Plus

17 halve finalisten van het Songfestival beoordeeld: ‘Keep on Going? Naar de uitgang, graag’

Zeventien landen strijden woensdagavond om de eerste tien finaleplekken op het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. Wie gaan er door? De gorgelende leerporno uit IJsland of de charmezanger uit San Marino’s enige discotheek?

Stefan Raatgever

1. Cyprus

Tamta
Replay
****

Cyprus greep vorig jaar bijna de zege met het zomerse Fuego van Elini Foureira. Na top­beraad in Nicosia klinkt nu nagenoeg hetzelfde liedje. De heerlijke ordinaire Tamta – laarzen tot de heupen, overige garderobe uit een failliete bondagebar – zingt net iets minder zwoel.

2. Montenegro

D-Moll
Heaven
**

Vocalgroep met vrolijk niemendalletje over verliefdheid. Kan finalemateriaal zijn als de harmonieën strak worden. Niet alleen de kleurenblinde stylist werkt het zestal tegen, maar er lijkt steeds één groepslid uit de maat te zingen. Zodat er één vraag over blijft: wie is hier D Mol?

3. Finland

Darude feat. Sebastian Rejman
Look Away
**

Armin van Buuren voor een volgende Songfestival? Laat hem dan niet deze bijdrage zien van zijn Finse collega Darude. In 2000 had die een wereldhit met Sandstorm, nu demonstreert hij verloren achter zijn mengpaneel waarom een dj achter de Eurovisieschermen moet blijven.

4. Polen

Tulia
Fire of Love (Pali Sie)
**

De formatie brengt śpiewokrzyk, een totaal onbegrijpelijk, maar intrigerend klederdrachtspektakel met bovenmaatse kronen, sluiers en overdadige schmink. Ook leuk: Duncan Laurence is niet de enige die oude gordijnen tot een Eurovisieoutfit heeft weten om te stikken.

5. Slovenië

Zala Kralj & Gasper Santi
Sebi
***

De Jane Birkin en Serge Gainsbourg van Ljubljana staren elkaar broeierig in de ogen in dit kleine elektroliedje vol spanning. Zala en Gasper fluisteren, hunkeren en smachten naar elkaar. Daar blijft het op het podium bij tussen de twee, in het echte leven ook een koppel.

6. Tsjechië

Lake Malawi
Friend of a Friend
***

De Oostblokversie van Shaggy’s ontrouwsprookje It Wasn’t Me. Ze is een vriendin van een vriendin! Ja ja…daar trappen we niet in. Synthesizerpop uit het allerlichtste segment. Toch lastig uit je hoofd te krijgen, al is het maar vanwege de neonverlichte boybandact.

7. Hongarije

Joci Papai
Az en Apam
***

Afstrepen op de Eurovisiebingokaart: blote voeten! Joci Papai is een recidivist. Net als in Kiev twee jaar terug (knap achtste) kiest hij voor de eigen taal. Nog steeds onderhoudende ­muziek, zijn gepijnigde zigeunerfolk. Verder is deze inzending toch vooral onverstaanbaar.

8. Wit-Rusland

Zena
Like it
**

Absoluut onderhoudende start met het semi-gerapte couplet in combinatie met Zena’s uit een chic bordeel te Minsk geleende act. In deel twee raakt ze de focus kwijt, alsmede de tekstuele inhoud. Na 33 keer het zinnetje ‘Like it’ hangt de luisteraar uitgeput in de touwen.

9. Servië

Nevena Bozovic
Kruna
**

Niet zo bedoeld, maar van Servische Nena worden we bang. Die hairextensions à la Celine ­Dion, woeste armgebaren en windmachine­verslaving. Ze zingt zo hard over de kroon voor haar geliefde dat je wenst dat iemand de stekker uit de instrumenten én de microfoon trekt.

10. België

Eliot
Wake Up
**

Arme Eliot. Zijn hippe jasje is in Tel Aviv omgedoopt tot reddingsvest. Hij zal het nodig hebben, want de Belgische inzending is te flets om te blijven drijven. Eliot (pas 18) is de aandoenlijkste deelnemer, maar daarmee zijn geen punten te verdienen. Een finaleplek is twijfelachtig.

11. Georgië

Oto Nemsadze
Keep on Going
*

Het was rustig in wat Poetin als Groot-Rusland omschrijft, tot Oto Nemsadze verscheen met zijn voluit loeiende vlammenwerpers. In een decor van brandende bergen en mistflarden blijkt Nemsadze de schreeuwerigste zanger. Keep on Going? Naar de uitgang, graag.

12. Australië

Kate Miller-Heidke
Zero Gravity
****

Sprookjesachtig mooie inzending uit Australië. Operazangeres Kate Miller-Heidke lijkt weggefladderd uit een onuitgebracht deel van Lord of the Rings. Knap ook hoe ze zuiver blijft zingen. Net te weinig magie om te winnen, maar Australië eindigt zaterdag in de top 10.

13. IJsland

Hatari
Hatrio mun sigra
****

Leren tuigjes, ijzeren pinnen en knallende zwepen. Sm-vereniging Reykjavik is een marteling voor de trommelvliezen, maar een feest voor het oog. De jongens van Hatari bedoelen hun bondageact heel vredelievend. Als we niets veranderen zal – Songtitel! - haat zegevieren.

14. Estland

Victor Crone
Storm
***

Ach, Victor Crone. Zijn inzending mag dan Storm heten, de Zweed in Estse dienst valt weg in het windstiltegebied tussen de theatrale tornado’s van IJsland en Portugal. Zonde van een fijne popmelodie die misschien een tikje saai is, maar vakkundig gecomponeerd en gezongen.

15. Portugal

Conan Osiris
Telemoveis
**

Nooit weer zo’n duur spektakel, heeft de noodlijdende Portugese omroep besloten nadat Salvador Sobral het Songfestival naar Lissabon bracht. Daarom deze kunstzinnige act die het midden houdt tussen een oud-Iberisch offer­ritueel en de kledingkast van Kermit de Kikker.

16. Griekenland

Katerine Duska
Better Love
***

Een van de beste zangeressen van het festival, prima popsong. De Griekse Katy Perry is gegarandeerd finalemateriaal. Quizvraag voor de geoefende Eurovisiekijker: als Duska wint is ze de tweede in Canada geboren laureaat. Wie was de eerste? Tip: zie het blokje over Servië.

17. San Marino

Serhat
Say Na Na Na
****

Onze favoriete charmezanger waagt een tweede kans. Zo weggelopen uit die duistere campingdisco waar je van je moeder niet heen mocht. Serhat is Suske & Wiskes Krimson zonder toupet, een verkoper van zonnebanken en de Leonard Cohen van de Mediterranée ineen.

Hoe werkt het?

Van de zeventien kandidaten die vanavond aantreden, gaan er tien naar de finale van zaterdag. ­Alleen de jury’s van hun landen stemmen mee, aangevuld met drie van de zes landen die al automatisch geplaatst zijn. Dat zijn vanavond Israël, Frankrijk en Spanje. De finalisten worden rond 23 uur bekend.

Sterrenwaardering

* Sieneketrofee

** Krump in de kuiten

*** Frituurpauze

**** Euphoria!

***** Douze points

Meer over