2017 op Twitter: Welke tweets scoren?

Hoewel het jaar nog niet voorbij is, publiceerde Twitter deze week al de lijst met populairste tweets van 2017. Wat maakt een tweet goed?

HANNAH STÖVE

Boven aan het lijstje van tweets die dit jaar het meest werden geretweet, prijkt de naam van een 16-jarige jongen die heel erg van kipnuggets houdt. Ene Carter Wilkerson vroeg in april aan de Amerikaanse fastfoodketen Wendy's hoeveel retweets hij moest verzamelen voor een jaar gratis kipsnacks. Het bondige antwoord van de dienstdoende servicemedewerker: 18 miljoen. Het is Wilkerson helaas niet gelukt dat aantal te bereiken, maar de twittergemeenschap heeft z'n best gedaan met ruim 3,6 miljoen retweets.

Aisha Scheuer, @Gipsbek op Twitter, is oprichter van DIWMOTZ ('Dit is waarom mensen op Twitter zitten'), een populaire Facebookpagina en website waarop ze lijstjes plaatst van de beste en grappigste tweets. Samen met Nick Muller stelde ze zelfs een gelijknamige twitterbloemlezing samen, in oktober uitgegeven door Nieuw Amsterdam.

Volgens Scheuer laat die tweet over kipnuggets goed de kracht van Twitter zien. "Door het retweeten verspreidt zo'n oproepje zich als een virus, waardoor miljoenen mensen het bericht onder ogen krijgen. Dat gebeurt ook vaak als mensen iets zoeken dat ze zijn verloren."

Ariane Grande in Manchester
Op de lijst van Twitter staan verder onder meer het bericht van Ariana Grande na de aanslag in Manchester en een tweet van basketballer LeBron James waarin hij de uitnodiging voor een bezoek aan het Witte Huis met collega Stephen Curry afwijst. Opvallend genoeg heeft president Trump de lijst niet gehaald. Terwijl zijn twitterescapades regelmatig voor opschudding zorgen, heeft geen van zijn opmerkingen extreem veel likes of retweets opgeleverd.

Zijn voorganger, Barack Obama, is juist de grote winnaar van Twitter 2017. Hij staat drie keer in het lijstje van meeste retweets. Ook kreeg hij het grootste aantal hartjes voor een post: de foto van hemzelf voor een raam met scholieren. Hij plaatste die na de extreemrechtse mars in Charlottesville, waar een tegendemonstrant werd doodgereden. 'No one is born hating another person because of the color of his skin or his background or his religion...,' schreef Obama erbij, een quote uit de autobiografie van Nelson Mandela. Het antiracismestatement kreeg 4,6 miljoen likes en is de populairste tweet ooit.

Volgens Scheuer is het bericht dan ook steengoed. "De tweet is natuurlijk nieuwswaardig, Obama haakt in op wat er gebeurde in Charlottesville. Dan retweeten mensen altijd sneller. En hoewel het eigenlijk een zoetsappig plaatje is, laat het ook goed zien wat een fijne vent Obama is. Ik zou hem zeker liken, al moet ik toegeven dat ik sowieso een zwak voor hem heb."

Covfefe
Een van Scheuers persoonlijke favorieten van het jaar komt overigens wel van Trump: de beruchte covfefe-tweet. 'Despite the constant negative press covfefe,' plaatste de president 's avonds laat op 30 mei, om daarna urenlang niets meer van zich te laten horen. Verwarring en hilariteit alom: wat bedoelde hij er in vredesnaam mee? De ene na de andere grappig bedoelde verklaring werd de wereld in gestuurd. 'Covfefe anyone?' zette Douwe Egberts bijvoorbeeld boven een kopje koffie.

Een ander beweerde dat covfefe in het Russisch 'ik neem ontslag' betekent. "Ontzettend flauw natuurlijk," zegt Scheuer. "Maar dat is nou precies de reden waarom ik op Twitter zit."

null Beeld -
Beeld -

De populairste hashtags van het jaar in Nederland

#vacature
#nieuws
#voetbal
#Trump
#F1
#Eurovisie
#Verkiezingen
#dtv
#DWDD
#Brugopen

Meer over