13 Oscar-nominaties voor The Shape of Water

The Shape of Water van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro is genomineerd voor dertien Oscars, waaronder de belangrijkste: beste film en beste regie.

Jan Pieter Ekker
Beeld uit The Shape of Water Beeld .
Beeld uit The Shape of WaterBeeld .

Dunkirk maakt kans op acht Oscars, waaronder beste film, beste regie (pas de eerste nominatie voor de Britse regisseur Christopher Nolan) en de reeds veel geprezen cinematografie van de Nederlander Hoyte van Hoytema.

Ook Arjen Tuiten, verantwoordelijk voor de make-up en het haar in Wonder, maakt 3 maart kans op een Oscar.

Met de 46-jarige Hoyte van Hoytema, die, nadat hij twee keer was afgewezen op de Filmacademie, de wijk nam naar Zweden en vervolgens in Hollywood belandde, is voor het eerst in de 90-jarige geschiedenis van de Oscars een Nederlander genomineerd in de categorie 'beste cinematografie'.

IJsselmeer
Voor Dunkirk liet Van Hoytema nieuwe camera-onderdelen ontwikkelen, zodat hij op allerlei manieren vanuit een jachtvlieger kon filmen.

Op zijn initiatief werden de waterscènes gedraaid op het IJsselmeer. De cameraman werkte nooit eerder in Nederland, maar stond in de jaren negentig wel als tweede camera-assistent op de set van All Stars.

Van Hoytema heeft onder anderen concurrentie van de Brit Roger Deakins (Blade Runner 2049) en Rachel Morrison (Mudbound) - de allereerste vrouw die genomineerd is in deze categorie.

De 37-jarige Arjen Tuiten heeft slechts drie concurrenten in de categorie 'achievement in makeup and hairstyling. Tuiten vertrok op zijn 19de naar Amerika, waar hij een grimeopleiding volgde, en werkte vervolgens in Nederland, van Baantjer tot Zwartboek.

Voor Wonder, een relatief kleine Amerikaanse film over een mismaakt jongetje dat leert meekomen op school, nam hij de lippen, oren en wangen van de 9-jarige Jacob Tremblay onder handen; Tuiten ontwierp ook een speciale nek en een mechanisme waarmee zijn oogleden omlaag werden getrokken.

In de categorie 'beste film' heeft The Shape of Water, over de romantische verhouding van een doofstomme schoonmaakster en een watermonster, concurrentie van acht andere films; naast Dunkirk zijn dat Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Call Me By Your Name, Darkest Hour, Get Out, Lady Bird, Phantom Thread en The Post.

Romantische verhouding
In de categorie 'beste regie' neemt Del Toro het naast Nolan op tegen Jordan Peele (Get Out), Paul Thomas Anderson (Phantom Thread) en Greta Gerwig (Lady Bird).

Gerwig, die ook kans maakt op de Oscar voor het beste scenario, is pas de vijfde vrouw die is genomineerd voor beste regie; alleen Kathryn Bigelow won die Oscar, in 2010 voor The Hurt Locker. Peele is nog maar de vijfde Afro-Amerikaanse regisseur in deze categorie; hij kan de eerste zwarte winnaar worden.

The Shape of Water is verder genomineerd voor het beste scenario (Del Toro en Vanessa Taylor), actrice (Sally Hawkins), bijrolactrice (Octavia Spencer) en bijrolacteur (Richard Jenkins).

Ook het camerawerk, het kostuumontwerp, de montage, de muziek, het production design, de geluidsmontage en de geluidsmixage maken kans op een Oscar.

La La Land
De dertien nominaties zijn net geen evenaring van het recordaantal van veertien, dat op naam blijft van La La Land (2016), Titanic (1997) en All About Eve (1950).

Op het festival van Venetië, waar het sprookje vorig najaar in wereldpremière ging, werd The Shape of Water al bekroond met de Gouden Leeuw; het wonderschone sprookje beleeft deze week zijn Nederlandse première op het International Film Festival Rotterdam.

21e nominatie voor Streep
De strijd om de Oscar voor de beste acteur lijkt te gaan tussen Daniel Day-Lewis (Phantom Thread) en Gary Oldman (Darkest Hour).

Meryl Streep maakt kans op de onderscheiding voor beste actrice - haar nominatie voor The Post is de 21ste voor de 68-jarige actrice.

De volledig geschilderde animatiefilm Loving Vincent van Hugh Welchman en Dorota Kobiela, over het leven en de dood van schilder Vincent van Gogh, maakt kans op de Oscar voor beste lange animatiefilm; de Oscar voor beste niet-Engelstalige film lijkt terecht te komen bij de Zweedse satire The Square, die sinds de wereldpremière in Cannes met een lange zegetocht bezig is.

Het Hongaarse drama On Body and Soul en de Russische inzending Loveless zijn niet meer dan outsiders.

De Oscars worden zondag 4 maart uitgereikt in het Dolby Theatre in Hollywood; gastheer is talkshowhost Jimmy Kimmel. Net5 zal de Oscaruitreiking rechtstreeks uitzenden.

Lees onze recensie van Dunkirk: Een nagelbijtend spannende thriller (****)

De opnames van Dunkirk op het strand van Duinkerke. Beeld anp
De opnames van Dunkirk op het strand van Duinkerke.Beeld anp

De nominaties op een rij

In de categorie beste film strijdt The Shape of Water met Lady Bird, Call Me By Your Name, Darkest Hour, Dunkirk, Get Out, Phantom Thread, The Post en Three Billboards Outside Ebbing Missouri.

In de categorie beste acteur lijkt de grootste kanshebber Gary Oldman, voor zijn rol als Churchill in Darkest Hour. Verder zijn twee jonge spelers genomineerd: acteur Timothée Chalamet maakt kans voor zijn rol in het homoliefdesdrama Call Me By Your Name en acteur Daniel Kaluuya is in de race met zijn rol in de satirische horrorfilm Get Out. Ook Daniel Day Lewis (Phantom Thread) en Denzel Washington maken een kans.

Bij de beste actrices lijkt Frances McDormand de beste kaarten te hebben met haar rol als moeder die genoegdoening zoekt voor de moord op haar dochter in Three Billboards. Andere genomineerden zijn Meryl Streep (The Post), Sally Hawkins (Shape of Water), Saoirse Ronan (Lady Bird) en Margot Robbie (I, Tonya).

Zangeres Mary J. Blige maakt kans op een beeldje voor beste vrouwelijke bijrol in het Netflix-drama Mudbound. Ze maakt bovendien kans op een Oscar in de categorie best originele nummer (Mighty River).

In de categorie beste mannelijke bijrol valt voor Christopher Plummer op. Hij speelde de rol van miljardair J.P. Getty opnieuw in in de thriller All the Money in the World nadat regisseur Ridley Scott zijn hoofdrolspeler Kevin Spacey opzij zetten vanwege de #MeToo-aanklachten.

Meer over