kritiek op klimaatverandering. Filmmaker Saeed Taji Farouky richt zich op handwerk en contrasteert dat met beelden van de dorre Myanmarese olievelden.

Roosje van der Kamp
Documentairemaker Saeed Taji Farouky  volgt het echtpaar Htwe Tin en Thein Shwe, dat op de olievelden van Myanmar een bestaan probeert op te bouwen. Beeld
Documentairemaker Saeed Taji Farouky volgt het echtpaar Htwe Tin en Thein Shwe, dat op de olievelden van Myanmar een bestaan probeert op te bouwen.

Myanmar heeft veel kleine olievelden; families die in aangrenzende gebieden wonen hebben de akkerbouw ingeruild voor de verkoop van olie die zij met de hand uit de grond pompen. A Thousand Fires is zowel een momentopname van het leven van zo’n Myanmarese familie als een abstract visueel gedicht over de aarde. Beide delen van de documentaire zijn betoverend, hoewel de mix van het bijzondere en het algemene niet altijd even goed werkt.

Documentairemaker Saeed Taji Farouky maakt prachtige beelden van de Myanmarese olievelden. In een kleurenpalet dat doet denken aan olie, met zwart en bruin en rood, richt hij zich op handen en handwerk. De echtgenoten Htwe Tin en Thein Shwe halen met hun blote handen olie uit een put die ze zelf hebben geboord. Daarna wassen ze met hun handen de kleverige olie van zich af en maken ze eten klaar dat ze met hun handen opeten.

In observerende opnamen zien we hoe hun leven zich ontvouwt. Hun bestaan kent geen echte crises, maar is ook niet welvarend. De olieproductie van de familie is niet bijzonder goed. Alles wat Thein Shwe probeert, lukt, zo zegt hij, maar niets is echt succesvol. Ze betalen een waarzegger om hun lot te laten lezen en hopen dat hun zoon, die weigert te helpen met de olie, een beroemd voetballer wordt.

De beelden worden afgewisseld met opnames van borrelende oliebronnen en de likkende vlammen veroorzaakt door olieverbranding. Het is moeilijk voor te stellen dat het dorre land ooit gebruikt werd voor voedselproductie. A Thousand Fires levert subtiele kritiek op de noodzaak om de planeet van haar hulpbronnen te ontdoen, maar Farouky laat de kijker zelf tot die conclusie komen.

A Thousand Fires

Regie Saeed Taji Farouky
Te zien in De Balie, Eye, Het Ketelhuis, De Uitkijk

Meer over