Tips

10x weekendtips: Swingen in Trouw of voetbalkennis testen

Of je nou zin hebt om te dansen, naar het witte doek te kijken of juist naar beschilderde doeken; Amsterdam biedt elk weekend tal van evenementen. Maar omdat het weekend nu eenmaal maar twee dagen duurt, helpt Het Parool je met het kiezen van de leukste of bijzonderste evenementen die je dit weekend niet mag missen. Tips van onze redactie.

Redactie
Alley of Light Beeld Raoul Kramer
Alley of LightBeeld Raoul Kramer

FILM// De beste films van 2014
De Beste Films van 2014: Kriterion vertoont in vier tijdsblokken de acht beste films van het afgelopen jaar. Eén van die films is Boyhood (foto) van Richard Linklater, volgens de New York Film Critics Circle Awards de beste film van 2014. De opnamen, met als centrale figuur een opgroeiende jongen, duurden twaalf jaar. In die periode zie je Ellar Coltrane, die de jongen speelde, vanaf zijn zesde levensjaar tot het moment dat hij gaat studeren. Boyhood, met verder Patricia Arquette en Ethan Hawke, draait morgen om 21:15. De openingsfilm is The wolf of Wall Street. Daarna volgen - afgezien van Boyhood - Gone girl, Interstellar, Under the skin, Mommy, Her en The Grand Budapest Hotel. Zie de website voor exacte aanvangstijden. Entree € 7 euro per film, € 18 voor drie films, € 20 voor een marathonticket.

THEATER// Welkom in de familie
Welkom in de Familie is verlengd tot en met zondag 8 februari (behalve maandag, dinsdag en woensdag, maar wel woensdag 7 januari). Aanvang 20.30 uur, woensdag 7 januari 19.30 uur, alle zondagen 14.30 uur (alleen zondag 8 februari 14.00 uur). Welkom in de familie: de zeer goed ontvangen DeLaMar-winterproductie is wegens succes drie weken verlengd. In de bittere komedie Welkom in de familie zorgt de bizarre naam van een baby op komst voor ophef tijdens een diner. Onder de originele titel Le prénom werd het stuk in 2012 verfilmd door regisseurs Alexandre de La Patellière en Matthieu Delaporte. Zij schreven tevens samen het gelijknamige toneelstuk, dat met veel succes werd opgevoerd in Parijs en andere Europese steden. Met o.a. Hajo Bruins, Ruurt De Maesschalk en Peter Blok (foto) en verder Jacqueline Blom en Hannah van Lunteren, regie Antoine Uitdehaag. De voorstelling is exclusief in het DeLaMar.

MUZIEK// Nieuwjaarsshow Melkweg
Nieuwjaarsshows: feestelijke feestavond met vier veelbelovende Nederlandse bands: Cut, Lucas Hamming, Bixby en The Great Communicators. De organisatie is in samenwerking met GRAP. Ook wordt de documentaire Who the fuck is Jett Rebel vertoond.

MUZIEK// Lost a child
Los a child: Thomas Berge, Jennifer Ewbank, Brigitte Nijman, Young Rat Pack en CPG-Divas treden op tijdens de derde editie van 'Lost a Child' in Paradiso op 4 januari 2015. Alle artiesten, die belangeloos hun medewerking verlenen, worden deze middag begeleid door De Heeren van Aemstel Band. De presentatie is zoals ieder jaar weer in handen van Nance. De kaartverkoop start op vrijdag 24 oktober 2014. De opbrengst van de kaartverkoop komt geheel ten goede aan de Stichting Lost a Child. Het concert wordt georganiseerd om het leven van onverwacht overleden kinderen te vieren. Voor nabestaanden is het concert een moment om te herdenken en voor anderen een mooi en gevarieerd concert om van te genieten en tegelijk stichting Lost a Child financieel te steunen.

KIND// Winter WESTwaARTS
Erasmuspark vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 januari vanaf 10.30 uur
Winter WESTwaARTS: in een grote tent zijn diverse kinder-activiteiten en familievoorstellingen en allerlei activiteiten, zoals Operatie Periscoop en onder meer Trommelen op rommel door de Vuilnismannen en de familievoorstelling Loen moet. Zie de website voor het volledige programma van alle activiteiten.

