Tips

10x Weekendtips: Ajax in het theater en handtekeningen in de Bijenkorf

Of je nou zin hebt om te dansen, naar het witte doek te kijken of juist naar beschilderde doeken; Amsterdam biedt elk weekend tal van evenementen. Maar omdat het weekend nu eenmaal maar twee dagen duurt, helpt Het Parool je met het kiezen van de leukste of bijzonderste evenementen die je dit weekend niet mag missen. Tips van onze redactie.

Redactie
null Beeld Boy Hazes
Beeld Boy Hazes

FILM // Stand By Your President
Rialto zaterdag 28 februari om 16.00 uur
Ineke Smits maakte vorig jaar een documentaire over de Zeeuws-Vlaamse Sandra Roelofs (Terneuzen, 1968), die in 1993 tijdens haar studie in Straatsburg Micheil Saakashvili ontmoette , een politicus uit Georgië. De vonk sloeg over, de twee werden een stel en trouwden, Georgië werd haar nieuwe thuis. In 2003 neemt haar leven een onverwachte wending als na de Rozenrevolutie haar man president wordt. Plots is zij de First Lady van Georgië. Tien jaar later spat de droom uiteen als haar man na een hele reeks schandalen de verkiezingen verliest. Ineke Smits volgde Roelofs in haar laatste jaar als presidentsvrouw. Aan de hand van haar verhalen, maar ook van veel archiefmateriaal, laat ze zien hoe macht corrumpeert. In tien jaar tijd verandert Saakashvili van een bevlogen idealist in een gladde machtspoliticus.
Na afloop van de film wordt Ineke Smits geïnterviewd door Hanneke Groenteman.
www.rialtofilm.nl

THEATER // Ajax, Mijn Club
Doelenzaal tot en met zondag 8 maart (beh. ma di wo). Aanvang zaterdag donderdag en vrijdag 20.30 uur, zondag 14.30 uur.
Theatergroep Toetssteen en de Westerharmonie brengen een muzikale komedie over de liefde voor Ajax. Een voorstelling, waarin clubliefde wringt met het grote geld en gekte rond het voetbal, speelt zich af op een avond dat Ajax speelt tegen AC Milan. Tekst Erris van Ginkel en Parool-columnist Roos Schlikker (ook spel), verder met Ineke Veenhoven en Paul Adama.
www.toetssteen.nl

THEATER // Het Zwanenmeer
Nationale Opera & Ballet (v/h Muziektheater) zondag 1 en zondag 8 maart om 14.00, dinsdag 3, donderdag 5 en zaterdag 7 maart om 19.30 uur.
Het Nationale Ballet brengt opnieuw deze veelgeprezen versie van dit klassieke ballet op muziek van Tsjaikovski. Choreografie Rudi van Dantzig in samenwerking met Toer van Schayk op basis van Marius Petipa en Lev Ivanov. Begeleid door het Balletorkest onder leiding van Matthew Rowe.
www.operaballet.nl

MUZIEK // Sonic Acts
Diverse locaties, zoals het Stedelijk Museum en het Muziekgebouw aan 't IJ vrijdag 27, zaterdag 28 februari en zondag 1 maart
Tweejaarlijkse festival op het snijvlak van muziek, kunst, wetenschap en technologie. Het thema is de aarde: The Geologic Imagination. Zie de website voor het volledige programma.
www.sonicacts.com

MUZIEK // Alcina en Tamerlano
Stadsschouwburg twee opera's van Händel: Alcina vrijdag 27 februari om 19.00 uur en zondag 1 maart om 13.30 uur en Tamerlano zaterdag 28 februari om 19.00 uur.
De Nationale Opera brengt twee opera's van Händel: Alcina en Tamerlano. In deze producties, die Pierre Audi in 2005 ensceneerde, draait het om de eenzaamheid van heersers. In Tamerlano leidt dit tot geweld, in Alcina (foto) neemt de titelfiguur haar toevlucht tot toverkunsten.
www.ssba.nl of www.operaballet.nl

KIND // Het Begin Van Alles
Krakeling vrijdag 27 februari en zondag 1 maart om 14.30 uur en ook zaterdag 28 februari om 16.00 uur
De Toneelmakerij met een voorstelling van Liesbeth Coltof en Rieks Swarte over de schepping. Tekst Tjeerd Bischoff, spel Roel Adam en Tjebbo Gerritsma, vanaf 5.
www.krakeling.nl

NACHTLEVEN // Vieze Poezendek
Air vrijdag 27 februari van 23.00 tot 05.00 uur
First year anniversary van deze party, met dj's The Flexican & Sef, Mitchel Kelly, Rachel Green, Fritz The Face e.a.
www.air.nl

GAY // Circus Klauterwerck
Nieuwe Kerk van zaterdag 28 februari tot en met zondag 12 april
QueerKlub met dj's Sauerkraut, Steefeest e.a. Dresscode: drags & uniforms.
www.circusklauterwerck.nl

EXPOSITIE // Bill Viola
Nieuwe Kerk van zaterdag 28 februari tot en met zondag 12 april
Twee installaties in de serie 'meesterwerken' van Amerikaanse videokunstenaar, getiteld Tristan's ascension (The sound of a mountain under a waterfall) en Fire woman.
De Nieuwe Kerk is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur
www.nieuwekerk.nl

MIX // Feest der Letteren
Bijenkorf zaterdag 28 februari van 15.00 tot 19.00 uur
Literair signeerevenement aan de vooravond van de Boekenweek met o.a. Joris Luyendijk, Peter d'Hamecourt, Remco Campert, Herman Koch, Arie Boomsma, Esther Gerritsen en Mano Bouzamour. Sommigen van hen worden tussen 15:00 en 17:00 geïnterviewd door Frénk van der Linden. En er is muziek van o.a. Carolien Borgers en Lucky Fonz III. Zie de website voor het volledige schema en alle schrijvers die meedoen.
www.debijenkorf.nl/evenementen

null Beeld -
Beeld -
Ajax, Mijn Club met oa Roos Schlikker Beeld Boy Hazes
Ajax, Mijn Club met oa Roos SchlikkerBeeld Boy Hazes
null Beeld De Munt/La Monnaie
Beeld De Munt/La Monnaie
null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper
Meer over