Tips

10x Weekendtips: Halloweenfeesten en Museumnacht

Of je nou zin hebt om te dansen, naar het witte doek te kijken of juist naar beschilderde doeken; Amsterdam biedt elk weekend tal van evenementen. Maar omdat het weekend nou eenmaal maar twee dagen duurt, helpt Het Parool je met het kiezen van de leukste of bijzonderste evenementen die je dit weekend niet mag missen. Tips van onze redactie.

Redactie
De film 'Welp' Beeld Het Parool
De film 'Welp'Beeld Het Parool

FILM // Halloween Horror Show
Locatie: Pathé Tuschinski | zaterdag 1 november vanaf middernacht tot vroeg zondagochtend
Liefhebbers van 'old school' horror en veel bloed op het witte doek komen volledig aan hun trekken tijdens de Halloween Horror Show, gepresenteerd door Jan - Mr. Horror - Doense.

De marathon bestaat uit vier films: in 'Welp' (foto) verandert verdwalen in de Ardennen in een nachtmerrie, in 'Ouija' proberen vrienden van een omgekomen vrouw met haar in contact te komen via een ouijabordspel, '[REC] 4: Apocalypse' is de vierde film in de cyclus van de Spaanse horrorspecialist Jaume Balagueró en in 'Zombeavers' eindigt een gezellig weekendje in een blokhut aan het meer in uitzinnige splatterhorror.

De Halloween Horror Show is tegelijkertijd ook geprogrammeerd in Pathébioscopen in andere steden. Wie verkleed komt, maakt kans op 'gruwelijke' prijzen. Kaarten 25 euro. Kijk op de website voor meer informatie.

THEATER // De ontdekking van de hemel
Locatie: DeLaMar | zaterdag 1 november om 20.30 uur en zondag 2 november om 15.00 uur
Marcel Otten maakte voor Hunmelinck Stuurman Theaterbureau een theaterversie van het 900 pagina's tellende boek van Harry Mulisch. Een klassieker vol symboliek en liefde. Met Waldemar Torenstra als Onno Quist en Sieger Sloot als Max Delius, terwijl Mulisch zelf (Genio de Groot) zich er ten tonele mee bemoeit. Regie Ignace Cornelissen. De voorstelling is ook vrijdag 14 november om 20.00 uur in Schouwburg Amstelveen.

Naast het theaterstuk zijn in de Balie ook de slotdagen van het Harry Mulisch Festival. Zo draait om 14:00 uur de film 'The discovery of heaven' van Jeroen Krabbé, met acteur Stephen Fry. Een uur later, om 15.00 uur, begint de bijeenkomst Muliisch en de dood. 'Doodgaan is niets voor mij', zei Harry Mulisch. Toch stierf hij, 30 oktober 2010.

Kijk voor het hele programma op de website van het festival.

THEATER // Van Gogh spreekt - de wederopstanding van een enfant terrible
Locatie: Stadsschouwburg | zondag 2 november om 20.30 uur
Geschreven door zijn jeugdvriend Roeland Hazendonk en gespeeld door Porgy Franssen, regie Gerardjan Rijnders. Het is zondag 2 november precies tien jaar na de moord. Om 15.00 uur is in de Koninklijke Foyer een praatprogramma over Van Gogh olv Roeland Hazendonk.

MUZIEK // Christian McBride
Locatie: Bimhuis |zaterdag 1 november om 20.30 uur
De Amerikaanse bassist en componist Christian McBride werkte met grootheden uit zowel de jazz- als de popwereld. Bijvoorbeeld Sonny Rollins, Herbie Hancock, James Brown, Chick Corea, Diana Krall en Sting. Met zijn eigen trio, dat verder bestaat uit pianist Christian Sands en drummer Ulysses Owens Jr., speelt hij wat hij 'people music' noemt: krachtige, warme muziek waarmee hij zo veel mogelijk mensen wil raken.

MUZIEK // Heimwee liederen
Locatie: Podium Mozaïek | zaterdag 1 november om 21.00 uur
Het Nederlands Blazersensemble begeleidt Karsu, Gülseven Medar, Erkan Tekçi, Esra Dalfidan, Ilda Simonian en Meral Polat tijdens het theaterconcert 'Heimwee liederen', waarbij wordt herdacht dat vijftig jaar geleden de eerste Turkse migranten naar Nederland kwamen. Inspraakorgaan Turken Amsterdam houdt om 18.30 uur een informatief programma met een diner.

