10x Het Parool Weekendtips: eerbetoon aan Hoffman en slapen op het podium

Of je nou zin hebt om te dansen, naar het witte doek te kijken of juist naar beschilderde doeken, Amsterdam biedt elk weekend tal van evenementen. Maar omdat het weekend nou eenmaal maar twee dagen duurt, helpt Het Parool je met het kiezen van de leukste of bijzonderste evenementen die je dit weekend niet mag missen. Tien tips van onze redactie.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

FILM Eerbetoon aan Philip Seymour Hoffman
Locatie: Kriterion en EYE | vr 7 februari en zo 9 februari, diverse tijden | Website
Naar aanleiding van het treurige nieuws dat op 2 februari de veelzijdige meesteracteur Philip Seymour Hoffman is overleden, vertonen Kriterion en EYE drie films van de acteur. Op vrijdagnacht zijn dat in Kriterion 'Boogie Nights' en 'Before the Devil Knows You're Dead', in EYE op zondag 'Happiness'. Een laatste ode aan door velen één van de beste acteurs van onze tijd genoemd.

THEATER De Passievrucht
Locatie: DeLaMar | za 8 februari 20.30 en zo 9 februari 15.00 | Website
De succesvolle roman van Karel Glastra van Loon wordt voor het eerst naar het toneel gebracht. Een verhaal over ontvruchtbaarheid, liefde en vaderschap. Met Victor Reinier, Oda Spelbos, Sandra Mattie en Baue van Leyden. Het stuk kreeg van ons vier sterren, waarin we vooral de rol van Victor Reinier als Armin aanprezen.

EXPO Design Icons
Locatie: De Overkant | za 8 februari en zo 9 februari | Website
Design Icons is de enige vintage designbeurs van Nederland, dit weekend te bezoeken in Noord. Zestig handelaren uit Europa verkopen designklassiekers aan liefhebbers en verzamelaars. Bij Design Icons vind je unieke stukken, met een eigen verhaal of van beroemde ontwerpers, zoals Eames, Arne Jacobsen en Verner Panton.

NACHTLEVEN Vieze Poezendek
Locatie: Club AIR | za 8 februari 23.00 | Website
Waarom weten we niet, maar de nieuwe clubnacht in Club Air heeft de vreemde naam 'Vieze Poezendek' gekregen. De hiphop- en r&b-avond komt voort uit het Milkshake Festival. Daarnaast is het zaterdag ook nog eens 'nacht van de vrijheid', dus des te meer een reden om deze nacht goed te besteden.

THEATER Dantons dood
Locatie: Stadsschouwburg | za 8 februari (try-out) en zo 9 februari (premiere) | Website
Slapen op het podium van de Stadsschouwburg. Het is mogelijk na de voorstelling 'Dantons dood' van Toneelgroep Amsterdam. Bezoekers slapen dan naast 100 Amsterdammers die Adelheid Roosen onder de vlag 'De Oversteek' vanuit diverse wijken naar het theater heeft gehaald. Voor één euro mag je de nacht doorbrengen op het podium en zelfs voor een tandenborstel wordt gezorgd.

MUZIEK Blackfield
Locatie: Paradiso | zo 9 februari
Al sinds 2001 vormen Porcupine Tree-frontman Steven Wilson en de Israëlische rockzanger Aviv Geffen de samenwerking Blackfield. Samen brachten de twee diverse albums uit, waarvan 'VI' de laatste langspeler is. Zondagavond staat de unieke formatie in Paradiso.

MIX Als de vreemdeling een gezicht krijgt...
Locatie: De Rode Hoed | zo 9 februari 16.00 | Website
Een debat met Fred Teeven (staatssecretaris Justitie), Eduard Nazarski (Amnesty International) en Sander Terphuis (voormalig vluchteling) over strafbaarstelling van illegaliteit, vreemdelingendetentie en wat te doen met de Syrische vluchtelingen. Ook wordt deze middag het onlangs verschenen boek 'Pristina' van Toine Heijmans behandeld. Een boek over een uitzettingsambtenaar en een politiek vluchteling.

MUZIEK Melnikov & Friends
Locatie: Muziekgebouw aan 't IJ | zo 9 februari 14.30, 16.30 en 20.15 | Website
De Russische meesterpianist Alexander Melnikov krijgt zondag in het Muziekgebouw de vrijheid om als artist-in-resident zijn eigen kamermuziekdag samen te stellen. Zijn dag bevat drie concerten in wisselende bezetting, met zijn muzikale vrienden als topvioliste Isabelle Faust.

KIND Mixvanmats
Locatie: Schouwburg Amstelveen | zo 9 februari 15.00 | Website
Loslopende neuzen en ogen, een engel op stelten, discomannen, een prins in een boom en een prinses op spitzen met een ijsje op haar hoofd. Er is zo veel te zien in de dansstukken van de Zweedse choreograaf Mats Ek, opgevoerd door Introdans Ensemble voor de Jeugd.

GAY Saarein Meezingen
Locatie: Café Saarein | zo 9 februari 17.00 | Website
Meezingen met Hollandse smartlappen onder leiding van Irene Hemelaar. In Café Saarein is komende zondag de polonaise weer geaccepteerd en meedeinzen met Nederlandse klassiekers is ook gewoon weer toegestaan.

De Passievrucht. Beeld Ben van Duin
De Passievrucht.Beeld Ben van Duin
Design Icons. Beeld Aangeleverd
Design Icons.Beeld Aangeleverd
Alexander Melnikov en violiste Isabelle Faust. Beeld Marco Borggreve
Alexander Melnikov en violiste Isabelle Faust.Beeld Marco Borggreve
Meer over