Plus

25 vogels op nummer 11 in de Engelse hitlijst

Een opmerkelijke hit in de Engelse muzieklijsten: het nummer Let Nature Sing kwam deze week binnen op nummer 11. Wat het lied zo bijzonder maakt? Het wordt gezongen door 25 vogels.

Jiske van Haga
Beeld uit de clip van Let Nature Sing. Beeld /
Beeld uit de clip van Let Nature Sing.Beeld /

Tussen bekende namen als Taylor Swift, Billie Eilish en Avicii klinken nu ook merels en roodborstjes ('tjieuwie pie'). Ruim twee minuten fluiten de vogels in je oor.

Vorige week bracht de Royal Society for the Protection of Birds (RSPB), de vogelbescherming in het Verenigd Koninkrijk, het nummer uit om aandacht te vragen voor bedreigde vogelsoorten.

Volgens RSPB zijn in vijftig jaar ruim 40 miljoen vogels verloren gegaan. Toch denken veel mensen in het VK dat het wel prima gaat met de natuur. Tijd voor een campagne, vindt RSPB. Met het nummer Let Nature Sing wil ze iedereen wakker schudden, of fluiten.

Dat werkt bijzonder goed. Sinds de aftrap van de campagne is de hashtag #LetNatureSing al snel rond gaan zingen op sociale ­media. Op Twitter wordt opgeroepen het nummer zo veel mogelijk te beluisteren om zo de vogel­bescherming én daarmee de vogels te helpen. Behalve in de Britse top 40 zijn de vogels ook op iTunes binnengekomen, daar zelfs op nummer één.

Doet dit u ergens aan denken? In Nederland hadden we al fluitende vogels in de hitlijsten: in 1980 stond Et Les Oiseaux Chantaient (... En De Vogels Zongen) van Sweet People negen weken in de top 40, en twee weken zelfs in de top 10. Er is wel een verschil met de Britse versie: de vogels van de Sweet ­People werden begeleid door muziek­instrumenten, de Britse hitvogels niet.

Meer over