Weekendtips

10 x Weekendtips: Roze Films of International R. Kelly day

Of je nou zin hebt om te dansen, naar het witte doek te kijken of juist naar beschilderde doeken; Amsterdam biedt elk weekend tal van evenementen. Maar omdat het weekend nu eenmaal maar twee dagen duurt, helpt Het Parool je met het kiezen van de leukste of bijzonderste evenementen die je dit weekend niet mag missen. Tips van onze redactie.

Komt een dokter bij de dokter Beeld Bert Nienhuis
Komt een dokter bij de dokterBeeld Bert Nienhuis

FILM // Roze Filmdagen
Ketelhuis, tot en met zondag 22 maart
In 1996 ontstonden de Roze Filmdagen als underground festival met films over Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender (LGBT) onderwerpen. Nu worden tijdens het festival 110 films vertoond uit circa veertig landen; van romantische komedies tot confronterende documentaires. Festivaldirecteur Werner Borkes: 'Of een festival als de Roze Filmdagen nog steeds nodig is, is typisch een heterovraag. Dat vraagt nooit iemand aan organisatoren van een Aziatisch festival of een voedselfilmfestival. Het is leuk om je eigen festival te hebben. Ik ga vaak naar de film en kan me prima met heterorelaties identificeren, maar het is toch net iets fijner als de film meer mijn verhaal is. Als homo's gaan we het hele jaar naar heterofilms in de bioscoop. Op ons festival draaien prachtige films met nu eens niet hetero's in de hoofdrol. Hetero's die daar geen moeite mee hebben, ik denk veel Amsterdammers, zijn van harte welkom.'

THEATER // Koningin Lear
Stadsschouwburg, vrijdag 13 en zaterdag 14 maart om 20.00 uur, zondag 15 maart om 16.00 uur (en ook hier van dinsdag 7 tot en met vrijdag 17 april (beh. zo ma), ook om 20.00 uur)
Toneelgroep Amsterdam met een door Tom Lanoye gemaakte vrije bewerking van King Lear van Shakespeare. De hel breekt anno nu los in een multinational, met een vrouw aan de top. Met Frieda Pittoors en verder o.a. Ramsey Nasr, Gijs Scholten van Aschat, Hélène Devos en Roeland Fernhout, regie Eric de Vroedt.

THEATER // Komt een dokter bij de dokter
Bellevue, tot en met zaterdag 28 maart (beh. zo ma) om 12.30 uur (zaterdag 14 en 21 ook om 17.30 uur en zaterdag 28 maart alleen om 17.30 uur).
Psychiater Lowijs Perquin is uitbehandeld voor prostaatkanker. Hij is de dokter in deze Bellevue-lunchvoorstelling. Een tragikomische voorstelling van Abel Nienhuis en Lowijs Perquin, vol ontroering, humor en muziek, met aangrijpende en bevrijdende scènes die naadloos overvloeien in jeugdherinneringen en dromen over het gevecht met de naderende dood. Verder met Martijn Hillenius en Han Oldigs, muziek Daniël Samkalden, regie Abel Nienhuis. De première is zaterdag 14 maart om 17.30 uur.

MUZIEK // Jools Holland and his Rhythm & Blues Orchestra
Paradiso, zaterdag 14 maart om 20.30 uur
De Britse bandleider en presentator Jools Holland keert jaarlijks terug in Paradiso met zijn befaamde Rhythm & Blues Orchestra, dat uit minstens twintig muzikanten bestaat. Ook nu wordt een tot in de puntjes verzorgde avond verwacht vol soul, blues, ska, jazz, pop en boogie-woogie. Met als gasten Gilson Lavis en vocalisten Ruby Turner en Louise Marshall. Het voorprogramma begint om 19.30 uur.

