PlusPS

12 kookboeken met inspiratie voor de feestdagen

Voor wie met de feestdagen in het vooruitzicht wel wat kookinspiratie kan gebruiken: 12 culinaire hoog-standjes die het afgelopen jaar verschenen, gerecenseerd door columnist Jonah Freud.

Jonah Freud
De Alleseter, Podium, €20 Beeld -
De Alleseter, Podium, €20Beeld -

Dalí's wijngids

Jarenlang was de originele uitgave van het boek Dalí: Les diners de Gala het meest gewilde, en daardoor ook het prijzigste, kookboek.

Dat er ooit ook een Dali: The Wines of Gala was, wisten veel minder mensen. Het afgelopen najaar verscheen het wijnboek bij de Duitse uitgever Taschen. Engelstalig, op minder mooi papier dan het origineel, maar wel een boek waar je mond van openvalt - helemaal als je van ­kunstenaar Salvador Dalí houdt.

De naam 'Gala' in beide titels verwijst naar de echtgenote van Dalí. De teksten en vooral de prachtige kunstwerken in het boek zijn van de hand van de grote meester zelf. Scoort zeer hoog in de ­categorie 'mooi cadeau voor iemand die alles al heeft'.

Dalí: The Wines of Gala, Taschen, ca. €60 (Engelstalig)

Dalí: The wines of Gala, Taschen, ca. €60 (Engelstalig Beeld -
Dalí: The wines of Gala, Taschen, ca. €60 (EngelstaligBeeld -

Van Chinese moeders

Na het boek Melk & dadels waarin dochters hun Marokkaanse moeders vroegen naar hun favoriete recepten is er nu het boek Maancake & Jasmijn, door Chinese moeders en dochters.

Verhalen van vrouwen die om uiteenlopende redenen in Nederland terechtkwamen en daar met de middelen die voorhanden waren het gezin moesten voeden. Met recepten die hun authenticiteit hebben behouden, maar met ­ingrediënten die hier verkrijgbaar zijn.

De liefde voor eten en de Chinese cultuur maakt twee generaties later nog steeds deel uit van het dagelijks leven.

Maancake & Jasmijn, Rose Stories, €24,95

Maancake & Jasmijn, Rose Stories, €24,95 Beeld -
Maancake & Jasmijn, Rose Stories, €24,95Beeld -

Hollandse pot

In de Kerkstraat zit ­galerie Artacasa, een toegankelijke galerie waar het credo is: kunst moet een feest zijn, net als eten.

Ze maakten al drie keer eerder een kookboek, met illustraties bij de recepten verzorgd door verschillende kunstenaars.

Hun vierde boekje heeft de Hollandse keuken als thema. Slim, want die is op dit moment in de mode.

Daarnaast ook slim, omdat het boekje ook in het ­Engels is verschenen; een perfect ­cadeau dus, voor buitenlandse gasten die de hoofdstad overspoelen.

Artacucina 4, Artacasa,€19,95

Artacucina 4, Artacasa, €19,95 Beeld -
Artacucina 4, Artacasa, €19,95Beeld -

Naar de slager

Uit de stal van De Zilveren Lepelboeken is nu het deel verschenen met alleen maar vlees-, wild- en gevogelte-­recepten. Italiaanse klassiekers als pollo alla cacciatore (jagersstoof met kip) en natuurlijk de ­Milanese ossobuco, maar ook minder bekende die mij erg aanspreken, zoals eend in amandelsaus.

Twee van mijn favoriete ­Italiaanse vleesrecepten staan er ­overigens niet in: bollito misto en de ­onvolprezen cotechino met linzen, dat is wel een bijna onoverkomelijk minpunt. Evengoed een prima kerstboek met fijne Italiaanse vleesgerechten.

Recipes from an Italian butcher, €39,95 (Engelstalig)

Recipes from an Italian butcher, €39,95 (Engelstalig) Beeld -
Recipes from an Italian butcher, €39,95 (Engelstalig)Beeld -

Nog eentje dan

Hebben we dan alles gekookt en staan de gerechten op tafel, dan komt het moment voor het besluit wat daarbij gedronken gaat worden. Dat is altijd een enorme zoektocht.

De meeste ­slijters kunnen hierin goed adviseren, maar als je naar een supermarkt gaat, wordt dit toch een stuk problematischer. Jan-Willem van der Hek is al twee keer uitgeroepen tot beste sommelier van ons land.

In dit boekje beschrijft hij op een korte en duidelijke manier waar je op moet letten om de wijn te kiezen die bij je past. Achter in het boek een ware wijnbucketlist om je grenzen op wijngebied te leren verleggen.

Dat Smaakt Naar Meer, Spectrum, €20

undefined

Dat Smaakt Naar Meer, Spectrum, €20 Beeld -
Dat Smaakt Naar Meer, Spectrum, €20Beeld -

Zilt en zoet

In het zuiden van Limburg woont en werkt Janneke Philippi. Ze bedenkt daar gerechten, probeert ze uit en maakt ze zo klaar dat haar echtgenoot Serge - die fotograaf is - ze mooi op de foto kan zetten.

Eigenlijk hoeven ze de deur van hun hoeve daar helemaal niet voor uit. Toch duiken ze regelmatig op in het westen van het land, omdat ze inmiddels uitgegroeid zijn tot culinair ­experts. Hun nieuwste boek bestaat uit meer dan honderd simpele recepten.

Zilte zeekraalstamppot bijvoorbeeld, of een zoete frittata met kersen. Origineel én echt makkelijk in elkaar te draaien.

