Lijstje

37 galeries: nieuwe kansen en klassieke toppers

In heel Amsterdam is vanaf 7 september opwindende kunst te zien van gerenommeerde en aanstormende kunstenaars uit binnen- en buitenland. Plan uw bezoek met deze gids en kaart.

Het Parool
null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

HS Hotspot GalleryViewer – ­Keizersgracht 241

1 Grimm – Keizersgracht 241

Caroline Walker – New Work

De Westerse kunstgeschiedenis kent een subgenre waarin vrouwen worden afgebeeld terwijl ze aan het handwerken of naaien zijn. Deze bezigheid vindt steevast in huiselijke setting plaats. De Britse Caroline Walker trekt deze typering naar het heden en toont vrouwen, onder wie zichzelf, aan het werk in Londense kelderateliers.

2 Galerie Fontana – Lauriergracht 11

Caroline Van den Eynden en Katleen Vinck – Absoluut

Absoluut is het eerste deel van de reeks The Belgian Connection waarin Galerie Fontana werk van Belgische kunstenaars toont. Absoluut betekent hier onvergelijkbaar. Dat geldt zowel voor Caroline Van den Eyndens realistisch aandoende maar vervreemdende architectonische schaalmodellen als voor de sculpturen van Katleen Vinck die organische en geconstrueerde vormtalen in zich verenigen.

3 Ron Mandos – Prinsengracht 282

Mohau Modisakeng – Bagamoyo
Remy Jungerman – Neap Tide

Ron Mandos brengt twee kunstenaars die de Afrikaanse diaspora centraal stellen. De Zuid-Afrikaan Mohau Modisakeng gaat in op de sporen die het koloniale verleden nog altijd nalaat in de politiek, economie en de cultuur. In Neap Tide onderzoekt Remy Jungerman de gelijkenissen tussen de West-Afrikaanse geometrische patronen van de Surinaamse marrons en het Westers modernisme.

4 Galerie Bart – Elandsgracht 16

Marleen Sleeuwits – New Work

Het nieuwe werk van fotografe Marleen Sleeuwits toont basiselementen van interieurs, zoals buislampen, systeemplafonds, buizen en vloerdelen. Omdat ze zo duidelijk herkenbaar zijn, denkt de kijker te snappen hoe de ruimte op de foto in elkaar zit. Laat u niet op het verkeerde been zetten, want Sleeuwits speelt met 2D en 3D.

5 Stigter van Doesburg – Elandsstraat 90

Feiko Beckers – A brilliant idea, but a terrible chair

In A brilliant idea, but a terrible chair voert Feiko Beckers objecten op met een ambigue status. Ze worden geëxposeerd als sculpturen, fungeren als rekwisieten in een performance of video, maar zijn tegelijkertijd ook simpelweg gebruiksvoorwerpen –alhoewel ze die functie soms maar moeizaam vervullen.

6 Galerie Wouter van Leeuwen – Hazenstraat 27

Sanlé Sory – Volta Photo

Sanlé Sory had in de jaren zestig en ­zeventig een fotostudio in de stad Bobo-­Dioulasso in Burkina-Faso. Overdag maakte hij daar portretten, ’s avonds legde hij de jeugd vast tijdens het uitgaan. Ze poseren in hun mooiste kleren bij hun motoren en auto’s.

7 Caroline O’Breen – Hazenstraat 15

Satijn Panyigay – (Living)room

In (Living)room betreedt u de woonkamer van een jonge kunstverzamelaar, onbewoonbaar geworden na brand in de aangrenzende keuken. Door het roet op de muren heeft de bezoeker geen idee van de omvang van de ruimtes en of er wel een uitgang is. Panyigay maakt het gevoel van paniek en beklemming van de bewoner bijna tastbaar.

8 Torch – Lauriergracht 94

Erik de Bree - ­Supercalifragilisticexpialidocious

Het werk van Erik de Bree is net zo speels als het samengestelde fantasiewoord en lied uit de musicalfilm Mary Poppins. Op het basismateriaal behangpapier geven uitbundige kleuren en afwijkende lijnvoering zijn werk een kinderlijke puurheid. Voor De Bree is het maakproces een essentieel onderdeel van het uiteindelijke resultaat.

9 Galerie Dudok De Groot – Tweede Laurierdwarsstraat 1-3

Guy Vording – Monday won’t be able to see us.

Guy Vording zoekt in zijn serie Black Pages het punt waarop een ingrijpende individuele ervaring universele betekenis krijgt. Vording put daarvoor uit zijn verzameling oude uitgaven van foto­tijdschrift Life. Aan de hand van vergeelde artikelen laat Vording zien wat een balanceerkunst het leven vraagt en welke vernietigende invloed een persoonlijke ramp kan hebben.

