10 x Weekendtips: De Parade, Magneet Festival en Summer of Love

Of je nou zin hebt om te dansen, naar het witte doek te kijken of juist naar beschilderde doeken; Amsterdam biedt elk weekend tal van evenementen. Maar omdat het weekend nou eenmaal maar twee dagen duurt, helpt Het Parool je met het kiezen van de leukste of bijzonderste evenementen die je dit weekend niet mag missen. Tips van onze redactie.

Redactie
Magneet Festival Beeld Het Parool
Magneet FestivalBeeld Het Parool

FILM // Dazed and confused
Locatie: Eye | Vrijdag 22 om 22.50 u, zaterdag 23 om 22.30 u, maandag 25 en woensdag 27 augustus
Website

Deze film uit 1993 van Richard Linklater, wiens nieuwe film Boyhood nu een grote hit is, gold in de jaren negentig als chroniqueur van de 'slacker'-generatie. In Dazed and confused geeft hij een humoristisch portret van de laatste schooldag van een stel middelbare scholieren in de jaren zeventig. De film is nu voor het eerst in de Nederlandse bioscoop te zien.Je zou een groep uitgelaten tieners verwachten die de toekomst hoopvol tegemoet ziet, maar niets is minder waar. Suzanne, Randall, Michelle, Kevin, Ron en Mike vieren hun laatste schooldag op het ritme van de verveling die al hun schooldagen heeft gedicteerd. Verveling moet echter hardhandig doorbroken worden, en daarin zijn drank, seks en rock 'n' roll natuurlijk van grote betekenis. In zijn derde lange speelfilm schetst Linklater een ironisch en inlevend portret van een groep postpubers in Austin, Texas. Het jaar is 1976. De regisseur - die ook het scenario schreef - weet de sfeer van die tijd en de 'attitude' van de suburban teenager raak te treffen.

Dazed and Confused was nooit eerder in Nederland in de bioscoop te zien.

THEATER // De Parade
Locatie: Martin Luther Kingpark | Vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 augustus, voorstellingen vanaf 19.00 uur
Website

Dit is het laatste weekend op de laatste standplaats van het reizende festival De Parade. Met tal van voorstellingen; van toneel tot dans en van gekkigheid tot conferences. Verder zijn er allerlei restaurants, tenten waar muziek wordt gemaakt en nog veel meer. Zie de website voor het blokkenschema, het volledige programma en alle deelnemers.

THEATER // Harteveld & Fretz
Locatie: Vondelpark Openluchttheater | Zondag 24 augustus om 15.00 uur
Website

Muzikaal cabaret door Marcel Harteveld en Johan Fretz. Ze kennen elkaar van de Amsterdamse Theaterschool. Johan wilde als cabaretier Nederland ­veroveren, Marcel had een carrière als zanger en muzikant voor ogen. In hun tweede jaar werkten ze voor het eerst samen, onder leiding van Youp van 't Hek. En dat smaakte naar meer.

MUZIEK // Het Prinsengracht Concert
Locatie: op de ponten voor het Pulitzer Hotel | Zaterdag 23 augustus om 20.00 uur
Website

In het hoofdprogramma de violiste Lisa Bathiasvili, het Koor van De Nationale Opera olv Thomas Eitler, in het hoofdprogramma violiste Bathiasvili samen met haar echtgenoot François Leleux (hobo) en een int. ensemble. Het concert wordt rechtstreeks uitgezonden door de Avro.

In het Kinderprinsengrachtconcert, op dezelfde plek op dezelfde dag om 16.45 uur, worden klassieke muziek en popmuziek worden met elkaar vermengd.