NACHTLEVEN// Untill the music stops
Trouw Amsterdam: van vrijdag 2 januari om 22.00 uur tot de nacht van zaterdag of zondag 4 januari om 03.00 uur.
Until The Music Stops: tweedaags club-event en meteen de laatste dagen van Trouw Amsterdam. Met een geheime line-up.

GAY// Unleashed New Year Ball
Panama zaterdag 3 januari van 22.00 tot 05.00 uur
Unleashed New Year Ball: party van Unleashed fetish underground met minimal, hard house, progressive, Techno, electro en acts van Rosies Art Fashion, Ulimate Dance Creations, Aurora Galore, Vanadio & The Army en anderen.

EXPOSITIES// Stedelijk Museum
Stedelijk Museum: twee belangrijke tentoonstellingen in dit museum zijn na dit weekend voorbij

1. Marlene Dumas: The image as burden alleen nog vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 januari. Deze tentoonstelling, met circa tweehonderd werken van de in Zuid-Afrika geboren kunstenares Marlene Dumas, geldt als één van de belangrijkste exposities in het Stedelijk Museum van 2014. Het is de eerste grote solotentoonstelling van Dumas in Nederland.

2. De - verlengde - expositie Collectie Martijn en Jeannette Sanders: bad thoughts nog tot en met zondag 11 januari. Een uniek overzicht van de collectie van het Amsterdamse verzamelaarsechtpaar Martijn en Jeannette Sanders. Met werk van David Claerbout, Gilbert & George, Anton Henning, Anselm Kiefer, Cindy Sherman, e.a. Vanaf 20 oktober zijn er nieuwe werken uit de collectie Sanders te zien van Tjebbe Beekman, Gregory Crewdson, Günther Förg, Johan Grimonprez, Markus Lüpertz, Aernout Mik, Ronald Ophuis en Marijke van Warmerdam.
Het Stedelijk Museum (Museumplein) is dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur en donderdag tot 22.00 uur

EXPOSITIES// Voetbal Hallelujah!
Amsterdam Museum: alleen nog tot en met zondag 4 januari
Voetbal Hallelujah!: voetbal is in Nederland volkssport nummer een. Om te spelen, maar vooral ook om naar te kijken en eindeloos over te discussiëren. Voetbal is passie, voetbal is oorlog en voetbal is god. Stadions stromen vol, kerken lopen leeg en Studio Sport lijkt de nieuwe zondagbesteding. Toeval? Of is er meer aan de hand? Is voetbal de nieuwe religie? De tentoonstelling is leuk voor jong en oud. Doe samen mee aan de voetbalquiz en test je voetbalkennis of neem de gratis audiotour mee langs de bijzondere beelden en iconische voorwerpen, waaronder de voetbalschoenen van Van Basten en een broek van Maradona. Het Amsterdam Museum (Nieuwezijds Voorburgwal 359) is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur

DE MIX//
Jonas Daniël Meijerplein nog tot en met zondag 4 januari van 17.00 tot 22.00 uur Alley of Light: Serge Schoemaker Architects en Digiluce ontwierpen in het kader van het Amsterdam Light Festival een twaalf meter lange lichtinstallatie, met bijna tweeduizend lichtjes die samen een driedimensionale matrix vormen. De 'lichtstraat' is alleen al van de buitenkant indrukwekkend, maar het wordt helemaal waanzinnig als je er doorheen loopt. De lichtinstallatie bestaat uit 320 verticale lijnen met LED-lampjes, die zijn opgehangen in een zwarte stalen kooicunstructie. Bezoekers beklimmen eerst een paar treden alvorens ze de sprankelende steeg kunnen betreden. Zie de website voor meer informatie.

undefined

Boyhood Beeld Kriterion
BoyhoodBeeld Kriterion
Welkom in de familie Beeld Leo van Velzen
Welkom in de familieBeeld Leo van Velzen
Lost a child concert Beeld Paradiso
Lost a child concertBeeld Paradiso
Voetbal Hallelujah! in het Amsterdam Museum Beeld Amnsterdam Museum
Voetbal Hallelujah! in het Amsterdam MuseumBeeld Amnsterdam Museum
Meer over