Heerlijk Simpel, Fontaine Uitgevers, €24,95

Heerlijk Simpel, Fontaine Uitgevers, €24,95 Beeld -
Heerlijk Simpel, Fontaine Uitgevers, €24,95Beeld -

Gefrituurde stierenlul

Bij de presentatie van het boek De ­Alleseter kregen we als hapje bij ons glaasje wijn gefrituurde stierenlul ­geserveerd. Het hoe en waarom van dit hapje staat beschreven in het boek.

Het zijn de gebundelde columns van Joël Broekaert, die zowel voor Vrij ­Nederland als voor NRC Handelsblad over eten schrijft en daarbij het liefst begint waar anderen stoppen.

Als nieuwsgierig mannetje stapt hij op iedereen af, vraagt alles, zoekt uit en schrijft vervolgens zijn ­bevindingen op. Zijn humor en misschien ook wel zijn overmoed geven hem vleugels als foodwriter (daar is geen mooi Nederlands woord voor). Bij voorkeur zijn verhalen voorlezen aan anderen; leerzaam en voer voor alle gastronomen.

De Alleseter, Podium, €20

De Alleseter, Podium, €20 Beeld -
De Alleseter, Podium, €20Beeld -

Uitpakken maar

Vorig jaar schreef Janneke Vreugdenhil het boek Solo food, voor iedereen die alleen is en zijn eigen kostje moet koken. Dit najaar gaan we voor feest. ­Eigenlijk is bijna elke dag van het jaar wel tot feestdag te bombarderen. ­

Tenminste, als we dierendag, world chocolate day en rokjesdag ook daartoe gaan rekenen. Kortom, het leven is een feestje en bij elk feestje kunnen gerechten op tafel komen die passen bij die gelegenheid en dus ook bij de tijd van het jaar.

Bij het Oktoberfest staat het recept voor Kartoffelsalat mit Wurst en op haar eigen verjaardag maakt Vreugdenhil coquilles, zwemmend in curry-limoenboter.

Altijd Feest, Podium, €25

Altijd feest, Podium, €25 Beeld -
Altijd feest, Podium, €25Beeld -

Dat kan groener

Was 2016 al een stap in de goede ­richting, in 2017 won de vegetarische keuken pas écht aan terrein. Minder vlees eten, maar wel lekker blijven koken.

Als iemand ons daar recepten voor heeft geleverd, is het de Britse tv-kok Hugh ­Fearnley-Whittingstall wel.

Na zijn boek Veg! is er nu het boek Heel veel veg! Dat overigens in het Engels 'Much more veg' heet.

Waarom de titel niet vertaald is in 'Veel meer veg!', zal wel ­altijd een raadsel blijven. Desalniettemin kunnen we weer even vooruit met meer fijne recepten van Hugh.

Heel Veel Veg!, Becht, t/m januari €20, daarna €25

Heel Veel Veg!, Becht, t/m januari €20, daarna €25 Beeld -
Heel Veel Veg!, Becht, t/m januari €20, daarna €25Beeld -

Broodbox

In het rijtje megalomane kookboeken van 2017 wint het boek Modernist Bread. Maar liefst zes boeken in een roestvrijstalen box, die alle louter en ­alleen over brood gaan.

Hoewel, het zesde boek past niet in de box, dat is een ringband met de recepten die mee de keuken in kunnen. Water en meel, is dat genoeg voor een boek van deze omvang?

Ja! Wereldwijd worden er van deze twee simpele ingrediënten enorm veel verschillende broden gemaakt, en dat blijft boeien. 2300 pagina's, meer dan 1500 recepten. Neem wel een ­muilezel mee als u het gaat kopen.

Modernist Bread, Modernist Cuisine, ca. €500 (Engelstalig)

Modernist Bread, Modernist Cuisine, ca. €500 (Engelstalig) Beeld -
Modernist Bread, Modernist Cuisine, ca. €500 (Engelstalig)Beeld -

Plakvingers

Ook ik behoor tot dat deel van de mensheid dat alles waar karamel aan te pas komt lekker vindt. Dat dit vooral zoete gerechten zijn, spreekt voor zich. In het boekje Koken Met Karamel staan echter ook hartige gerechten.

Zoals Sticky spareribs of een kleurige groentetaart, waaraan natuurlijk net zo goed een met suiker gemaakte karamel voor wordt gebruikt. Een knoflookkaramel bij inktvisringen of een misokaramel voor de ­noedels met speklapjes - je likt je vingers erbij af.

Koken Met Karamel, Loopvis, €17,50

Koken Met Karamel, Loopvis, €17,50 Beeld -
Koken Met Karamel, Loopvis, €17,50Beeld -

Eindelijk Afrikaans

Worden we het hele jaar overspoeld met kookboeken uit de hele wereld, het Afrikaanse continent komt er nog bekaaid af.

Een mooi Ghanees kookboek (Zoe's Ghana Kitchen) zag het licht dit jaar, en ook een Nigeriaans kookboek (Hibiscus) dat zeer de moeite waard is. In het Nederlands ­verscheen Het Zuid-Afrikaanse ­Kookboek, waaraan koks, bakkers en kookhelden uit Zuid-Afrika hun medewerking verleenden.

Dat maakt dat het boek receptuur geeft uit verschillende lagen van de ­bevolking. Bobotie met hertenvlees staat naast de eendenborst met een dressing van naartjie (een soort ­Afrikaanse mandarijn) en yuzu.

Het Zuid-Afrikaans Kookboek, ­Ruitenberg, €30

Het Zuid-Afrikaans kookboek, ­Ruitenberg, €30 Beeld -
Het Zuid-Afrikaans kookboek, ­Ruitenberg, €30Beeld -
Meer over