KIND // 25 jaar Brosbros
Locatie: Het Ketelhuis | Zaterdag 23 en zondag 24 zondag om 13.15 uur
Website

De productiemaatschappij van Burny Bos, is 25 jaar actief op het gebied van jeugdfilms en jeugdtelevisie. Het Ketelhuis vertoont vanwege deze feestelijke mijlpaal tot begin oktober elk weekend een andere film van BosBros. De eerste in de reeks - zaterdag 23 en zondag 24 augustus om 13:15 - is Morrison krijgt een zusje uit 2008 van Barbara Bredero. Tobias Lamberts speelt daarin een jochie dat de kluts kwijtraakt als hij een zusje krijgt. Een amusante film, waarin realisme en absurdisme soms ongemakkelijk langs elkaar schuren. Met o.a. Bracha van Doesburgh, Barry Atsma, Jim van der Woude en Nettie Blanken. Bij elk tweede kaartje krijgen bezoekers een dvd van de film, een tas en een Wiplala-poster cadeau.

Zie de website voor alle films die elk weekend tot en met zondag 5 oktober op het programma staan.

NACHTLEVEN // Magneet Festival
Locatie: Oostpunt (IJdijk) | Vrijdag 22 tot en met zondag 24 en van vrijdag 29 tot en met zondag 31 augustus
Website

Een oase voor creatieve geesten; een plek waar iedere bezoeker automatisch deelnemer wordt. De filosofie van dit festival is namelijk 'no spectators, only participators'. Dit uitgangspunt vormt de basis voor dit 'co-creatie festival' met acts als Kareem Raihani, het cabaretduo Yentl & De Boer, Dimitri Kneppers, Man With No Shadow, Kuneta i Tembù en Cheaters. Duurzaamheid speelt ook een belangrijke rol. Het publiek bedenkt, bouwt en breekt zelf weer af. Zonder rotzooi achter te laten.

GAY // Les amours imaginaires
Locatie: Ketelhuis | Vrijdag 22 augustus rond 21.00 uur (als de zon onder is)
Website

De Gay Film Night verhuist naar buiten met gratis deze Franse film uit 2010 van en met Xavier Dolan. De film schetst het verhaal van Francis (Xavier Dolan) en Marie (Monica Chokri). Beiden worden verliefd op Nicolas (Niels Schneider). Net zoals de vriendschap tussen de drie groeit, zo groeit ook de obsessie van Francis en Marie voor Nicolas.
Na afloop kunnen de voetjes van de vloer.

EXPOSITIES // Aart Veldhoen
Locatie: Rijksmuseum | T/m 5 januari
Website

In het kader van een symposium over de jaren zestig wordt een installatie tentoongesteld van veertig rotaprenten die deze Amsterdamse kunstenaar maakte in 1964 en 1965.
Het Rijksmuseum is dagelijks open van 09.00 tot 18.00 uur

EXPOSITIES // First choice
Locatie: Willem Baars Art Consultancy | Woensdag 27 augustus tot en met zaterdag 6 september
Website

Twaalf werken van twaalf kunstenaars, onder wie de afgelopen week overleden kunstenaar Ger van Elk en verder Mel Bochner, Amédée Cortier, Gene Davis, Günther Förg, Edward Kienholz, Fred Sandback en Paul Thek.

DE MIX // Summer of Love
Locatie: Pllek | Zaterdag 23 augustus van 12.00 tot 03.00 uur
Website

Natural Yoga en Pllek dragen dit minifestival Summer of Love op aan alle mensen in oorlog. Bij alle activiteiten staan de vijf elementen en de vijf zintuigen centraal: aarde, geur, water, smaak, vuur, zicht, lucht, tast, ruimte en gehoor. Met live muziek en dans, dj's, creatieve workshops, kunst, massages, healings, yoga, een gezondheidsmarkt en meer.

De gebroeders Fretz 2025 Beeld Gebroeders Fretz
De gebroeders Fretz 2025Beeld Gebroeders Fretz
Les Amours imaginiares Beeld Les Amours imaginiares
Les Amours imaginiaresBeeld Les Amours imaginiares
Aat Veldhoen Beeld Rijksmuseum
Aat VeldhoenBeeld Rijksmuseum
Summer of love Beeld Natural Yoga
Summer of loveBeeld Natural Yoga
Meer over