10 Annet Gelink Gallery – Laurierstraat 189

Ed van der Elsken – Sweet Life

Het kleurenwerk van Ed van der Elsken staat volop in de belangstelling. Dit jaar wijdde het Nederlands Fotomuseum er al een grote tentoonstelling aan en nu toont Annet Gelink met Sweet Life het werk dat Van der Elsken maakte na zijn verhuizing naar Edam in 1971. Ook in kleur is Van der Elsken uiterst bedreven en is zijn persoonlijke, directe en humoristische aanpak bijna voelbaar.

11 Gerhard Hofland – Bilderdijkstraat 165 C

Johan Tahon & Lee Ranaldo – Minsk

Voor Minsk werkte de Belgische beeldhouwer Johan Tahon samen met Lee Ranaldo, de gitarist van Sonic Youth. Net als zijn bandgenoten bezocht Ranaldo de kunstacademie. Van hem worden tekeningen en een sculptuur getoond. Tevens geeft hij bij de opening om 6 uur een performance. De sculpturen van Tahon voeren terug op mythes, en lijken te gaan over het menselijk tekort. Rafelig, rauw, uitgekleed. Tegelijk hebben ze door het materiaalgebruik iets futuristisch.

12 Galerie Fons Welters – Bloemstraat 140

Folkert de Jong – Beginnings

Voor Beginnings maakte Folkert de Jong nieuwe sculpturen uit elektriciteitsdraad. De geweven en gevlochten sculpturen bevatten transparante afgietsels van geweren en hoofden. De werken zijn rond een drie meter hoge piramide van plexiglas bevestigd aan het plafond.

13 Tegenboschvanvreden – Bloemgracht 57

Ana Navas – Roll up (one’s) sleeves

Wat is het origineel en wat is de kopie? Wat is de samenhang tussen vorm en inhoud? Multimediakunstenaar Ana Navas zoekt aan de hand van begrippen als transformatie, assimilatie en toe­eigening naar antwoorden. Haar schilderijen, objecten, assemblages en ­videowerk zijn een onderzoek naar de geschiedenis van een object.

14 Andriesse Eyck Galerie – Leliegracht 47

Marijn van Kreij – The Painter

Met The Painter richt Marijn van Kreij zijn aandacht andermaal op het late werk van Picasso. Het hernemen en herhalen van een detail en de handeling van het tekenen zelf vormen al jarenlang de basis van Van Kreijs werk. The Painter is een installatie met nieuwe ­tekeningen, aangevuld met diverse krukjes en mobiles.

15 Kahmann – Lindengracht 35

Paul Cupido – Moments of Wonder

De Nederlandse fotograaf Paul Cupido maakt werk dat tegelijk esthetisch en beschouwend is. Het centrale thema is het loslaten van het ego en het weer in contact komen met de diepere lagen van het bewustzijn. Kahmann Gallery combineert werk uit Cupido’s project Searching for Mu met foto’s van afgelopen jaar in het Amazonegebied.

16 Kersgallery – Lindengracht 148

Femke Schaap – Candy Coins

De video-installaties van Femke Schaap lijken op sculpturen; het zijn levens­grote ruimtes die bestaan uit collages van uitgeknipt filmbeeld, geprojecteerd op gezaagde schermen. Aan de randen van de projecties wordt het spannend: door het spel van platte projecties en de driedimensionale ­installatie ontstaat een wisselwerking tussen de gefilmde realiteit en de ­fysieke ervaring.

17 Ravestijn – Westerdok 824

Inez & Vinoodh – I See You in ­Everything

Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin wisten vanuit New York een weergaloos portfolio op te bouwen met opdrachten voor onder meer Vogue Paris, New York Times Magazine, Purple en The Face. De eerste solotentoonstelling van Inez & Vinoodh bij Ravestijn Gallery toont een overzicht van de imposante carrière van het wereld­beroemde Nederlandse duo.

18 Galerie van Gelder – Planciusstraat 9 A

Groepstentoonstelling – Slaap ­Lekker Studio

Slaap Lekker Studio is een wake-upcall voor het klassieke galeriemodel. Inhoudelijk ambitieuze galeries hebben het steeds lastiger nu kunst blockbuster is op Instagram, Facebook en YouTube terwijl andere galeries op multinationals gaan lijken. Van Gelder vroeg Salim Bayri, Paraskevi Frasiola, Kimball Gunnar Holth, Nokukhanya Langa en Lee McDonald van de Slaap Lekker Studio deze expositie in te richten.

