Tips

10x Weekendtips: bedolven worden onder verf en zingen met 'De Jantjes'

Of je nou zin hebt om te dansen, naar het witte doek te kijken of juist naar beschilderde doeken; Amsterdam biedt elk weekend tal van evenementen. Maar omdat het weekend nou eenmaal maar twee dagen duurt, helpt Het Parool je met het kiezen van de leukste of bijzonderste evenementen die je dit weekend niet mag missen. Tips van onze redactie.

Redactie
Neon Splash party in de RAI Beeld Neon Splash
Neon Splash party in de RAIBeeld Neon Splash

FILM // Benefietavond Kriterion Sarajevo:
Locatie: Kriterion | vrijdag 7 november om 19.00 uur
Feest ten bate van Kriterions zusterproject Kriterion Sarajevo, de enige art house bioscoop in de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina.

Het programma: om 19.20 uur de film 'Sarajevo my love' uit 2006 van Jasmila Zbanic (alle inkomsten van de kaartjes gaat naar Sarajevo). Daarna een veiling, optredens door IX, het alter ego van multi-instrumentalist Marnix Dorrestein waarmee hij zijn sixties-manie, zijn liefde voor Afrikaanse muziek en zijn experimenteerdrift tot op het bot kan vieren.

Vervolgens het Chris Corstens Quartet, met 'vuige naast-pot-pis Jazz', slaat de plank stuk en een feest met dj's Wolf & Disaster. Het feest is gratis toegankelijk (alleen voor de film moet een kaartje worden gekocht), maar giften zijn meer dan welkom

MUZIEK // A song journey deel II
Locatie: Betty Asfalt Complex | vrijdag 7 en zaterdag 8 november om 20.30 uur
Jan Donkers, Abel de Lange en anderen maken een muzikale roadtrip door de 'heartlands van de Americana', verder met Edo Donkers en Louis ter Burg. Vrijdag is Tim Knol de speciale gast en zaterdag Kasper van Kooten.

THEATER // De Jantjes
Locatie: Meervaart | vrijdag 7 en zaterdag 8 november om 20.15 uur en zondag 9 november om 14.30 uur
De laatste voorstellingen in Amsterdam van de oer-Amsterdamse volksmusical met beroemde meezingers als 'Oh mooie Westertoren', 'Wordt nooit verliefd' en 'Omdat ik zoveel van je hou'. Met Willeke Alberti als 'Na Druppel en verder' o.a. Winston Post, Rosalie de Jong, Ellen Evers en Arie Cupé, regie Paul van Ewijk.

KIND // De tantes
Locatie: Krakeling | vrijdag 7 november om 19.30 uur, zaterdag 8 november om 16.00 uur en zondag 9 november om 14.30 uur
De Toneelmakerij met een voorstelling over een jongen die wordt opgevoed door drie tantes, vanaf 8 jaar.

Joris woont in een verlaten visrestaurant. Alleen, want hij heeft geen ouders meer. Hij maakt zijn bed niet op, drinkt vijf liter cola per dag, leest stripboeken en zet het vuilnis nooit buiten. Tot op een dag tante Cunera, tante Jo en tante Desiree de deur inslaan. Ze komen hun neefje manieren leren en voor hij een kik kan geven bezetten ze zijn huis.

De tantes hebben grootse plannen: het familierestaurant gaat weer open. Net als vroeger. Joris ontsnapt niet aan hun bemoeizucht, ze wassen zijn oren en bombarderen hem tot kelner. Goddank dringt een zwerver de tantesburcht binnen. Maar zodra zij lucht krijgen van de nieuwe bewoner, ontspint zich een bloedstollend gevecht met hete pepers, perfecte vermommingen en grove omkoperij.

THEATER // Welkom in de familie
Locatie: DeLaMar | tot en met 18 januari (behalve maandag). Aanvang zaterdag, donderdag en vrijdag 20.30 uur, zondag 14.30 uur, dinsdag en woensdag 19.30 uur
Een nieuwe DeLaMar-winterproductie, exclusief in dit theater. Een bittere komedie van Mathieu Delaporte en Alexandre de la Patellière, waarin de bizarre naam van een baby op komst ophef veroorzaakt.

