Tips

10x Weekendtips: Paradiso is weer de tempel van de liefde

Of je nou zin hebt om te dansen, naar het witte doek te kijken of juist naar beschilderde doeken; Amsterdam biedt elk weekend tal van evenementen. Maar omdat het weekend nou eenmaal maar twee dagen duurt, helpt Het Parool je met het kiezen van de leukste of bijzonderste evenementen die je dit weekend niet mag missen. Tips van onze redactie.

Redactie
Dansstuk 5:Echo Beeld Anja Beutler
Dansstuk 5:EchoBeeld Anja Beutler

FILM // IDFA
Locatie: Diverse locaties | vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 november
Het slotweekend van de 27ste editie van het International Documentary Filmfestival met documentaires op meer dan tien locaties: van Pathé Tuschinski tot Eye, van het Ketelhuis tot de Melkweg en bijvoorbeeld zaterdag 29 november van 10.00 tot 18.00 uur in de Melkweg 'the best of Idfa' en zondag 30 november in Pathé Tuschninski van 10.00 tot 18.00 'Idfa audience favourites'.

De documentaire 'Om de wereld in 50 concerten' van Heddy Honingmann, waar deze editie van IDFA mee opende, ging afgelopen donderdag in roulatie en draait dagelijks in de Balie, de Filmhallen, het Ketelhuis en Rialto. Zie de website voor het volledige programma van Idfa.

KIND // NTJong weekend
Locatie: Krakeling | vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 november
Diverse voorstellingen van dit jeugdgezelschap met vrijdag om 19.30 uur, zaterdag 16.00 uur en zondag om 14.30 uur 'Leo en Lena', een voorstelling over twee verwende pubers, losjes gebaseerd op Leonce und Lena van Georg Büchner. Spel o.a. Anneke Sluiters, Eva Zwart en Bram van der Kelen, muziek Jolle Roelofs, regie Noël Fischer, vanaf 9 jaar.

Verder vrijdag om 21.00 uur en zaterdag om 19.00 uur 'Titus', een solo over het harde, fantasierijke leven van een slagerszoon. Tekst Jan Sobrie, spel afwisselend Joris Smit en Reinout Scholten van Aschat, regie Casper Vandeputte, vanaf 14 jaar.

En ook nog zondag om 11.00 en 13.00 uur 'Kamishibai voor kleuters', met verhalen en gedichten met o.a. Marit Törnquist, Max Velthuijs, Hans en Monique Hagen, spel Feike Looyen, regie Noël Fischer, vanaf 4 jaar.

EXPO // Amsterdam Art Weekend
Locatie: Diverse galeries en andere instellingen | vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 november
Tientallen galeries nemen deel aan dit evenement met hedendaagse kunst. Zie de website voor alle locaties en openingstijden.

THEATER // Sinaasappelstraat
Locatie: Bellevue | vrijdag 28 en zaterdag 29 november en ook woensdag 3 en donderdag 4 december om 17.30 uur
Mugmetdegoudentand brengt een (bijna) solo van Joan Nederlof (tekst, spel en regie), die zich liet zich inspireren door de Franse filosoof Alexis de Tocqueville en door Mien van Dam, een sociaal-democrate uit de Haagse
Sinaasappelstraat.

THEATER // 5:Echo
Locatie: Frascati | vrijdag 28 en zaterdag 29 november om 20.30 uur
Dansstuk van de Duits-Nederlandse choreografe Nicole Beutler over de roerige jaren zeventig, met als uitgangspunt de voorstelling 'Vermiljoen' uit 1977 van Bianca van Dillen.

GAY // Love Dance
Locatie: Paradiso | zaterdag 29 november van 20.30 tot 05.00 uur
Paradiso is weer de tempel van liefde. Tijdens het jaarlijkse Lovedance wordt niet alleen het roze leven gevierd; er is ook veel aandacht voor de bewustwording voor hiv en aids en er wordt geld ingezameld voor het Aids Fonds. Verder zijn er uitbundige optredens door o.a. Trippin Angels, The Imperial Armpits, Begging Babes, Ferry de Ruiter, Wannabe A Star, Sjeazy Pearl, Jody Bernal, Liptease, Merel Honer en MC Buttslammer. En er is een Aids Fonds Wedding Chapel, waar iedereen ceremonieel (opnieuw) kan trouwen met zijn of haar vriend, vriendin, man of vrouw. De dresscode is Las Vegas Glitter of Wedding Trash. Zie de website voor meer informatie.

THEATER // De Spaanse Rijschool
Locatie: Ziggo Dome | zaterdag 29 november om 20.00 uur en zondag 30 november om 15.00 uur
Hogeschooldressuur van de beroemdste rijschool ter wereld, uitgevoerd door Lipizzaner en gepresenteerd door Anky van Grunsven. Met in het voorprogramma het ballet Pearl van Ed Wubbe door het Scapino Ballet.

MIX // De Grote Kunstshow
Locatie: Stadsschouwburg | zondag 30 november om 11.00, 14.00, 16.00 en 20.00 uur
De Stadsschouwburg is zondag meer museum dan theater. De tweede editie van De grote kunstshow brengt beeldende kunst voor het voetlicht door middel van licht en geluid, drama en verstilling, gesprekken en monologen. Het publiek, gezeten op het podium van de Grote Zaal, krijgt kunstwerken gepresenteerd uit onder meer de Rabobankcollectie en van o.a. Marlene Dumas.

De Vlaamse theatermaker Lucas de Man vertelt met rappe tong en fluwelen stem over de werken. Verder verlenen o.a. de schrijvers Abdelkader Benali en Hannah van Wieringen, kunstenaar Elspeth Diederix en geurhistoricus Caro Verbeek hun medewerking. De dag is verdeeld in vier sessies. Zie de website voor het volledige programma.

MUZIEK // Wende
Locatie: Carré | zondag 30 november om 20.00 uur
Het theatrale concert 'Last resistance' - the theatre sessions van Wende Snijders. De pers was bij de première, eerder dit jaar, unaniem lovend over 'Last Resistance - The Theatre Sessions' en beoordeelde de voorstelling met een sterrenregen. 'Last resistance' is een spannend en overrompelend, filmisch theaterconcert waarin de werelden van theater, popmuziek en elektronische muziek samensmelten.

Centraal staan de door Wende zelf geschreven nummers van het gelijknamige album. De voorstelling gaat over de weerstand om oude waarheden los te laten en het onbekende toe te laten. In een combinatie van zang, muziek, dans, performance en beeld, uit Wende haar verlangen om met open vizier uitdagingen en emoties aan te gaan.

MUZIEK // Farhad Daryo
Locatie: Heineken Music Hall | zondag 30 november om 20.00 uur
Afghaanse zanger, vredes- en rechtenactivist, wordt ook gezien als grondlegger van de moderne muziek van Afghanistan. Hij s uitgeroepen tot UNDP (United Nations Development Program) National Goodwill Ambassador van Afghanistan.

Hij is een van de rolmodellen voor de huidige generatie Afghanen en gebruikt zijn muziek en persoonlijkheid om de wereld het echte Afghanistan te laten zien. Niet het land van conflicten en wanhoop, maar het land van hoop en inspiratie.

Leo en Lena Beeld Krakeling
Leo en LenaBeeld Krakeling
Love Dance in Paradiso Beeld Paradiso
Love Dance in ParadisoBeeld Paradiso
De Spaanse Rijschool Beeld Het Parool
De Spaanse RijschoolBeeld Het Parool
Ontwerp Van Alennep. Beeld Isabelle Wenzel
Ontwerp Van Alennep.Beeld Isabelle Wenzel
Meer over