19 No Man’s Art Gallery – Bos en Lommerweg 90

West of where the sun goes down – 1 year anniversary show

Voordat No Man’s Art Gallery vorig jaar neerstreek in Bos en Lommer, leidde de galerie een nomadisch bestaan: van Rotterdam tot Mumbai en van Sjanghai tot Teheran. Door dat reizende bestaan heeft No Man’s Art een zeer internationale programmering. Wegens het 1-jarig bestaan zijn kunstenaars uitgenodigd die eerder hebben bijgedragen aan het pop-upprogramma.

20 Galerie Franzis Engels – Nieuwevaart 200

Marinke van Zandwijk – Zomerbellen

Bellen blazen, daar gaat het om bij het werk van Marinke van Zandwijk. Doordat ze het glas zelf blaast, heeft ze de mogelijkheid om er een betekenis, een ziel in te leggen. Het moment van aftikken bepaalt het uiterlijk van de bel. Daarom laat Van Zandwijk ook altijd, vaak prominent, de plek zien waar de bel aan de blaaspijp vast heeft gezeten.

21 Upstream Gallery – Kloveniersburgwal 95

Tabor Robak – FlatEarth.io

Voor de New Yorkse kunstenaar Tabor Robak zijn beeldbewerkingsprogramma’s als Unity, After Effects, Photoshop en Cinema 4D wat verf en penseel voor een schilder zijn. Hij sampelt de beeldtaal van videogames om digitale ruimte te isoleren en te becommentariëren. Voor de eerste show van Robak toont Upstream een aantal van zijn wandvullende installaties.

22 Ellen de Bruijne Projects – Singel 372

Thomas Rentmeister – Elbisbach

In zijn vijfde soloshow bij Ellen de Bruijne neemt Thomas Rentmeister het publiek mee naar Elbisbach, een dorp in Saksen bij Leipzig. Een verlaten pand met achtergebleven inboedel lijkt een heel ander verhaal te vertellen. In zijn nieuwe tentoonstelling laat Rentmeister sculpturen zien van gevonden voorwerpen met een serie nieuwe foto’s, aangevuld met recente werken in de backroom.

23 BorzoGallery – Keizersgracht 516

Hans van Hoek – Crossing Dark ­Waters

Schilder Hans van Hoek woonde een aantal jaar op een afgelegen plek in Zuid-Afrika, alleen te bereiken door een kloof met een waterval over te steken. Deze plek gaf Van Hoek inspiratie voor het thema waterval, dat in zijn werk op talloze manieren terugkeert. De aquarellen in Crossing Dark Waters zijn prozaïsch en poëtisch tegelijk, abstract en impressionistisch, en even helder als mysterieus.

24 Roger Katwijk – Prinsengracht 737

Groepstentoonstelling – Fresh ­Windows

De groepstentoonstelling Fresh Windows is samengesteld door schilder Niek Hendrix met werk van Ton Boelhouwer, Rob Bouwman, Romee van Oers, Micha Patiniott, Stefan Peters en Liesbeth Piena. Verwacht bij Fresh Windows zeker geen gemene deler tussen de schilders. De titel verwijst naar mogelijkheden die werden verkend nadat de schilderkunst eind jaren zestig werd doodverklaard.

25 Reuten Galerie – Prinsengracht 510

Groepstentoonstelling – On the ­Paper Screen

Reuten Galerie trapt af met werk op papier. De ondergrond is gedeeld in deze groepstentoonstelling, het resultaat verschilt van kunstenaar tot kunstenaar. On the Paper Screen toont werk van Federico Murgia, Bas Ketelaars, Cees Krijnen, Paksha van Slooten, Paul Tegenbosch, Maaike Kramer, Jan Willem Maris, Marena Seeling, Olphaert den Otter en Andrea Radai.

26 Lumen Travo Galerie – Lijnbaansgracht 314

Joseph Sassoon Semah –¬ On ­Friendship/(Collateral Damage) III

De subtitel The Third GaLUT: Baghdad, Jerusalem, Amsterdam maakt duidelijk dat dit een poëtische en kritische zoektocht is naar de steden Amsterdam, Bagdad en Jerusalem, ondernomen door Joseph Sassoon Semah. Deze steden waren van oudsher gastvrije en tolerante toevluchtsoorden. De in Irak geboren Babylonisch joodse kunstenaar Sassoon Semah onderzoekt of die steden dat nog steeds zijn en wat de plek is voor ‘gasten’ als hijzelf. Lumen Travo toont het onderdeel On Friendship/(Collateral Damage) III.

27 Akinci – Lijnbaansgracht 317

Persijn Broersen & Margit Lukács – All or Nothing At All

In het videowerk All or Nothing At All nemen zeven avatars de kijker mee door de straten, winkelcentra, kruisvaarderspaden en steegjes van het Deense Viborg – alle zeven zingen een versie van Frank Sinatra’s gelijknamige lied. All or Nothing At All is typerend voor het werk van het Nederlandse duo Broersen en Lukács dat de bronnen van onze visuele cultuur blootlegt.