KIND // Jungle book
Locatie: Zonnehuis | zaterdag 1, 8 en 15 november om 19.00 uur
Opus One met de eerste productie in het verbouwde Zonnehuis (Zonneplein 30 in Noord). Een reprise van de succesvolle familiemusical 'Jungle Book' naar het jeugdboek van Kipling. Met o.a. Terencio Douw en Fred Butter. Script John Yost, teksten Coot van Doesburgh, muziek Ton Scherpenzeel, regie Frans Schraven, choreografie Chiara Re, vanaf 6 jaar.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website of bij Tabakspeciaalzaak A. Ekels (Zonneplein 17). 'Jungle book' is maandag 29 december om 16.15 uur ook te zien in de Stadsschouwburg.

NACHTLEVEN // Halloweenfeesten
Diverse locaties | 28 oktober - 1 november
Tijdens Halloween zijn er verschillende activiteiten in Amsterdam. Op donderdag is er het 'Halloween Hairball' van 22.00 tot 05.00 uur in de Tolhuistuin. Zaterdag start om 20:30 uur de Fox Amsterdam Halloween Parade. De route begint bij het Rokin aan de kant van het Centraal Station en gaat vanaf daar over de Dam, Rozengracht, Marnixstraat naar de Westergasfabriek, waar een uitverkochte Halloweenparty volgt.

Kijk voor het hele programma op de website.

EXPO // Museumnacht
Locatie: Vijftig musea en culturele instellingen | zaterdag 1 november van 19.00 tot 02.00 uur
'Art sells', dat is de slogan van de vijftiende Museumnacht met uitdagende posters van fotograaf Govert de Roos. Het thema is hoe seks en seksualiteit in het publieke domein kunnen worden vertaald naar beeldende kunst en het cultureel erfgoed.

Er zijn, zoals elk jaar, veel activiteiten en happenings, zoals workshops, dansen, interviews, speciale rondleidingen, eten en drinken. De musea en instellingen variëren van het Stedelijk Museum (foto) tot het Amsterdam Pipe Museum (Prinsengracht 488) en van het Stadsarchief tot het Verzetsmuseum en de Nieuwe Kerk. Passe-partouts kosten 18,50 euro. Zie de website voor alle deelnemers en activiteiten.

EXPO // Modern times
Locatie: Rijksmuseum, de Philipsvleugel | zaterdag 1 november tot en met 11 januari van 09.00 tot 18.00 uur
Met ruim 400 foto's laat 'Modern Times' de grote ontwikkelingen zien die de fotografie in de 20ste eeuw doormaakte: de opkomst van de journalistieke fotografie, amateurfotografie, kleurenfotografie, mode- en reclamefotografie en fotografie als kunst.

MIX // Allerzielen
Locatie: Op diverse locaties | zondag 2 november
In de Oude Lutherse Kerk is er zondag van 15.00 tot 16.30 uur een middag over rouw en verlies, met muziek, poëzie en lichtbeelden van Tess Jungblut.

Op de steiger aan de Amstel bij de Hermitage worden zondag om 18.00 uur overledenen aan de Europese buitengrenzen herdacht. Met om 15.45 uur wordt in de Protestantse Diaconie Amsterdam (Nieuwe Keizersgracht 1a) de documentaire Borders vertoond

In het Vondelpark kan iedereen zondag van 18.30 tot 20.30 uur op de grote vijver kan iedereen lichtjes branden ter nagedachtenis van overleden dierbaren. Zie: www.allerzieleninhetvondelpark.nl.

Foto van de voorstelling 'De ontdekking van de hemel' Beeld Ben van Duin
Foto van de voorstelling 'De ontdekking van de hemel'Beeld Ben van Duin
Amerikaanse bassist en componist Christian McBride Beeld Het Parool
Amerikaanse bassist en componist Christian McBrideBeeld Het Parool
De familiemusical 'Jungle book' Beeld Boy Hazes
De familiemusical 'Jungle book'Beeld Boy Hazes
Stedelijk museum Beeld Roderick Nijenhuis
Stedelijk museumBeeld Roderick Nijenhuis
Meer over