MUZIEK // Ravi Coltrane Quartet
Bimhuis, zaterdag 14 maart om 20.15 uur
Ravi Coltrane ontwikkelde zich in de afgelopen twintig jaar als één van de toonaangevende saxofonisten van zijn generatie. Net als de meeste hedendaagse jazzmusici ontkomt hij niet aan de invloed van zijn legendarische ouders John en Alice, hoewel hij alom geprezen wordt om zijn eigen vooruitstrevende stijl. In 2012 begon Ravi zijn huidige band, waarin een belangrijke rol is weggelegde voor het Cubaanse pianotalent David Virelles.

KIND // Suikertantes
Krakeling, zaterdag 14 maart om 16.00 uur
Holland Opera brengt een jeugdopera over drie tantes: suikerzoet en supervals. Libretto Donij van Doorn (ook spel en zang), muziek Chiel Meijering, spel en zang verder o.a. Arnout Lems, regie Joke Hoolboom, vanaf 7.

NACHTLEVEN // International R. Kelly day
Roest, vrijdag 13 maart vanaf 22.00 tot 03.00 uur
Roest-dj's draaien de grootste hits van Robert Sylvester Kelly. In het café is er Gruwelijke hitjes de musical, die ook voornamelijk nummers van R. Kelly zal draaien. In de loods is de Valaan x Jiggy R&B karaoke met natuurlijk ook vooral R. Kelly-songs. Om goed beslagen ten ijs te komen is het aan te raden je kennis bij te spijkeren door middel van deze quiz.

GAY // I believe I am gay
Bijbels Museum, van vrijdag 13 maart tot en met zondag 14 juni
Expositie met foto's van Hadas Itzkovitch en Anya van Lit. Zij portretteerden lesbische, homoseksuele, biseksuele en transseksuele christenen, Joden, moslims, hindoes en boeddhisten; allen gelovigen en allen woonachtig in Nederland. Het Bijbels Museum (Herengracht 366) is open ma t/m za van 10.00 tot 17.00 uur en zo van 11.00 tot 17.00 uur.

EXPOSITIES // Cor Jaring
Twee overzichtstentoonstellingen met werk van de Amsterdamse fotograaf Cor Jaring (1936-2013):
Stadsarchief van vrijdag 13 maart tot en met zondag 12 juli: de expositie Cor Jaring fotograaf: Magisch Centrum Amsterdam 1965-1975 met vooral foto's die hij maakte protestacties in de jaren zeventig - vooral van de provobeweging - en ook van hippies in de jaren zestig in 'the summer of love'. Het Stadsarchief (Vijzelstraat 32) is open za zo van 12.00 tot 17.00 di t/m vr van 10.00 tot 17.00 uur. za zo 12:00-17:00 di t/m vr 10:00-17:00.
Huis Marseille van zaterdag 14 maart t/m zondag 28 juni 13 maart: de expositie Cor was hier - het avontuurlijke oeuvre van een Amsterdamse fotograaf (1936-2013). Fotograaf Sander Troelstra stelde een expositie samen met foto's van Cor Jaring. Huis Marseille (Keizersgracht 401) is dagelijks open van 11.00 tot 18.00 uur.

MIX // HISWA
RAI, nog tot en met zondag 15 maart.
De zestigste editie van het grootste watersportevenement van Nederland. Hoewel uit onderzoek is gebleken dat de helft van de Nederlandse botenbezitters vijftigplussers zijn, heeft de HISWA dit jaar voor het eerst een Funsport Shop met aandacht voor watersport die veel door jongeren wordt beoefend, zoals 'stand up paddling'. De HISWA is open vrijdag van 11.00 tot 22.00 uur, zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Kaarten aan de kassa vijftien euro (online 12,50 euro), avondkaarten tien euro (online 8,50 euro), kinderen tot en met 16 jaar hebben ­gratis toegang.

Koningin Lear Beeld Jan Versweyveld
Koningin LearBeeld Jan Versweyveld
Ravi Coltrane Beeld Deborah Feingold
Ravi ColtraneBeeld Deborah Feingold
Een beeld van Cor Jaring. Beeld Stadsarchief
Een beeld van Cor Jaring.Beeld Stadsarchief
Meer over