Met o.a. Hajo Bruins, Jacqueline Blom en Peter Blok, vertaling Laurens Spoor, regie Antoine Uitdehaag. De première is zondagmiddag 16 november.

NACHTLEVEN // Neon Splash party
Locatie: RAI | zaterdag 8 november van 22.00 tot 07.00 uur
Feestvierders die er niet vies van zijn van top tot teen bedolven te worden onder verf in fluorescerende kleuren, kunnen zich vannacht uitleven. In de RAI barst om 22:00 een electrodance paintparty los, waarbij verfkanonnen duizenden liters vloeibare neonverf over de bezoekers spuiten.

Verder zijn er circusacts, zoals luchtacrobaten, enorme robots met vuurwerk, bungee-jumpers, steltlopers en videobeelden in 3D. In de line-up dj's DVBBS, Wildstylez, Sidney Samson en Jay Hardway. De dresscode is een wit shirt en/of bikinitop. Maar ja, als het feest eenmaal bezig is, wie ziet dan nog of je wel in het wit was? Kaarten vanaf 37 euro, inclusief 3D-bril. Kijk voor meer informatie op de site van Neon Splash party.

EXPO // Emilio Kruithof: Come clean
Locatie: Jaski | zaterdag 8 tot en met zondag 30 november
Geschilderde vrouwenportretten van de kunstenaar Emilio Kruithof.

Zaterdag 8 november is van 16.00 tot 19.00 uur de opening in aanwezigheid van Kruithof. Jaski is gevestigd in de Nieuwe Spiegelstraat 29 en is dagelijks open van 12.00 tot 18.00 uur.

MUZIEK // Erik Satie Festival

Locatie: Amstelkerk | zondag 9 november om 12.00 uur
Henk Doeke Odinga, Trio Sandip Bhattacharya, Kees Wieringa en anderen zetten twaalf uur lang Erik Satie in de schijnwerpers.

Verder met om 16.00 uur het Duo Passies & Havinga, vanaf 20.15 uur Kees Wieringa, Reinbert de Leeuw en Duo Martin Gradaj (cello) en Erik Le Cornu Huele presenteert de Satie cd. Kijk voor meer informatie op de site van stadsherstel.

MIX // Festiwall
Locatie: Melkweg | zondag 9 november vanaf 14.00 uur
Het Duitsland Instituut Amsterdam en andere organisaties vieren het jubileum van de val van de Berlijnse Muur, vandaag 25 jaar geleden. Met in meerdere zalen lezingen, film, interviews en verhalen, discussies en muziek.

De sprekers zijn o.a. Willem Melching, Christian Bürger en Egbert Jacobs. Ook wordt onder meer de documentaire 'Verboden vlucht' vertoond. Zie de website voor het hele programma.

EXPO // Vivian Maier, street photographer
Locatie: Foam | tot en met 28 januari 2015
Overzicht van het werk van straatfotograaf Vivian Maier (1926-2009), die verder werkte als professionele nanny.

In Foam hangen tot en met 10 december ook foto's van J.H. Engström en tot die datum is er ook de tentoonstelling 'Under construction'. Verder is er tot en met 24 november de expositie 'Disguise and deception' met foto's van Anika Schwarzlose.

Foam (Keizersgracht 609) is dagelijks open van 10.00 tot 18.00, donderdag en vrijdag tot 21.00 uur

De PS van de Week vermeldde vandaag abusievelijk dat zaterdag 8 november in Amsterdam de Open Torendag was. Maar deze dag werd eind maart jongstleden gehouden. Vandaag kon alleen de toren van de Posthoornkerk worden beklommen.

Willeke Albert en Arie Cupé als 'Na Druppel en De Mop' in de musical 'De Jantjes' Beeld Joris van Bennekom
Willeke Albert en Arie Cupé als 'Na Druppel en De Mop' in de musical 'De Jantjes'Beeld Joris van Bennekom
Theaterstuk 'Welkom bij de familie' Beeld Marcel van der Vlugt
Theaterstuk 'Welkom bij de familie'Beeld Marcel van der Vlugt
null Beeld Festiwall
Beeld Festiwall
Meer over