50 jaar Golden Earring in Haags Historisch museum

Het Haags Historisch Museum staat vanaf zaterdag stil bij het 50-jarig jubileum van de Golden Earring met een tentoonstelling over de succesvolle Haagse band.

ANP/Redactie
Gerritsen, Zuiderwijk, Hay en Kooymans. © ANP Beeld
Gerritsen, Zuiderwijk, Hay en Kooymans. © ANP

Als beginpunt gaat het museum uit van 1961, toen onder anderen George Kooymans en buurjongen Rinus Gerritsen een bandje oprichtten. Zij zitten ook nu nog in Nederlands oudste en succesvolste rockband, naast Barry Hay en Cesar Zuiderwijk.

De tentoonstelling heet Golden Earring - Back Home. 'Back Home (1970) is de naam van de eerste plaat van de band in de huidige samenstelling', legt conservator Marco van Baalen uit. 'Ook kwam de band toen net terug van een tour in de Verenigde Staten naar Den Haag. Met deze tentoonstelling zijn ze ook weer terug in hun thuisstad.'

We zijn toch niet dood?
Fans kunnen hun hart ophalen met de expo. Zo is een wand beplakt met tientallen elpees en singles, zijn er affiches van optredens te zien, oude foto's en posters van de band, prijzen en gouden platen, beelden van optredens, parafernalia als T-shirts en een origineel drumstel van Cesar Zuiderwijk, met wie het museum meerdere malen contact had over de expo.
'Eerst hadden ze hun twijfels over deze tentoonstelling', zei Van Baalen. 'We zijn toch niet dood, vroegen ze zich af. Je wordt er zo natuurlijk mee geconfronteerd dat je een dagje ouder wordt. Maar nu vinden ze het mooi dat ze dit mee mogen maken.'

Internationaal succes
Golden Earring kende vele grote (internationale) hits als Just A Little Bit Of Peace In My Heart, Twilight Zone, Radar Love, Another 45 Miles, When The Lady Smiles en Going To The Run. De band tourde meerdere malen in de VS, met onder andere Kiss en Aerosmith. Ook traden ze op met grote namen als Led Zeppelin, Santana, Eric Clapton en Pink Floyd.

Nieuw album

Het museum wil ook laten zien dat de Golden Earring nog steeds 'alive and kicking' is. Als laatste is dan ook een affiche te zien van de nieuwe tour in Nederland, die op 9 september in Tiel begint. Ook komt er later dit jaar of begin volgend jaar een nieuw album uit, waarvan de titel nog onbekend is. Verder komt PostNL dit najaar met een postzegel in het kader van het jubileum, die dan wordt toegevoegd aan de expositie.

Museumnacht

De opening van de tentoonstelling valt samen met het begin van de Museumnacht Den Haag zaterdagavond, wanneer drummers Cesar Zuiderwijk en Koen Herfst een zogeheten drumbattle houden in de Koninklijke Schouwburg. De expositie, die tot stand kwam in samenwerking met Museum RockArt in Hoek van Holland, is te bezichtigen tot en met 26 februari.

Meer over