Nieuws

3voor12 verdwijnt per 1 januari uit programmering 3FM, VPRO verbijsterd en vecht besluit aan

3voor12 verdwijnt per 1 januari 2023 uit de lineaire programmering van 3FM. Dat meldt het programma op de eigen website. De VPRO is verbijsterd over het besluit.

Mark den Blanken
Zangeres Eefje de Visser tijdens een exclusief optreden voor een 3voor12-stream op het Lowlands-terrein. Beeld ANP
Zangeres Eefje de Visser tijdens een exclusief optreden voor een 3voor12-stream op het Lowlands-terrein.Beeld ANP

Woensdag werd de nieuwe programmering van 3FM bekend en daarin is 3voor12 in eerste instantie nog terug te vinden. Maar in het nieuwe jaar zal het programma, dat al sinds jaar en dag te horen is op de late avond van de publieke radiozender, verdwijnen. VPRO, de omroep die het programma uitzendt, snapt niks van het besluit en is het niet eens met de motivering.

‘De omroep voelt zich daarin gesterkt door brede steun voor 3voor12 uit de muzieksector van festivals, muzikanten, podia, platenlabels en sectororganisaties die het belang van 3voor12 voor het muziekklimaat in Nederland afgelopen weken bekrachtigden,’ schrijft het op de eigen website. ‘De VPRO overweegt het besluit volgens de interne NPO-bezwaarprocedure aan te vechten en heeft tegelijk de blik naar voren gericht.’

De makers van 3voor12 hopen in een goed gesprek met zendermanager Menno de Boer het tij nog te keren. Dat volgt komende week, maar zoals het er nu naar uitziet is het programma in het nieuwe jaar niet meer te horen.

De NPO laat in een reactie weten dat er op dit moment nog wordt gesproken met de VPRO over de rol van 3voor12 bij 3FM.

Meer over