28 Qlick Gallery – Gerard Doustraat 134

Charlie Kitchen – Interpolations

Waar veel collega’s van de Texaanse ­fotograaf Charlie Kitchen ervoor kiezen de weidse landschappen goed vast te leggen, blijft Kitchen juist bewust weg bij een geïdealiseerde weergave. Hij ­bewerkt zijn foto’s met geometrische figuren en onderzoekt zo de driedimensionale mogelijkheden die het twee­dimensionale medium fotografie biedt.

29 Rademakers Gallery – KNSM-Laan 291

Barbara Nanning – Eeuwige ­Beweging

Tegelijk met de overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag brengt Rademakers Gallery met Eeuwige Beweging nieuw werk van een van Nederlands belangrijkste glaskunstenaars.

30 He.Ro – Beitelkade 4

Thomas Raat – I Think I’m in love

Bij He.Ro begint het seizoen met de eerste solotentoonstelling van Thomas Raat. Voor I think I’m in love werkte Raat met zoveel materialen, vormen en stijlen dat een bezoeker de galerie kan verlaten met het idee dat hij een groepstentoonstelling heeft bezocht.

En verder

31. Martin van Zomeren –Hazenstraat 20

32. We Like Art – Prinsengracht 645 (bij Frozen Fountain)

33. Althuis Hofland Galerie –Hazenstraat 11

34. Galerie Onrust – Planciusstraat 7

35. Francis Boeske Projects –Laurierstraat 82

36. WOW – Wiltzanghlaan 60

37. Kunstruimte De Nederlandsche Bank – Westeinde 1

Gallery Viewer en Het Parool vieren volgende week zaterdag van 12.00 tot 19.00 uur de opening van het galerie­seizoen: 35 Amsterdamse galeries ­openen feestelijk de deuren voor hun eerste tentoonstelling van het seizoen.

Online catalogus

Voor een optimale voorbereiding op het nieuwe galerieseizoen biedt Gallery­Viewer.com een uitgebreide online ­catalogus, met alle tentoonstellingen, achtergrondinformatie en kunstenaarsprofielen. Alle beschikbare werken staan vermeld, inclusief prijsklasse.

Hotspot GalleryViewer

Het pand van GalleryViewer op de Keizersgracht 241 is zaterdag 7 september de ideale uitvalsbasis voor een tour langs de deelnemende galeries. Tussen 11.30 en 19.00 uur is hier de galeriekaart met routes en achtergrondinformatie op te halen. Onder het genot van een kop koffie of een glas wijn kunt u hier met medewerkers van Art Rotterdam en ­GalleryViewer uw ervaringen delen. Kunstexperts van The Art Connector – Jeannette ten Kate en Marloes van Vugt – zijn de hele dag beschikbaar om de ­bezoekers tips te geven en eventueel te adviseren bij een aankoop.

Rondleidingen

Vanuit de GalleryViewer Hotspot zijn er rondleidingen langs de galeries. Alle rondleiders hebben het afgelopen jaar in Het Parool in de rubriek ‘De Keuze van…’ gestaan. Hierin verhalen kunstkopers over hun passie voor kunst. ‘De Keuze van…’ staat iedere donderdag in Het Parool en op GalleryViewer.com.

De rondleiders zijn: auteur Hugo Borst, actrice Maike Meijer, hoofdredacteur Tom Kellerhuis van HP/De Tijd, en Kris van der Hart, oprichter van de Embassy of Art en ambassadeur van This Art Fair. Tevens is er een rondleiding door kunstagent Manuela Klerkx en uitgever Oscar van Gelderen, schrijvers van de rubriek ‘De Keuze van...’ en ­auteurs van Ontroerend goed, een boek vol tips over verzamelen, voor beginners en gevorderden.

Inschrijven voor de rondleidingen

kan door een e-mail te sturen naar ­rondleiding@galleryviewer.com.

De rondleidingen beginnen om 12.00 uur vanuit de GalleryViewer Hot­spot aan de Keizersgracht 241. Daar worden ook de indelingen gemaakt.

KunstKoopregeling mogelijk

Op afbetaling een kunstwerk aanschaffen tegen 0 procent rente is tijdens dit openingsweekeinde nog mogelijk. Het Mondriaan Fonds doet er intussen alles aan om de regeling voort te zetten in 2020; financier ABN Amro heeft de ­samenwerking met het fonds namelijk opgezegd. Hoe meer kunstwerken er nu verkocht worden met KunstKoop, des te groter is de kans dat de regeling behouden blijft.

Meer over